Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

BLIJ MET DE NUL

maart 12th, 2007
ANDERE TIJDEN
*
Er was ooit een tijd dat we 0-0 een teleurstellende uitslag vonden. Dit weekend was een groot deel van de aanhang van zowel Feyenoord als Excelsior blij met de brilstand. Voor het zwalkende Feyenoord heeft de diskwalificatie van enkele spelers door de uitspraken van technisch directeur P.B. (nog een nul) als een rode lap op de bekende stier gewerkt. Nu heet het dat 0-0 tegen AZ een geweldig resultaat is, zonder te beseffen dat enkele spelers onder het Koeman-bewind zich niet verder ontwikkeld hebben. Zoals Van Hanegem enkele weken geleden stelde: “Er moet veel meer uit deze spelersgroep te halen zijn.” Willem is net Sinterklaas, komt hij wel, komt hij niet? Ik heb hem van de week een paar emails gestuurd, met daarin enkele dringende vragen, maar tot op heden heb ik geen antwoord gekregen.
*
DE KOMIEK
*
De Kromme gaat steeds meer op zijn voormalige kaartvriend Wim Jansen lijken; Willem de Zwijger de Tweede, zal ik maar zeggen. Vanavond weer te bewonderen in Voetbal Insite, mysterieus lachend en als een volleerd cabaretier na een goed getimede stilte een one-liner de ether in sturend, waarbij het effect direct meetbaar is. Het studioplubliek lacht smakelijk om Willem, de Feyenoord-fans thuis op de bank, roepen tegen de tv: “Willem kom a.u.b. terug bij Feyenoord,” niet beseffend dat Willem wel hoorbaar is in de huiskamer en hij hun roep om terugkeer niet kan horen. Ik mag niet voor een ander spreken, maar ik vermoed dat zolang Jansen en Co, of Jansen en Tilanus, Jansen en P.B. aan het roer staan bij Feyenoord, Willem grappen voor de tv blijft verkopen.
*
CASTELEN TEKENT NIET BIJ
*
Een insider vertelde mij in de rust bij Excelsior-PSV dat Castelen niet bijtekent en uit De Kuip vertrekt. Mocht Slory zijn vervanger worden, gaat Feyenoord m.i. er op achteruit. Ik heb weinig goeds gezien van deze spits tegen het wandelende PSV. Die Alex stond in de eerste helft zo rustig te verdedigen, dat hij met een kopje koffie in de hand had kunnen spelen, zonder op het schoteltje te morsen. Excelsior was veel te lief voor het zomeravond-voetbal spelend PSV. (De Spurs spelen 5 wedstrijden in 11 dagen tijd!) Met een beetje agressie en overzicht was een 3-0 overwinning niet ondenkbaar geweest. Agressie heb ik alleen aan de poort kunnen ontdekken. Ik had een uitnodiging van een sponsor van Excelsior en werd op een bijzondere agressieve manier bejegend door een suppoost die mij aan alle kanten begon te betasten. Ik kan er niet tegen als er een vent aan mijn lichaam zit. Toen deze agressieve jongeman richting mijn ballen ging, heb ik hem gevraagd of dit soms een risicowedstrijd was. Nee, maar hij had opdracht iedereen te fouilleren. Opdracht is opdracht! Dat was een goeie voor de moffen geweest. Ik deed mijn beklag bij het bestuur en kreeg te horen dat ik via een andere ingang had kunnen komen, zonder handtastelijkheden te hoeven ondergaan.
*
GEMOEDELIJK, GEZELLIG WOUDESTEIN
*
Knap hoe men op Woudestein de clubcultuur heeft weten te bewaren. Heel relaxed is de sfeer. Veel te vol het sponsorhome, waar ik na jaren nog steeds dezelfde gezichten ontdekte. Waar treft men nog “oprechter trouw?” Net geen oud-papier club meer, ook net geen professionele voetbal-organisatie. De PSV-spelers hebben zich door de gemoedelijkheid laten verrassen. Die keken bij wijze van spreken vanaf het veld zo in de frituurpan van het snack-kot! De patatlucht deed de rest! Ook levert zo’n frituurlucht een band van familiair samen zijn. Enkele oudere Excelsior-fans kwamen mij voetbal-anecdotes vertellen. De meeste gingen over Cor Pot. Ik heb een paar keer een grap over zijn ijdelheid gemaakt en prompt krijg ik er een heel stel te horen. Ik moest en zou deze voetbalhumor vandaag wereldkundig maken. Humor om te lachen, zal ik maar zeggen. Er is al genoeg chagrijn in de wereld.
*
COR POT,
de spits die nog nooit
getranspireerd heeft
*
Cor Pot, de grootste ijdeltuit die ooit op Woudenstein reserve stond, spelen bestond uit invalsbeurten. Honderden invalbeurten leverden slechts zes doelpunten op. Een laagterecord voor een spits, die altijd met een droog shirt van het veld kwam.
*
POTS VOETBALHUMOR
*
Excelsior speelde in een ver verleden toevallig tegen PSV in Eindhoven. Cor Pot zat zoals gewoonlijk op de bank te balen. Man zonder zelfkritiek vond dat hij in de basis moest staan. Bij een blessurebehandeling rende de verzorger van de Kralingers het veld in en daarbij viel de complete inhoud uit zijn koffertje dat openschoot op de grasmat. Navraag leerde dat dit een geintje van Cor Pot was.
*
TOCH EEN NAT SHIRT
*
Enkele weken later speelde Excelsior op De Lange Leegte (ander woord voor godvergeten droefenis) tegen Veendam. Thijs Libregts was de trainer en kon de voetbalhumor van Pot niet waarderen. Thijs liet zijn ‘spits’ een kwartier voor tijd warm lopen. De regen kwam met bakken uit de hemel. Pot was blij, want een invalbeurt zou hem een premie van vierhonderd gulden opleveren, toentertijd veel geld. Nu strikken ze hun veters niet voor dat geld. Enfin Pot loopt zich warm, de tijd verstrijkt en twee minuten voor tijd krijgt hij een signaal dat hij moest invallen. De Excelsior-staf draalde net zo lang met wisselen dat Pot compleet nat geregend was en de scheids afblies nog voordat Cor een voet op het veld had gezet. “Moet je maar met je poten van de koffer van de verzorger afblijven!,” kreeg hij te horen.
*
COR EN ZIJN JUBILEUM
*
Ter gelegenheid van het feit dat Pot 250x reserve had gestaan, organiseerde Excelsior op maandagavond in Studio 54 een groot feest ter ere van Cor. Tenminste dat dacht hij. Er stond die avond al een modeshow gepland, maar Pot dacht dat al die moeite voor hem gedaan was. Op een gegeven moment werd het feestvarken in het zonnetje gezet door spreekstalmeester Harry Vermeegen. Bla, bla, bla, Cor dit en Cor dat, Cor zus en Cor zo. De ijdeltuit groeide een halve meter. Op een gegeven moment vraagt Harry aan Cor: “Wat heb je voor cadeau gekregen?” Cor moest het antwoord schuldig blijven. Hierop stapte de verzorger naar voren en overhandigde een enveloppe aan Cor. Deze scheurt dat ding open en leest: ‘GRATIS BEHANDELING BIJ EEN PLASTISCH CHIRURG’
*
Cor vraagt verbijsterd aan de verzorger (de man van het opengesprongen koffertje) waarom deze geste. De verzorger antwoordde tot groot vermaak van het aanwezige publiek: “Dan kan je het eelt van je kont laten verwijderen na 250x bankzitten!”
*
Toevallig stuurde Cor mij een briefkaart uit Rusland met de mededeling dat hij daar iedere dag mijn columns leest. ‘From Russia with love!’ stond er. Bedankt Cor en doe Dickie de groeten, die zich daar bewusteloos verdient, maar zegt het niet voor het geld te doen. Ik weet wel leukere plekken op deze aardbol, maar wie ben ik om Advocaatje tegen te spreken. Dick heeft meer geld op de bank staan dan Feyenoord de eerste jaren in kas zal hebben…

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen