Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

DE KUIP BESTAAT 70 JAAR

maart 24th, 2007

KOMENDE DINSDAG IS HET PRECIES 70 JAAR

GELEDEN DAT DE OPENINGSWEDSTRIJD

WERD GESPEELD

27 maart 1937

*

De architecten van De Kuip hadden het beroemde stadion van de New York Yankees bestudeerd en kwamen met een zelfde ontwerp; een dubbeldeks stadion. De Kuip kan nog jaren mee. Zeventig jaar voor zo’n monument is niets. Terwijl President-Commissaris Gerard Kerkum met zijn 88 jaar allang richting Crooswijk is verdwenen, zal deze momumentale tempel nog fier overeind staan. (Voor niet-rotterdammers: Als een Rotterdammer zegt: “Ze hebben hem gisteren naar Crooswijk gebracht, dan bedoelt hij, dat Gerard daar begraven is.”) Voor mij hoeft Kerkum niet dood, maar gewoon de rest van zijn dagen slijten in de bejaardenburcht Avondrood-wit! Alleen mensen met aderverkalking krijgen het in hun harses om een spandoek dat niet kwetsend is te laten verwijderen. Hugo Borst, de beste columnist op Johan Derksen en mij na, in het AD van heden hierover: “Afijn, dat spandoek. ‘Fräser moet blijven’, stond er. Goede ingreep van Feyenoord-verdediger Kerkum vanaf het ereterras. In beslag nemen! Zulke fascistoïde teksten horen niet in een stadion thuis natuurlijk. ‘Van denHerik rot op’, mocht wel. Wekenlang konden we het lezen. Eerst gebruikte de oppositie het volk om de Grote Kale Leider te verdrijven, toen die eenmaal weg was, knechtten ze het gepeupel weer.
Hautain, dom. Vooral directeur Chris Woerts had beter moeten weten. Hij smst, mailt en belt zich suf met de denkers en de doeners van de achterban. Om ze koest te houden. Kijk, ze hebben al niet veel, het Legioen. Dan moet je van clubiconen afblijven. Henk Fräser is er zo een. De supporters herinneren zich zijn spel nog. Een snelle, wendbare voetballende verdediger, keihard soms, rancuneus als je aan zijn maatjes kwam. De supporters hielden van hem, en nog. Hij werd jeugdtrainer, een heel goeie. Twee keer landskampioen met de A1 en hij maakt die ventjes nog beter ook. Zo’n vakman moet je koesteren. Maar zoals het nieuwe Feyenoord tot een een old boys network is verworden, is Varkenoord dat ook. Stanley Brard – de zwager van Wim Jansen- werd hoofd opleidingen. Brard is een lieve, beschaafde man. Maar we moeten ook weten dat hij bij pakweg hoofdklasser Capelle na een jaar werd weggestuurd omdat de spelers over hem heen liepen. Hij mist autoriteit en klasse om een belangrijke positie te vervullen bij een in verval geraakte topclub. Maar het gebeurde dus toch. Sindsdien is het er inderdaad niet beter of gezelliger op geworden. Henk Fräser en Brard, dat klikt al helemaal niet. De verkeerde wordt nu weggestuurd.”

*

DE JUISTE OPVOLGER?

*
Iemand die nog nooit spelers hoger dan D1 en C1 heeft getraind en nu de plaats van Fraser gaat innemen en van zichzelf zegt: “Ze zijn kennelijk tevreden met me!” Die onderhandelt over een positie van een Feyenoord-icoon, terwijl deze nog functioneert, is dat de juiste opvolger? Heeft die een topsport-mentaliteit? Ik ben zijn naam even kwijt, maar het is een vriend van Stanley B. Zie de omschrijving van Stanley B. door Hugo B. van het AD hierboven.

*

DE KUIP BESTAAT 70 JAAR

*
Coen Moulijn zei laatst: “De Kuip kan nog jaren mee. Laten de Heren Bestuurders liever een hoop geld in het elftal steken, voordat ze een nieuw stadion gaan bouwen!” Dit was de zoveelste goede voorzet van Coen, maar ik ben bang dat de Bob de Bouwers er niets mee doen. Kijk vanavond als de lichten worden ontstoken, wat een machtige voetbaltempel dit is. Blijf daar met je gore poten de komende twintig jaar van af! Zorg eerst eens voor een behoorlijk elftal en een bestuur met voetballiefhebbers i.p.v. pluche-geile beroeps-Bobo’s.

*

INGEZONDEN BRIEVEN

*
Hieronder twee reactie van uiteenlopende aard. Het Feyenoord-legioen telt vogels van diverse pluimage.

*
Beste Lex,

Al veertien jaar woon ik in een dorpje ten zuiden van Eindhoven. Dientengevolge moet ik me dan ook al jaren de groeiende hoon van de PSV supporters laten welgevallen over de prestaties van mijn dierbare Feyenoord. Slechts in mei 2002 kon ik een keer met hoog geheven hoofd rondlopen. Ik moet, nu mijn cluppie is verworden tot een lek schip, langzaamaan toegeven dat de hoon niet meer onterecht is. Het is nog maar een kwestie van weinig tijd dat dit ooit zo trotse schip zal zinken door de ijsberg die het lek heeft veroorzaakt; het (huidige) bestuur. Wat een stel arrogante kwasten is dat toch zeg!! Iedere keer slaagt de leiding erin een succesvol elftal de nek om te draaien en juist die spelers van de hand te doen die succes brengen. Door het constant niet meespelen in de Championsleague komt er ook geen geld binnen en kan er dus ook geen fatsoenlijke speler gehaald worden. Voor een club als Heerenveen wordt in deze gelederen nu nog de neus opgetrokken, maar dit zal nu snel over zijn omdat deze club ons zal passeren in de ranglijst en we ons vervolgens ook nog niet eens kwalificeren voor het UEFA cup toernooi. Heerenveen slaagt er namelijk al jaren in spelers te halen die vervolgens een hele grote meerwaarde betekenen voor de Nederlandse competitie. Zo zullen de trouwste supporters van Nederland, de Feyenoorders, beloond worden voor hun steun aan hun dierbare club met weer niets om naar uit te zien.

Nu ook de bestuurders van de UEFA onze club op de korrel hebben en scherp in de gaten houden is het van die kant gezien misschien maar goed ook dat we even internationaal niet meer meedoen. Want meneer Platini, die zelf jaren gespeeld heeft voor het lakse en laffe Nancy was er als de kippen bij om Feyenoord uit het toernooi te kegelen en doet vervolgens alsof zijn neus bloed bij de spelersrellen tussen Inter en Valencia. Zo was het in het verleden ook al aan de orde dat Feyenoord bestraft werd voor de grove misdragingen van Tottenham supporters. Op mijn netvlies staat nog steeds de foto gegrift van de Tottenham supporter die met zichtbaar plezier een Feyenoorder in elkaar staat te rossen. Dus bewijzen waren er zat voor de misdragingen van de opponent. Zoals een en ander nu door de UEFA benaderd wordt levert dat natuurlijk een vrijbrief op voor randdebielen die gewoon even het shirt aantrekken van de club die ze benadelen willen en vervolgens ergens de boel kort en klein slaan. Ik hoop natuurlijk dat Heerenveen ons niet voorbij komt en we erin slagen te stunten in de play- offs, maar erg reëel is dit scenario niet. Tenzij de ploeg, voor de rest van het seizoen, het niveau weet te halen van de thuiswedstrijd tegen AZ .

Ik hoop dat Bosz en Janssen spoedig weggaan en er weer ruimte komt voor mannen die wel snappen wat er in Rotterdam – zuid gevraagd wordt van ons aller- Feyenoord, namelijk kameraadschap, inzet tot op het bot en wekelijkse opoffering voor het mooiste waar je voor mag werken, Feyenoord. Want vergeet niet dat je dagelijks je hobby mag uitoefenen door lekker buiten te spelen, je daar ook nog eens dik voor betaald wordt en je dat mag doen voor het trouwste publiek dat er bestaat.

Voor altijd Feyenoorder,
*

De volgende inzender, iets ongenuanceerder, gebruikt een oud-Hollands gezegde:

*
Hoi Lex,

Kut met peren…

Gr,

Ik haat Bosz

Ps, laten we het spul verzuipen in een groot fust cola
*

MAILBOX
*
Zo gaat het de hele dag door, alsof ik er ook maar iets aan kan doen wat er in en rond De Kuip gebeurt.
*
WEL BEN IK VAN MENING DAT SCHOLTEN EN FRASER MOETEN BLIJVEN
en wacht tot de Heer W. van H., die dit brouwsel iedere morgen leest
de discussie aanzwengelt.
*
Tip aan Marco van Basten: In de spits vanavond: Dirk-Jan Kuytelaar! Gewoon “onze” Dirk in zijn “eigen” Kuip, Marco. Dan mag Klaas-Jan Stuntelaar de volgende Oranje-match in de ArenA meedoen. Luister naar deze Rotterdammerling. Wanneer het niet loopt, en onze Dirk staat niet in de basis, dan zal je hem snel moeten inbrengen, anders…

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen