Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

KEEPERS IN DE KUIP

januari 16th, 2007
VOOR EEN KWARTJE ACHTER HET DOEL
VAN “HENKIE BIJL”
Er was een tijd dat ik als jongen met mijn broer voor een kwartje op Vak G stond, achter het doel van Henk van der Bijl, de grootste ‘showbink’ die ooit voor Feyenoord gekeept heeft. Zo’n lange achternaam leent zich niet voor scanderen, zodat de yel: “Bijl, Bijl, Henkie Bijl” ontstond. Achter dat doel kon men steevast Gerard Cox met zijn broer aantreffen. Gerard woonde op de Bree, naast de school, een paar honderd meter bij de Kuip vandaan. (Mijn (stief)-broer zat bij hem in de klas. Die had als kind van vier jaar bij het bombardement op Rotterdam een granaatscherf in zijn gezicht gekregen, tengevolge waarvan zijn linker gelaatshelft deerlijk verminkt is. Ook zijn oog werd vervangen door een glazen exemplaar. Hij heet Pim, doch wanneer ik Gerard Cox tegen kom, noemt hij mij Pim. “Hallo Pim, hoe gaat’ie?” Nu ben ik bepaals niet moeders mooiste, maar lijk niet op Pim. Alzheimer Gerard?)
Ik dwaal weer af. Die ‘Henkie Bijl’ maakte showduiken, ongelooflijk. Op de meest makkelijke ballen zweefde hij door de lucht. Dat is allemaal nog daar aan toe, ware het niet dat bij het minste of geringste zijn arm uit de kom schoot. De verzorger wrikte hem weer op zijn plaats, totdat Henkie weer zo’n achterlijke duik maakte en voor de tweede maal die middag dezelfde blessurebehandeling kreeg.
VREEMDE NAMEN
In de galerij der keepers (voordat Eddy Pieters Graafland vijftien seizoenen lang het doel verdedigde) komt men vreemde namen tegen. Wat te denken van Jan Kutterink? Hoe moet je die aanmoedigen? ‘Hup Jan Kut?’ Wat te denken van Bram Geilman? Nu liepen er in die tijd wel meer Geilmannen of geile mannen rond in de Kuip. Ik mag geen namen noemen, maar er heeft ooit een beroemde Feyenoorder een nacht in een kolenhok van een medespeler gezeten. Die lag diens vrouw een beurt te geven en manlief kwam onverwacht thuis. Ook is er ooit een Feyenoordspeler (van buitenlandse origine) knock out geslagen terwijl hij stond te douchen na de training. Die kreeg een uppercut van een Feyenoorder, waartegen de andere spelers zo juist hadden verteld: “Die klote … (buitenlander) neemt jou echtelijke plichten waar!” Zo netjes zeiden ze het niet. Het zal zoiets geweest zijn van Puntje, Puntje, Punje neukt je vrouw.
KEEPERS ZIJN ZONDERLINGEN
Goeie keepers zijn zeldzaam. Evenzo goede scheidsrechters. Het niveau op dit moment is bedroevend. Warrig fluiten is aan de orde van de dag. Eenheidsworsten zijn het, zonder personality. Wat te denken van keepers die proberen mee te voetballen en de bal langs de grond in de voeten van een tegenstander spelen, die hierop gemakkelijk scoort? Meerdere keren gezien de laatste tijd. Echt goeie (Ed de Goey) keepers in de laatste decennia waren Eddy P.G., Eddy Treytel, Joop Hiele en Jerzy Dudek. Die hadden ook wel eens een mindere dag, maar haalden meestal een voldoende. Ed de Goey hield eens tegen Willem II echt de onmogelijkste ballen uit zijn doel, waarop trainer Jan Reker zei: “We hebben niet van Feyenoord verloren, maar van Ed de Goey!” Keeper zonder franje, geen ‘Henkie Bijl’ zal ik maar zeggen.
TED TROOST
keepte ook voor Feyenoord.
De bekende haptonoom Ted Troost verdedigde het doel van Feyenoord in de late jaren vijftig. Zij het niet in de hoofdmacht. Wie het gedenkboek bij het 50-jarig bestaan van Feyenoord in het bezit heeft, kan de foto zien bij het 5e elftal, waarop Ted toen al aan haptonomie deed. Op die foto pakt hij (nooit gezien door de jubileum-fotograaf) een medespeler bij de ballen!
P.S.
Wilt u geen column missen? Zet dan deze Kroniek bij uw favorieten of log dagelijks direct in op
http://www.lexkroon.nl/ (Column d.d. 16 januari. Voor de laatste columns getiteld: “KOMEDIANTEN GEVRAAGD” en “DE PORSCHE VAN TED TROOST” gelieve te klikken op de titels in het rijtje hiernaast.

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen