Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

STRUCTUREEL IETS FOUT BIJ FEYENOORD

januari 6th, 2007
“Er zit structureel iets fout bij Feyenoord!”
ALDUS PETER BOSZ
in een interview dat ik in mijn archief vond
(Maandblad ELF, Kerstnummer 1995)
Peter vertelt: “Er is gesteld dat de complete spelersgroep naar het bestuur zou zijn gestapt om te pleiten voor het ontslag van Van Hanegem. De gedachte alleen vind ik belachelijk. Wij hebben er niets mee te maken. Het vertrek van Van Hanegem is een bestuursbeslissing geweest. Wel waren wij natuurlijk mede schuldig toen het eenmaal zo ver was. De voorzitter heeft meteen gezegd dat je met het ontslag van de trainer nooit een streep onder het verleden kunt zetten.”
Mijn vraag aan Peter: “Tegen wie heeft de voorzitter dat gezegd? Toch tegen jou en de heren Trustfull en Koeman, toen jullie om het ontslag van de ‘Kromme” vroegen?”
Willem zei de laatste keer dat ik hem sprak (in het gezelschap van Geert Meijer) dat de heren voornoemd bewust de uitwedstrijd tegen PSV hadden laten lopen, teneinde zijn ontslag te bespoedigen.
Peter vertelt verder over Van Hanegem: “Ik ben vroeger altijd een fan van hem geweest. We zijn beiden dag en nacht gek van het spelletje. Het leek mij fantastisch om met hem een discussie over voetbal te hebben. Dat deden we in het begin ook vaak, op de training. (m.i. moet je dat na de training doen! L.K.) Maar ik kreeg al gauw de indruk dat hij dat niet op prijs stelde. We zijn alletwee namelijk stronteigenwijs en dat kon wel eens botsen. Als ik het ergens niet mee eens was, zei ik dat gewoon. Dat leidde vaak tot heel lange woordenwisselingen op het veld en ondertussen lag de training dan gewoon stil. Toen ik het idee kreeg dat het hem begon tegen te staan, ben ik gestopt met het aangaan van die gesprekken.”
Willem op zijn beurt: “Wanneer Bosz zijn zin, of zijn gelijk niet kreeg, ging hij buiten het veld tegen een paal staan mokken!”
EEN GROTE REL
Peter Bosz zat op de trap van het hotel in Vilnius (vooravond van de Europa Cup-wedstrijd) met zijn vriend Gerrit van Leeuwen te praten, of liever gezegd te roddelen. Resulaat: Een anti-Van Hanegem verhaal in VI, waarin spelers geen naam vermeld wilden zien!
Peter vertelt verder: “Die journalist is een vriend van mij! Later hoorde ik dat Van Hanegem achter ons heeft gezeten. Hij heeft alles van ons gesprek opgevangen en wist dus dat ik de bron niet kon zijn. Toch zat ik bij de thuiswedstrijd niet bij de eerste zestien. Dat heeft me zeer teleurgesteld.”
Willem op zijn beurt: “Mijn ogen zijn niet al te best meer, maar mijn oren…”
DE MORAAL VAN HET VERHAAL
GEEF DE HOOG GEKWALIFICEERDE HEER BOSZ HET VOORDEEL VAN DE TWIJFEL! LAAT HEM VOORAL IN ZIJN WAARDE. GA NIET MET HEM IN DISCUSSIE, DAN ZAL JE ZIEN DAT FEYENOORD IN DE KOMENDE JAREN VELE KAMPIOENSCHAPPEN ZAL BINNENHALEN, want iemand die meer kijk op het ‘spelletje’ heeft dan Van Hanegem, moet Feyenoord weer doen opstoten in de vaart der volken, maar voorlopig zit er nog steeds iets structueel fout bij Feyenoord. Hopelijk is dat niet Peter Bosz!
ROTTERDAM SPORTSTAD nr. 1
KAMPIOEN VAN DE KROKETTEN-BOND
Vorige week kwam ik heel toevallig bokspromotor Aad Veerman tegen. Tot enkele jaren geleden kwam ik iedere vrijdagmorgen bij hem op kantoor, waar de ‘ouwe jongens’ vergeten sportverhalen oprakelden. Door een grote stommiteit mijnerzijds is de tientallen jaren vriendschap ernstig verstoord. De gehele vrouwelijke afdeling van de familie Veerman (inclusief de Franse Bulldog, ook een teefje!) is nog steeds boos op mij, waardoor ik de mooiste sportverhalen misloop. Aad noemt feilloos alle winnaars van de Tour de France op, weet tot op de seconde de loopafstanden van de naoorlogse Olympische Spelen op te dissen, die heeft een geheugen, dat lijkt op een archief. Zat ooit bij Mohammed Ali in de kleedkamer. Welke Rotterdammerling kan hem dat nazeggen? Of merkt terloops op, wanneer we het over geld hebben: “Jack Dempsey verdiende in de jaren dertig in een boksgevecht tegen Tunney het lieve sommetje van $ 750.000, meer dan de legendarische honkballer ‘Babe Ruth’ in zijn gehele loopbaan!” Enfin, op een gegeven moment doet Veerman de kofferbak van zijn auto open en geeft mij een boek, getiteld: Rotterdam Sportstad nr. 1 Op de kaft staan Maasstedelijke sporthelden afgebeeld, o.a. Coen Moulijn, Faas Wilkes en Regilio Tuur. Ik blader in dat boek en wijs op een foto van Tuur. Die werd in Ahoy wereldkampioen tegen de Amerikaan Eugene Speed. (d.d. 24/9/’94) Titelstrijd van de World Boxing Organization, door Aad steevast ‘De Krokettenbond’ genoemd. Er zaten zesduizend toeschouwers in het sportpaleis. “Tuur in extase: wereldkampioen!” kopte het Rotterdams Dagblad. Regilio verdiende die avond $ 150.000. Wat niemand van de pers en van die zesduizend toeschouwers wist, dat die Eugene (bij ons een naam voor een homofiele kapper) Speed besmet was met het HIV-virus, zodat de match gestopt moest worden op het moment dat hij een bloedende wond zou oplopen! Dat gebeurde niet, alleen Tuur werd een open wenkbrauw geslagen. Die Yank heeft nooit meer gebokst. Tuur is daarna nog meermalen kampioen in zijn eigen huiskamer geworden, de onderafdeling van de Kroketten-bond, maar dit geheel terzijde. Het heeft niks met voetballen te maken, maar dat boek is een aanrader voor iedere sportliefhebber. Wanneer je Aad Veerman tegenkomt, hoor je nog eens wat…
ROTTERDAM SPORTSTAD nr 1
Auteur: Cees Zevenbergen

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen