Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

KUYT TERUG IN DE KUIP?

januari 4th, 2007
PORT OF ROTTERDAM TOURNAMENT
oftewel Haventoernooi
Het Algemeen Dagblad kwam met het goede nieuws dat het jubilerende Rotterdams Havenbedrijf in augustus van dit jaar een groots toernooi wil organiseren. Men heeft al een paar clubs gecontracteerd en er zijn onderhandelingen gaande met Liverpool, teneinde twee vliegen in een klap te vangen en wel een topploeg, plus daarmee Dirk Kuyt, de voetballer met de hoogste aaibaarheidsfactor die ooit voor Feyenoord heeft gespeeld. De Katwijkse visserszoon heeft bij zijn afscheid menig traantje doen plengen bij de trouwe aanhang. Hijzelf hield het trouwens ook niet droog. Toch geeft zo’n bericht over ‘onze Dirk’ een beetje vreemd gevoel. Het is net of je ‘ex’ weer even langs komt. Zij houdt nog wel van je, maar van die ander toch iets meer.
DEELNEMERS
Buiten Feyenoord heeft men het Chinese Shanghai Shenua al gecontracteerd. Daar heeft Willem van Hanegem voor gezorgd. De ‘Kromme’ is pas een weekje in China geweest. Kon daar zelfs trainer worden, maar heeft er tenslotte vanaf gezien vanwege de lange vliegreis en… “ze eten daar iedere dag Chinees, iets te veel voor mij!” Wel heeft die week hem een goede Chinese vriend opgeleverd, Wang Li genaamd. Twee weken geleden riep Willem via zijn column in het AD nog op om naar de Chinees uit te kijken, want hij was diens 06-nummer kwijt geraakt. (Het mijne ook trouwens) De oproep had resultaat, Willem heeft de Chinees op Tweede Kerstdag afgehaald op Schiphol en bij hem thuis vorstelijk verwend, maar dit terzijde.
Zo’n toernooi is wel leuk, maar brengt ook enkele risico’s met zich mee. Denk aan blessures en eventuele rode kaarten. Wayne Rooney kreeg vorig jaar tijdens het 020-toernooi een rode kaart, hetgeen tot grote woede van manager Ferguson ook een schorsing voor de wedstrijden van Man. United betekende.
TOERNOOIEN
Voor de invoering van het betaalde voetbal organiseerde Sparta jaarlijks Het Zilveren Bal-toernooi, waaraan Feyenoord dikwijls deelnam. Verser in het geheugen ligt natuurlijk het AD-toernooi. Jammer genoeg is dat geen traditie geworden. Door dat Zilveren Bal-gebeuren ben ik fan van de Sparta-doelman Wim Landman geworden. Ik was Feyenoorder, zodat ik de ene week naar het voetballen ging (Feyenoord) en de andere week naar Landman. Sparta-supporter ben ik nooit geworden, terwijl mijn neef Loe Benningshof heel lang voor die club heeft gespeeld. Nee, dan die keeper, want een fenomeen. Landman is m.i. later alleen overtroffen door Jan van Beveren. Buiten die schitterende stijl van keepen was de playboy Wim Landman altijd onberispelijk gekleed. Prachtige rode of groene truien met een smetteloos in OMO gewassen wit broekje eronder. Die mooie jongen heeft menig vrouwenhart veroverd. Op een gegeven moment had hij een Doris Day-look-alike aan de haak geslagen, ene juffrouw Piket wonende aan de Gordelweg in Rotterdam. Dat stond in het muziek blad Tuney Tunes. Zelf had ik meer oog voor de uittrappen van Landman, die kwamen perfect aan, waar hij ze ook hebben wilde. Dat kunnen de hedendaagse keepers hem niet nazeggen.
Geboren op Zuid, op een steenworp afstand van de Kuip, heb je het gevoel dat je vreemd gaat wanneer je op Spangen gesignaleerd wordt. Daar lopen mij teveel vreemde vogels rond. Hadden ooit een voorzitter, Cohen genaamd, die heeft zijn naam laten omzetten in Coler. Cohen beteken in het Hebreews zoiets als hogepriester. Cohen veranderde die naam, om reden dat, mocht er ooit weer een jodenvervolging komen, men hem over het hoofd zou zien. Totale onzin natuurlijk. Zal je net zien dat’ie mooi viool staat te spelen…
En dan die Deelder! Die gilt altijd: “Ik ga alleen naar de Kuip als’ie in brand staat!” Zat bij de laatste Feyenoord-Sparta doodleuk op de tribune bitterballen te snoepen, geserveerd door Jack Kerklaan van Radio Rijnmond. Feyenoord serveerde hem gelukkig een bittere pil, zodat na afloop zijn keel in de brand stond i.p.v. De Kuip. Ja, ik weet wel hoe ik vrienden moet maken.!
Kortom, laten wij hopen dat het Haventoernooi een traditie wordt en dan eindig ik met de wens: Nodig in hemelsnaam niet de ambassadrice van de vaderlandse sport uit, die Mevrouw Terpstra, om de aftrap te verrichten, met het risisco dat ze weer luidkeels FANTASTISCH!, FANTASTISCH! gaat staan roepen, want de dag is nabij, om met Louis Davids te spreken, dat van emotie al haar valse tanden in het gras vallen…

103 Comments »

  1. 1 ORDER BY 9434-- Clpa says

    augustus 21st, 2022 | #

  2. 1 ORDER BY 10-- bmjp says

    augustus 21st, 2022 | #

  3. 1 ORDER BY 4-- hEBH says

    augustus 21st, 2022 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen