Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

WEEMOED NAAR JOZSEF

januari 7th, 2007
DROMEN
Onlangs werd ik midden in de nacht wakker. Ik had in mijn diepste slaap over Jozsef gedroomd en ontwaakte waarschijnlijk door mijn eigen geroep: “Jozsef, Jozsef, Jozsef!” Mijn dromen gaan tegenwoordig toch veel over voetbal. Zijn niet meer zo erotisch getint, zal ik maar zeggen. De tijd dat ik met een Odol uit bed sprong ligt al weer een poosje achter me. Jozsef Kiprich, want over die Jozsef heb ik het natuurlijk, (welke Jozsef kent U nog meer dan? Van Maria?) kwam naar Feyenoord toen het nog slechter ging dan tegenwoordig. Dat was in de periode dat boze supporters het veld op stormden om hun ongenoegen te uiten. Er zaten die middag twaalfduizend toeschouwers in de Kuip, maar de opstandelingen hebben Jozsef behoorlijk doen schrikken, bekende hij later. Hij had namelijk de Hongaarse opstand in 1956 niet zelf meegemaakt, daar hij pas zeven jaar later op de wereld kwam.
CSARDAS VOOR JOZSEF
Tot voor enkele jaren terug opende het NOS-journaal op 6 september met: “Prins Claus is vandaag jarig!” Prima, dacht ik dan, fijn voor de koninklijke familie, maar waarom niet even in het Sportjournaal omgeroepen dat Jozsef Kiprich ook zijn verjaardig viert? Dat heeft de tot cultfiguur uitgegroeide tovenaar van Tatabanya toch wel verdiend. De uitdrukking werd te pas en te onpas door verslaggever Frank Snoeks gebruikt. Jozsef aan de bal, Snoeks noemt zijn naam en voegt er tot vervelens aan toe: “De tovenaar van Tatabanya.” Herman ‘Tjintval’ Kuiphof kon nooit alleen Eusebio zeggen, zonder er achter te roepen: “de parelvisser uit Mozambique” en dat terwijl de goede man niet eens kon zwemmen. En dan zullen we het maar niet hebben wat de journalisten Evert ten Eddy en Eddy ten Evert allemaal voor feitjes opdreunden wanneer het ging over de man uit Tatabanya. Waarom altijd maar over de geboorteplaats van Jozsef gemekkerd werd is mij een raadsel. Op vakantie ben ik eens 150 kilometer omgereden teneinde die plaats te bezoeken. Wat een oord. Wat een godvergeten droefenis. Daar wil je nog niet begraven worden. Terplekke moet je direct een snoepje uit het Prozac-potje nemen, daar je anders de rest van de vakantie in een depressie belandt, waarbij die neerslachtige buien van Prins Claus zaliger vergeleken, zonnige dagen zijn.
Jozsef zelf is niet depressief, terwijl depressies veelvuldig voorkomen in de Balkanlanden. Nee, Jozsef heeft altijd een twinkeling in zijn ogen. Loopt met zijn 1.86 mtr weliswaar gebogen alsof hij de vioolkist van zigeuner Roby Lakatos op de rug meetorst. Heeft ook nooit een Hongaarse Opstand ontketend wanneer hij weer eens bankzitter was. Eigenlijk had er na afloop van een wedstrijd waarin de tovenaar weer iets fenomenaals uit de hoge hoed toverde een zigeuner-orkest een speciaal voor hem gecomponeerd lied ten gehore moeten brengen! ‘Csardas voor Jozsef.’
Onvergetelijk is toch de invalbeurt tegen PSV. (mei 95′) Stan Valckx veroorzaakt een penalty. Krijgt rood en Jozsef wordt in 51e minuut door Van Hanegem vanaf de bank naar de elfmeter-stip gestuurd en scoort natuurlijk! En dat doelpunt met de hak tegen Cambuur mocht er ook zijn.
Onvergetelijk voor mij, waren ook de persconferenties in die tijd. Na iedere wedstrijd werd dezelfde klucht opgevoerd. De zogenaamde nestor van de sportjournalistiek, Dick van den Polder, vroeg na iedere wedstrijd; “Willem, waarom heb je Kiprich niet opgesteld in plaats van John van Loen?”, en speelde Jozsef wel, dan vroeg hij: “Willem, waarom bleef Van Loen vandaag op de bank?” Die Van den Polder is al lang met pensioen, schrijft alleen nog in zijn dagboek, en vraagt na iedere wedstrijd aan Erwin Koeman: “Erwin, waarom deed Kiprich niet mee vandaag?”
Koeman op zijn beurt: “Die zit thuis met dikke enkels, Dick, met zijn voeten in een teiltje water!” (Zou Dick ook moeten doen!)
Waarmee ik maar zeggen wil: ik ben niet de enige die met weemoed aan Jozsef Kiprich terugdenkt.
“Willem, waarom heb je Kiprich zo laat ingebracht?”
“Ik vond dat geroep vanaf de tribunes zo mooi…”
“Jozsef! Jozsef! Jozsef!” riep het hele legioen, dat zie ik ze bij Charisteas nog niet doen…

2 Comments »

  1. Joop says

    Aaah, Kiprich, wat een held was dat!

    november 19th, 2013 | #

  2. Wim Toronto says

    Heerlijke voetballer. Legendarisch en Uniek.

    december 4th, 2013 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen