Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

DE TACTIEK VAN GERARD MEIJER

januari 14th, 2007
SELECTIEF GEHEUGEN
Gezien een flink aantal boze emails die ik mocht ontvangen van 020-aanhangers, wil ik bij deze stellen dat deze lieden lijden aan geheugenverlies, dan wel een selectief geheugen.
OJOX KREEG KAMPIOENSCHAP CADEAU
VAN SCHEIDSRECHTER DORPMANS
Een paar weken voor dat Feijenoord de Europa-Cup won in Milaan, stond de ploeg in Mokum in de uitwedstrijd tegen Ojox met 1-3 voor. De 020-ers kwamen ver in de tweede helft op 2-3. Niks aan de hand. Acht minuten voor tijd gaf Wim Suurbier een dwarrelende voorzet…
DE VOORZETTEN VAN SUURBIER
KWAMEN HAAST NOOIT AAN
(Van Hanegem: “Op het laatst liepen we niet eens mee naar voren!”)
Ook die dwarrelende voorzet kwam niet aan, tenminste hij dwarrelde in het Feyenoord-doel. Wat iedereen zag, behalve arbiter Dorpmans, dat Johan Cruyff doelman Eddy Treytel zo zwaar hinderde dat deze geen kant op kon. Die goal had nooit toegekend mogen worden. Dan was Ajakkes dat seizoen geen kampioen geworden en had daarna geen Europa-Cup gespeeld! Simpel als goedendag. Tijdens mijn praatsessies met Suurbier zei hij letterlijk: “Jopie (nickname van Cruyff) hinderde Treytel zonder ooit de bal te kunnen spelen. Bewust hinderen van de doelman. Dat doelpunt had afgekeurd moeten worden!”
Ik heb die gesprekken met Suurbier op tape. Wellicht aardig deze eens op Ipod te zetten, zodat die Mokummers voor eens en voor altijd wordt ingepeperd dat zij eigenlijk dat seizoen met een ‘gestolen doelpunt’ kampioen zijn geworden en zodoende konden deelnemen aan het Europa-Cup toernooi.
DE TACTIEK VAN GERARD MEIJER
Het volgende seizoen speelt er een omgekeerd scenario. Aj.. staat aan de vooravond van de Europa-Cup-finale tegen Panathinaikos. Feyenoord komt naar Mokum met een stel spelers die normaliter in de ziekenboog hadden moeten blijven. Tot een kwartier voor aanvang was nog niet zeker of Israel en Laseroms konden spelen. Die hebben toen zoveel spuiten genomen, waarmee twee renpaarden tegen de vlakte zouden zijn gegaan. Ook Ove Kindvall was aan een enkel geblesseerd op die gedenkwaardige 27e mei 1971. De wedstrijd werd in kleur uitgezonden! Bedenk dat het jaar ervoor de finale in Milaan slechts in zwart-wit was te bewonderen. Maar dit terzijde. Gerard Meijer (dit jaar wordt hij 72) deed een enkelkous om het goede been van Kindvall en zie die Mokummers die altijd pochen over ‘gochme’ te beschikken, zagen dat stukje witte verband als de plek waar ze Kindvall uit de wedstrijd konden schoppen. Gerard Meijer noemde deze zet: “DE TACTIEK VAN DE KOUDE AARDAPPEL!”
De 020-ers kwamen met 1-0 voor. (Het was tevens de wedstrijd van Michels tegen Happel, die zitten nu samen met Laseroms en Nico Rijnders in de Eredivisie-hemel te klaverjassen.) Hierna, (ja het wordt vervelend, men noemde mij niet voor niets de ‘perschef’ van Willem, maar door drie assists van De Kromme) konden Kindvall en Schneider 2x scoren en werd Feyenoord kampioen. Er viel die avond niets te stelen door Cruijff, Keizer, Suurbier cs.
HET VERVAL
Hierna trad het verval in. Ove Kindvall keerde terug naar Zweden. Moulijn liep op zijn laatste benen. Feyenoord verzuimde toen al de juiste vervangers aan te trekken. Niets ten nadele van Lex Schoemaker, Maiwald en Posthumus, maar dit trio kan toch geen Kindvall en Moulijn evenaren? Over structurele fouten gesproken: Feyenoord kon toentertijd Rob Rensenbrink overnemen van DWS, maar voorzitter Kieboom en trainer Ernst Happel zagen het niet zitten in het ‘slangenmens’, die vervolgens Anderlecht enige jaren liet gloreren.
TOT SLOT:
Naast hatemail kreeg ik ook verzoeken om nog iets van Donald Olie te citeren. Ook vroeg men: ‘Wie is Donald Olie?” De man is stand-up comedian. Was columnist voor het blad Aktueel en voor net zo’n blad als de Playboy, waarvan de naam mij even ontschoten is. Dat blad liet geen geschoren en gefohnde poesjes zien, maar volle dotten haar. (Penthouse?)
Hieronder nog een stukje proza uit zijn dichtbundel,
waarbij het rijm net zo populair is als
een HEMA worst bij de hardcore veganist
PUNTEREN
Komt zo’n over ’t paard getilde snotneus
alleen voor het vijand’lijk doel
hij hoeft’m er alleen maar in te schoppen
oh, dat arrogante smoel!!
Zo’n kwakbol krijgt per jaar miljoenen
hij wil graag vedette zijn
Maar in plaats van raak te schieten
denkt hij aan zijn kledinglijn
De bal vliegt huizenhoog over ’t doel heen
net zoals de laatste keer
want zo’n knoeier kan slechts denken
na de wedstrijd vraag ik meer!
Langzaam aan word’t een tragedie
overal in ’t land klinkt weegeklaag.
“Professor Olie, please geef antwoord
hoe hou je de bal mooi laag?!”
Ik ging naar de trainerscursus
en gaf les aan mijn gehoor.
Louis van Gaal hing aan mijn lippen:
“Zijn jullie nou zo dom of ben ik nou zo slim?
want ik heb ’t al bijna door!”
‘PUNTEREN’, riep ik begeesterd
dat is wat ik hier betoog!
Geen bal vertrekt meer van die rotwreef
geen bal gaat ongewenst omhoog.
Vergeet nu eens die valse schaamte
dat heeft absoluut geen zin.
Punteren is niet alleen voor losers……
zelfs Kluivert punterde hem er in!!!
P.S.
ER VERSCHIJNT IEDERE DAG EEN NIEUWE COLUMN. SOMMIGE WEBSITES DIE NAAR DE KRONIEK VAN LEX KROON VERWIJZEN WORDEN NIET DAGELIJKS AANGEPAST, ZODAT U OUDERE COLUMNS TE LEZEN KRIJGT.
LOG IN VIA http://www.lexkroon.nl
of zet deze pagina bij uw favorieten

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen