Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

DE GROOTSTE FEYENOORDER ALLER TIJDEN

januari 12th, 2007
KOOPJE VAN DE EEUW
BEGIN MEI 1955 TIKTE FEYENOORD-VOORZITTER COR KIEBOOM 25 GROENE BRIEFJES VAN DUIZEND AF OP DE BESTUURSTAFEL VAN XERXES, BIJ HET AANSCHOUWEN ERVAN DACHT ZIJN COLLEGA VOORZITTER DAT HIJ DE STAATSLOTERIJ HAD GEWONNEN. VIJFTIEN JAAR LATER, WEDEROM BEGIN MEI, VEROVERDE FEYENOORD DE EUROPA-CUP.
COEN MOULIJN
Volgende maand (15 februari) wordt hij zeventig jaar. De beste linksbuiten, de grootste balkunstenaar, die ooit voor Feyenoord heeft gespeeld. Voor deze man alleen kwamen hele drommen mensen naar de Kuip. Begin jaren zestig waren toeschouwers-aantallen van 65.000 heel normaal. Feyenoord speelde in die jaren droomvoetbal met de voetbalartiesten, Coen Moulijn, Henk Schouten, Frans Bouwmeester en Cor van der Gijp.
Coen Moulijn, afkomstig uit de Bloklandstraat (nr 14, Cruyff was echt niet de eerste) in het Oude Noorden, is een levende legende. Zijn vader werkte als blikslager in een blikfabriek, hij zelf werd ‘blikvanger’ van Feyenoord. Het was een echt arbeidersgezin. Communistisch zelfs, dat bleek bij zijn debuut voor Oranje, (8 april 1956, op een week na, een jaar Feyenoorder) toen hij zijn paspoort vergeten was voor de uitwedstrijd tegen Belgie. Een taxichauffeur die werkte voor het bedrijf waar mijn vader bedrijfsleider was, heeft het document bij Moulijn thuis opgehaald en naar de grens gebracht. De chauffeur kwam later op kantoor melden: “Coen zijn paspoort lag tussen kranten op tafel. Ze lezen De Waarheid!” (Communistisch dagblad, De Waarheid is een vroege dood gestorven) Daar men bij Moulijn thuis de eerste tv van de Bloklandstraat had staan, liep het huis dikwijls over van de kijkers. Vrienden van zijn vader, die na de tv-voorstelling roodgetinte strijdliederen zongen en Coen menig avond uit de slaap hielden. “Hand in hand kameraden” had overigens ook zo’n strijdkreet kunnen zijn.
“WAT GOED IS KOMT SNEL!”
schreef de beroemde journalist Joris van den Bergh ooit
Coen was goed, kwam snel en bleef snel. Deze tengere man had het gewicht van een mannequin, zo rond de vijftig kilo, dat bij een lengte van 1.65 mtr. Menige rechtsback die ooit tegen Coen speelde, droomt nog wel eens naar over hem. Zo vertelde de beroemde rechtsback Wim Suurbuur mij ooit, dat hij bij zijn eerste bezoek aan de Kuip (F’noord-Ajax seizoen ’60-’61 uitslag 9-5) helemaal scheel getikt is door de vleugel Bouwmeester-Moulijn. “Ik zag alleen een paar flitsende billetjes langs mij heen glippen,” aldus de sympathieke Eindhovenaar.
Binnen enkele jaren was Moulijn uitgegroeid tot de grote publieks-trekker en lieveling. Zo was het niet vreemd dat het grote Barcelona reeds in 1959 zich bij voorzitter Kieboom meldde, teneinde Coen in te lijven. Kolenboer Kieboom, gewiekst zakenman, vroeg de hoofdprijs, waarna de Catalanen afdropen. Dat was een zegen voor Feyenoord, maar Moulijn zelf is hiermee een kapitaal door de neus geboord. Bij Kieboom, die zijn spelers slecht betaalde, was het credo: “Je moet blij zijn dat je voor Feyenoord mag spelen!”
De spelers zelf kregen in die tijd hun karige loon uitbetaald in van die ouderwetse loonzakjes, gemaakt van uien-papier. Bij het openen kreeg je tranen in de ogen.
Zo flikte Henk Schouten het eens om in de kleedkamer zijn loonzakje te openen dat barstenvol geld zat. Daar had hij het handelsgeld van zijn baas bijgestopt. Hans Kraay sr is toen naar manager Guus Brox gestapt met de vraag waarom Schouten meer verdiende dan de rest. Coen is gezien zijn grote capaciteiten altijd onderbetaald geweest. Prive heeft hij ook de nodige tegenslagen te verwerken gekregen. Een echtscheiding, uit dat huwelijk is een gehandicapte zoon geboren, waar hij enkele jaren geleden nog een nier aan heeft afgestaan. Zelf is vlak bij zijn zaak aan de Langenhorst op een onbewaakte overweg met zijn auto onder de trein gekomen. Gelukkig levend, maar wel met honderden glassplinters in zijn lijf. Coen is een hele lieve bescheiden man, die enkele jaren geleden in een interview tegen Hugo Borst (mijn favoriete columnist) vertelde, dat op het moment dat zijn loopbaan erop zat, hij zelfs blij was dat hij kon stoppen. De druk, plus de voor iedere wedstrijd aanwezige faalangst werden hem op het laatst te veel.
Moulijn speelde meer wedstrijden dan welke speler ooit voor Feyenoord. Hij kwam 487x in het rood-witte shirt uit. Speelde 38x voor Oranje. Werd 4x landskampioen, won de Europa-Cup en de Wereldbeker. Werd door Koningin Juliana geridderd in de orde van Oranje Nassau en kreeg enkele jaren geleden van Derny-gangmaker Joop Zijlaard de “Gouden Mossel” uitgereikt.
Bij die gelegenheid verklaarde Coen dat hij liever oesters at. Onbewust van de symboliek, dat er in oesters parels kunnen voorkomen. Coen Moulijn was de mooiste en de grootste ongecultiveerde parel(-voetballer) die ooit voor Feyenoord is uitgekomen.

4 Comments »

 1. cash surrender value says

  As the admin of this web site is working, no doubt very rapidly it will be
  famous, due to its feature contents.

  september 13th, 2012 | #

 2. Danny van Strien says

  Dichter Danny van Strien Sportgedichten

  Dichter Danny van Strien Sportgedichten
  Coen Moulijn

  Vriendelijke groeten Danny van Strien Dichter

  november 4th, 2022 | #

 3. Danny van Strien says

  Dichter Danny van Strien Gedichten.nl Gedichtenstad
  Ode aan Wim Jansen

  YouTube Danny van Strien Feyenoord Sportpark Varkenoord

  YouTube Danny van Strien Feyenoord in de Kuip

  november 5th, 2022 | #

 4. Danny van Strien says

  Dichter Danny van Strien Sportgedichten Feyenoord

  Vriendelijke groeten Danny van Strien Dichter

  november 5th, 2022 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen