Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

JOMANDA IN DE KUIP?

januari 2nd, 2007
HET FABELTJE VAN EEN GROTE KLEINE MAN
Midden jaren vijftig speelde ik in de Feyenoord-jeugd. Tijdens een training sprong ik over de afrastering, tenminste dat wilde ik en bleef met mijn voet haken. De afrastering bestond uit een dunne staaldraad die tussen kleine, witte betonnen paatjes getrokken was. Kermend van de pijn bleef ik liggen. Er was iets in mijn rug geschoten of mijn rug zat zogenaamd op slot. Trainer Jaap van der Leck, (die op Varkenoord woonde en zowel de jeugd als het eerste elftal trainde) raadde mij aan ‘langs Dombi te gaan’,
TUINDORP VREEUWIJK
Wij woonden zelf in Vreeuwijk hemelsbreed een paar honderd meter bij Richard Dombi vandaan. Het huis aan de Leede (inmiddels gerenoveerd) kan ik nog zo aanwijzen. Enfin, ik ging langs Dombi. Een kleine man, waarvan we nu zouden zeggen een 65+ er, deed open. Hij brabbelde een soort koeterwaals, een mengeling van duits-nederlands. Vroeg wat mij mankeerde. Onderzocht mijn “huilende” rug. Kneed en smeerde een soort Velpon op de zere plek. Deed er een dot ‘vette watten” overheen, wat mij het gevoel gaf met mijn rug tegen de brandende potkachel te zitten. Binnen een paar dagen had ik nergens meer last van.
WIE WAS DIE MAN?
Er gaan de meest bizarre verhalen over Richard Dombi. Wellicht door de mondelinge overlevering, steeds een beetje aangedikt, is het mysterie van de WONDERDOKTER ontstaan.
Richard Kohn, Dombi was zijn bijnaam, werd in 1888 geboren in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. Hij heeft zelf op hoog niveau gevoetbald bij het Weense WAC en bij MTK Budapest. Na zijn loopbaan werd hij trainer en bezorgde in 1932 Bayern Munchen zijn eerste landstitel. Bayern had in die tijd een joodse voorzitter, veel joodse leden (stond bekend als Juden-Verein) en een joodse trainer: Richard Dombi. In de tijd kwam een man met een klein snorretje aan de macht en mochten de joodse sporters geen lid meer zijn van een sportvereniging. Na vele omzwervingen kwam Dombi bij Feyenoord terecht. Tussen 1935 en ’39 bezorgde hij de club twee landskapioenschappen. Op de Fifa-website staat speciaal vermeld dat Feyenoord in die tijd (zij het vriendschappelijk) van het sterkste clubelftal ter wereld won en wel met 1-0 tegen de ‘profs’ van Arsenal.
MET LEEN VENTE BEGON DE MYTHE
De bereoemde voetballer Leen Vente (de vader van Rob van de F’noord-krant) tobde met een zware knieblessure en ging op bezoek bij Dombi. Deze wilde hem wel helpen, op voorwaarde dat hij voor Feyenoord kwam spelen. Vente speelde voor Neptunus. Dat moet zo midden jarig dertig geweest zijn, want Leen Vente scoorde de eerste goal in de Kuip. (1937)
Hetzelfde flikte Dombi na de oorlog in zijn derde periode bij Feyenoord met Cor van der Gijp, m.i. de beste spits en topscorer van Feyenoord aller tijden. (Dombi trainde Feyenoord in de jaren “35-39, ’51-52 en 1955-1956) Van der Gijp speelde toentertijd voor het Dordtse Emma. Zat met een kapotte knie. Werd daaraan geopereerd en ging volgens de methode Dombi revalideren. Er was toen sprake van dat Cor nooit meer zou kunnen voetballen.
Ook mentaal heeft Dombi Van der Gijp gesteund. Hij ging iedere dag vanaf Rotterdam-Zuid op de fiets op ziekenbezoek bij Cor in Dordtrecht. Het resulaat: Mij is bijgebleven het eerste doelpunt dat ik Van der Gijp zag scoren in de Kuip tegen GVAV met Otto Roffel in het doel. Een keeper met een brilletje, daar er nog geen contactlenzen bestonden.
WAS DOMBI EEN SOORT JOMANDA?
Welnee, Dombi was een erudiete man, die hoewel hij de ‘Hongaarse Wonderdokter’ werd genoemd, ten eerste geen Hongaar was en ten tweede geen dokter. Wel heeft hij zich in de geneeskunde verdiept en ook had hij in die tijd, volgens overlevering, contact met diverse Weense psychiaters (Freud?) teneinde de werking van de menselijke geest beter te leren begrijpen. Zijn faam verwierf hij als ‘Heler’ vooral door een zalfje (een smeerseltje) dat hij al roerend in een steelpannetje zelf bereidde. Gerard Meijer heeft Dombi daarmee nog zien werken. Verder bediende Dombi zich van veel hitte-gevende lampen. Hij was bekwaam, gaf zelfs aanwijzingen aan chirurgen, maar ook niet te beroerd om specialisten te raadplegen voor een ‘second opinion’
Richard Dombi stierf (op 75-jarige leeftijd) in 1963. De legende leeft voort. Bij knie-of rugklachten hoor je nog wel eens voor de grap zeggen: “je moet even langs Dombi gaan…”
P.S.
Deze DOMBO laat het hierbij, want ik krijg pijn in mijn rug. Zit te lang achter de computer.
Auf Wienerschnitzel!

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen