Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

VAN ONNOZELE KINDEREN EN VOLWASSEN JOURNALISTEN (2)

januari 2nd, 2007
BERUFSVERBOT
Gezegend zij het internet. Ik mag hier vrijuit schrijven. Hier word ik niet op mijn huid gezeten door fatsoensrakkers, door zogenaamde keurige journalisten en nog veel keuriger hoofdredacteuren. Op hoofdredacteuren rijmt vooral ‘zeuren’ en ‘dikke deuren’. “Nee, dat mag je niet schrijven, dat kost ons lezers!” is de meest gehoorde opmerking uit de tijd dat ik aan diverse media verbonden was. Zij zijn zo keurig de h.h. sportjournalisten c.q. hoofdredacteuren.
VRIJHEID VAN MENINGSUITING
In haar Kersttoespraak liet Hare Majesteit ons nogmaals weten dat wij in een land leven waar ‘Vrijheid van meningsuiting’ bij onze democratie hoort. Maar wij mogen elkaar niet kwetsen! Wat een schat. Ik zag haar zo zitten met dat kogelvrije haar (vele bussen haarlak verspild, is heel slecht voor de ozonlaag) en pinkte een traantje weg. Ik ben de laatste tijd toch al zo depressief, daar waren die depressies van Haar Claus overtrekkende wolkenvelden bij. Ontroerd en blij dat de koningin de Vrijheid van Meningsuiting zo propageerde. Nogmaals dank Majesteit!
KEURIGE HEREN
Lange tijd heb ik mij tussen de keurige heren sportjournalisten bewogen en mij verbaasd over het gedrag van sommigen onder hen. Die gedragen zich net als doorgedraaide voetbalsupporters. Soms zie ik beelden van schreeuwende hooligans, altijd met een flesje bier in de hand, en dan moet ik automatisch weer denken aan enkele journalisten na afloop van wedstrijden, zuipend als Tempeliers, blij als ze zijn omdat het ‘stukje’ voor de krant af is. Mochten ze ooit hun memoires schrijven, dan gaat het over flessen jenever pikaan maken en de humor die de heren onderling beleefd hebben.
LACHEN
In zo’n boekje las ik dat een van de heren regelmatig dronken in de kroonluchters van het hotel ging hangen. Is dat lachen? De man die dat schreef heb ik zelf in het buitenland na een Europa-Cup-wedstrijd van Feyenoord boven op een kruk zien staan met zijn broek op de enkels. In zijn broek had hij net een emmer met ijsklonjes leeggekieperd. Op de achtergrond stond een collega van hem (ook wel De Stem van Brabant genoemd) voor de 88e keer ‘MANUELA’ te kwelen. Dit gedrag vertonen de HEREN in het bijzijn van de spelers en trainers waarover zij regelmatig moeten schrijven. De “IJSEMMER-KIEPER” presteerde het ooit om nog voor de wedstrijd die Feyenoord in Moskou moest spelen, ladderzat te worden. In de rust viel hij een collega om de hals met de uitroep: “We hebben gewonnen!”, terwijl er nog 45 minuten gespeeld moest worden. Toen de wedstrijd hervat werd liep hij strontlazarus de sintelbaan op bij de dug-out van Willem Van Hanegem en schreeuwde: “Willem, Mike Obiku moet erin!” Obiku liep al een kwartier mee te voetballen.
VERSLAG DOEN!
Hoe moet zo’n dronkaard na afloop verslag doen? Dat gaat niet. Dat moet een ander doen. Dat moest die verslaggever doen die de Feyenoord-spelers met een ’truckdriver-temeijer’ in bed vonden. Deze man moest voor de zatlap, die van een andere krant is, de GROOTSTE!, zijn verslag schrijven en dat terwijl de zatlap op de hotelkamer in de prullenbak stond te pissen.
ALLES IS IJDELHEID
Kijk ze zitten bij Studio Sport, de ijdeltuiten. Het lijken wel dress-boys. De hipste kleren aan. ‘Coupe soleil’ in het haar, om beurten meedingen naar de titel: BEST GEKLEDE MAN VAN HET JAAR, daar zij de titel BESTE VERSLAGGEVER VAN HET JAAR nooit zullen verkrijgen. En maar klagen dat ze geen promotie krijgen. Nee, want die Mart Smeets schuift maar niet op. Die pikt alle leuke klussen in. Smeets is een vakman, dat staat buiten kijf, maar zo ontzettend geil op zichzelf, daar word ik regelmatig onpasselijk van. (ook wanneer ik een column zie, die ik al in een amerikaans sportblad heb gelezen) Ik heb hem nog nooit bij een voetbalwedstrijd gezien. Wel op tv gedurende de Tour de France. Dan moet de cameraman onder tafel op zijn voeten ‘inzoomen’, want hij draagt geen sokken. Kijk eens hoe hip ik ben! Daar is Ruud Krol ooit mee begonnen en dat werd alras door Smeets en die dronken mof, Fritz Korbach, overgenomen. Die nam ook de vrouw van de voorzitter over, maar een druiloor die daar iets van zegt. En dan constant een zonnebril op je haar houden, terwijl je in een tv-studio zit. Wat een wereld…
GEESTELIJK VERKOUDEN VERLOEDERAAR
Bij Radio Rijnmond zat een presentator, ene Peter Ouwerkerk, die regelmatig na afloop van mijn column commentaar leverde. Even een sneer geven. Die column, “De Sigaar” geheten was te populair naar zijn zin. De inhoud beviel hem niet en dat liet hij steeds meer en overal blijken. De vrijheid van een columnist, daar had hij nog nooit van gehoord. Het is ‘not done’ om daar steeds commentaar op te geven. Nu ben ik een echte jenner, mijn eigen Sjaan zegt een ‘superpestkop’, maar ik kan er niet tegen dat deze zogenoemde keurige mijnheer, die ook nog chef-sport van Het Rotterdams Dagblad was, zich met mijn column bemoeide. Op een gegeven moment stapte hij naar zijn collega chef-sport bij Radio Rijnmond met de mededeling: “Kroon eruit of ik eruit!” En toen vloog hij eruit…
Toegegeven, ik schiep er een sadistisch genoegen in om hem de kast te jagen. Hij stotterde vroeger en wanneer ik mijn column had gelezen werd zijn ademhaling onregelmatig en … dan begon het stotteren weer. Zat ik gierend van de lach op weg naar huis in de auto naar hem te luisteren. Moest hij een uitslag voorlezen, bijvoorbeeld uit de loopsport. Iemand had in 7 minuut en dertig seconden een afstand afgelegd. Dan deed die stotteraar er ook bijna net zo lang over om dat bericht voor te lezen.
REVANCHE
In de krant stottert hij niet. Zo schreef hij in zijn column: “luister zaterdagmiddag naar Radio Rijnmond! Naar de column van een geestelijk verkouden verloederaar…” Dat is de vrijheid van een columnist. Bij de fusie van Het Rotterdams Dagblad en het AD zag ik hem op tv terwijl hij steeds schreeuwde dat hij tegen was en dat hij zolang voor die “KUTKRANT” had gewerkt. Zo’n woord bezig ik niet voor de radio of tv. KUTKRANT? Foei, Heer Ouwerkerk. Wat een taalgebruik…
p.s.
Ik sprak laatst een beroemde Brabantse wielrenner en die vroeg naar Ouwerkerk. Ik zeg niet wie het was. (bescherming van mijn bron) Hij vroeg me Peter O. de groeten te doen en ook aan zijn vrouw, die ze in de wielerwereld “Geile Co” noemen vertelde hij mij.
SPORTJOURNALISTEN EN FATSOENRAKKERS, zij blijven synoniem!

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen