Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

HET BOZE OOG IS MEEDOGENLOOS

januari 5th, 2007
ACHTERAF-JOURNALISTIEK
Hadden we al score-bord-journalistiek,
door de tv-beelden krijgen we nu
achteraf-journalistiek
De tv-camera is de scherprechter geworden. Met wel twaalf van die dingen opgesteld rondom het veld, krijgen we iedere arbitrale dwaling, de meest smerige overtredingen en vele randzaken haarscherp in beeld. Achteraf is het makkelijk praten: ‘wel of geen buitenspel’, ‘inkomen met gestrekt been’, ‘hij speelde de bal!’, terwijl de tegenstander bijna de eerste ring wordt ingeschopt.
De scheidsrechter (wat fluiten ze slecht tegenwoordig) heeft geen zes paar ogen extra. Zo wel, dan had Feyenoord aan de vooravond van Kerst geen kado gekregen van Braamhaar. Die arme Polak heeft de bal nooit bewust op de arm gekregen. Soms zit het mee en soms zit het tegen. De tv-registratie krijgt een bijna goddelijke allure. Hij ziet alles haarscherp. Bij de wedstrijd Heracles-Vtesse vorige week, zoomde men op het gezicht van Aad de Mos in, (ik zie liever Julia Roberts) zo close, dat mijn vrouw opmerkte: “Aad mag zijn neushaartjes wel eens knippen.” Dat heet haarscherp registreren van het voetbalgebeuren.
ANDERE TIJDEN
We leven in een andere tijd. Alles is harder een meedogenlozer geworden. Ziet u na afloop van Feyenoord-Sparta scheidsrechter Braamhaar samen met Henk Timmer gezellig naar de kroeg gaan? Ik dacht het niet. In lang vervlogen tijden kon men na een thuiswedstrijd van Feyenoord, onder leiding van Frans Derks, de arbiter samen met doelman Eddy Treytel in de kroeg aantreffen.
Vaste locatie: Uncle Charlie aan de Meent, want buiten de levende muziek op zondagmiddag, was het daar goed toeven, vanwege vele elftallen mooie vrijgezelle dames. Toch had Frans Derks de wedstrijd van Feyenoord onberispelijk en onpartijdig gefloten. Wel was het een showman. Had altijd ultra-korte broekjes aan, dan kwamen zijn mooie gebruinde benen beter uit. De charmeur mocht op een gegeven moment geen wedstrijden van PEC Zwolle meer fluiten, daar hij de dochter van de voorzitter een flinke beurt had gegeven. Had dat vrouwtje dat dan tegen haar vader verteld? Nee, de Volendamse fluitist Jan Keizer (niet die van BZN, ze heten daar allemaal Keizer of Smit) had via, via vernomen dat Frans Derks buiten zijn ‘broekje’ was gegaan en dit terstond bij de KNVB gemeld. Frans Derks moet nu ongeveer tachtig jaar zijn, en vele beurten overslaan, maar daar hij ieder jaar een jaar jonger wordt, schat ik hem nu op hoogstens veertig, en wie weet wat deze vrolijke flierefluiter nog allemaal presteert…
HET LEO HORN-PAD
Leo Horn was een top-arbiter. Floot in ’54 op Wembley de beroemde wedstrijd waarin Engeland voor het eerst op eigen bodem verloor en wel van Hongarije. (3-6) In 1962 leidde hij in Amsterdam de Europa Cup-finale Benfica-Real Madrid. Geen misselijke scheidsrechter zou je zo zeggen, maar wel een misselijkmakend mannetje. Op een zonnige zondagmiddag presteerde hij het om vlak voor tijd een strafschop tegen Feyenoord te geven in de derby tegen Sparta. (1963, uitslag: 0-1)
Wat gebeurde? Wim van der Gijp (vader van Rene) hinderde Eddy Pieters Graafland bij het uittrappen. Nadat Graafland de bal had weggetrapt gaf hij VOOR DE GRAP! met een schijnbeweging een knietje onder de kont van de Spartaan. Leo Horn stond in de middencirkel, met zijn gezicht richting Sparta-doel, draaide zich om en moet alleen de laatste beweging van Eddy P.G. gezien hebben. STRAFSCHOP, en wel de meest onrechtvaardige die ik ooit tegen Feyenoord heb zien geven. Die Horn heeft na afloop moeten rennen voor zijn leven. Er was tenslotte nog geen spelerstunnel. Nadien heeft men in de Kuip speciale dranghekken geplaatst en dat pad naar Leo Horn vernoemd. De man was ook een verwoed jager en had tijdens een jachtpartij een kat doodgeschoten. Floot weer eens wedstrijd van Feyenoord dan riep het legioen in koor: “KATTENMEPPER!”, dat was (hoewel de man joods was) het ergste scheldwoord in die tijd…
FEYENOORD BENADEELD
Fouten maken is menselijk. Een fatale fout van de scheidsrechter tegen RKC Waalwijk is niet leuk, maar tegen aartsrivaal Ajax niet te vergeven. Dick Jol flikte Feyenoord in Mokum tegen Ajax (2002) bij een 1-0 voorsprong, door Ajax een strafschop te geven na een schwalbe, nooit eerder vertoond zo erg, van die Griek Machlas, en dat in de laatste minuut! Ik kan me er nog kwaad om maken. Bovendien werd er bij Studio Sport die avond nog eens extra zout in de wonde gewreven door Jack ‘Ajacied nr 1’ van Gelder. Dick-wedden dat?-Jol had zojuist toegegeven dat hij de situatie verkeerd had beoordeeld! Het was geen strafschop. “Toch klasse van Jol”, zei de olijke Van Gelder.
FEYENOORD DUBBEL BENADEELD!
Wat te denken van de wedstrijd Feyenoord-Ajax? (18/4/2005) Het eerste glaszuivere doelpunt van Dirk Kuyt wordt afgekeurd? Feyenoord verliest met 2-3. Bij Studio Ajax die avond vroeg de Heer Van Gelder: “Was er nou echt iets aan de hand bij dat afgekeurde doelpunt van Kuyt?”, en dat met een hatelijke glimlach op zijn tronie. De beelden van het meedogenloze boze oog toonden aan dat er niets aan de hand was. Niets aan de hand? Ajax plaatste zich voor de Champions Leage i.p.v. Feyenoord. Een foutje dat de club miljoemen heeft gekost!
De Heren arbiters zijn evenals de Feyenoord-selectie afgereisd naar Turkije. Ook op trainingskamp. Logeren vlak bij elkaar. Jaap Uilenberg (hoofd opleidingen, die meest scheidsrechters aanstelt die ook een Twents accent hebben) heeft stapels videobanden bij zich om met de groep door te nemen, want fouten zijn er om van te leren. Ik ben bang dat die sessies zoveel tijd in beslag nemen, dat het fluitende corps nooit op tijd terug is voor de hervatting van de competitie. Wie wil er in deze tijd nog scheidsrechter worden, laat staan met zo’n lullig vlaggetje langs de lijn rennen? Het blijft er raar volkje dat wel beslist over hele grote belangen…

2 Comments »

  1. what is the medication tramadol 37.5 says

    http://forums.plexapp.com/index.php?/user/13102-37-5-phentermine/

    september 24th, 2009 | #

  2. zithromax online no says

    zithromax online without prescription

    september 25th, 2009 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen