Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

LEONARDO HOORT IN DE KUIP

januari 9th, 2007
GOTSPE
De foto in het AD van Leonardo tussen al die 020-ers, rennend door het A-Bos, deed mij pijn. Ik heb altijd een zwak voor het ventje gehad. Die is bij Feyenoord op het mentale vlak niet goed begeleid. Let wel: hij is vanaf zijn twaalfde jaar door Feyenoord in de watten gelegd. Niets dan lof daarvoor. Toen Piet de Visser hem in de sloppenwijken van Rio ontdekte, was Leonardo een echt straatschoffie. Hij woonde toentertijd in een bouwval, met gaten in de muren. Zijn vader was op een dag spoorloos verdwenen en zijn moeder kon hem niet voldoende in de hand houden. Hij zwierf en voetbalde dag en nacht op straat. Voetbal is uiteindelijk zijn redding geworden, anders was hij in de goot beland, of op het kerkhof, zo niet een lijmsnuiver geworden. ‘Leo’ heeft een mental coach nodig. Mocht ik de nieuwjaarsrede van John Jaakke goed begrepen hebben, krijgt hij die ook in Mokum. (een andere aanduiding kan ik niet uit mijn typewriter krijgen) Hoewel de voorzitter totaal geen sjoege van voetbal heeft (ook geen gochme), sinds hij voorzitter is ziet deze Gooise kakker voor het eerst vanuit zijn skybox een echte wedstrijd. Voorheen ging hij naar Kampong. ’t Gooi en hockey, parelkettingen, plooirokken, lipstick op de tanden en plateau-zolen, zal ik maar zeggen, dat is zijn wereld. A… gaat 4-4-2 spelen orakelde hij. Dat is goed voor Leonardo! Dit had Henk ten Cate(naccio) in zijn oor gefluisterd. Eerst zwaar verdedigen en dan er met Leo razendsnel uit. Let op, die Mokummers gaan het helemaal maken met onze ‘Leo’ voorop. Hij draagt rugnummer 23! Zoveel minuten speeltijd krijgt hij voorlopig per wedstrijd. Leonardo in de Arena, dat is een gotspe, hij hoort in de Kuip.
Voor hen die het woord niet kennen, hier een ander voorbeeld van een gotspe: iemand die in de Hitler-jugend heeft gezeten wordt Paus van Rome, of trouwt met de latere Nederlandse vorstin.
CANADEES
Wij, in Rotterdam, krijgen er gelukkig weer een Canadees bij. De Canadezen gaan ons opnieuw bevrijden! Jacob Lensky heeft bij Feyenoord getekend. Ik hoop dat hij vanavond speelt tegen Galateseray. (Wordt laat, 22.45 uur, uitgezonden op Eurosport, want pijltjes gooien gaat tegenwoordig voor voetbal) Die Lensky had al twee maal een periode op proef bij AZ meegetraind. Ook al een intake-gesprek gehad met de uitvinder van het voetbal: de Hoogedelgestrenge Heer “Keukenmaxx” Van Gaal, de contracten waren reeds opgesteld en zie: Jacob Lensky komt toevallig de charmante en door mij zo bewonderde Peter Bosz tegen en dat klikte ongelooflijk goed. Peter Bosz heeft een zachte, beschaafde, zo niet zoetgevooisde stem. Die kan smoezen…, had eigenlijk standwerker moeten worden. De redenaar uit Uchelen ziet nog kans zijn tante Majoor Bosz-(hart) over te halen om bij de thuiswedstrijden van Feyenoord de Strijdkreet te verkopen en haar vlak voor aanvang van de wedstrijd, samen met de ‘Zingende Huiskraan’ een gezang te laten aanheffen teneinde de zegen van Hem daarboven af te roepen over ons aller dierbare Feyenoord.
KAMPIOEN
Dit was het voor vandaag. Ik weet het niet meer. Mijn mailbox zit vol adviezen: “de columns zijn te lang” of te kort. “Neem eens een LOI-cursus ‘schrijven leren in twintig lessen!”
Lang is in wezen te
kort,
breed te smal.
Later past het.
(Hans Verhagen)
Toegift:
Hieronder een citaat van een van de aardigste 020-ers, bovendien een fanatieke Feyenoord-fan:
Martin Bril.
Feyenoord werd kampioen. Slecht nieuws voor wie niet van Feyenoord houdt. Goed nieuws voor mij. De televisie zond beelden uit vanaf de Coolsingel. Evert ten Napel interviewde Ulrich van Gobbel die schitterend glom zoals alleen Ulrich van Gobbel glimmen kan, intimiderend.
‘Jullie straalden kracht uit dit seizoen…’ riep Evert schor.
‘Ja,’ zei van Gobbel
‘Jij straalde ook kracht uit,’ ging Evert verder.Zijn hand rustte verlegen op de schouder van Ulrich.
‘Dank je,’ antwoordde Van Gobbel, verrassend bescheiden voor Ulrich van Gobbel.
‘Geniet er nu maar van jongen,’ ging Evert verder, ‘wat een feest he…’
‘Ja,’ sprak Van Gobbel. Hij wist niet zeker of hij Evert ten Napel van het bordes af zou gooien of niet.

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen