Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

GEEN CRISIS IN DE KUIP

februari 18th, 2007
ERWIN KOEMAN SPREEKT
*
“Crisis? Ik heb niet het gevoel dat we daarin zitten. Dat maak ik op uit de manier waarop er getraind wordt. Op het veld is Feyenoord geen topclub en dat zal tot het einde van het seizoen zo blijven. Als je op weg naar het trainingsveld keer op keer wordt uitgescholden of na een wedstrijd wordt opgewacht door een stelletje mafkezen, kun je haast niet presteren. Gezien alles wat er de laatste jaren is gebeurd, doen we het nog goed.”
*
BELEIDSPLAN
Intern is Feyenoord inmiddels bezig om de randvoorwaarden voor het komende seizoen te verbeteren. Op dinsdag 6 maart as. presenteert Technisch Manager Peter B. een plan waarin hij de visie van de club neerlegt. Koeman weet wat erin staat, maar wil zich er op voorhand niet aan conformeren.
*
MOEILIJKE CLUB
Om zijn spelers te blijven motiveren is Koeman de laatste weken naar eigen zeggen nog slechts ‘positief kritisch’. “Als je alleen kritisch bent, raken ze straks helemaal geen bal meer. Ik probeer veel met ze te praten en put daarbij uit de ervaringen die ik zelf heb meegemaakt als speler. Maar vergis je niet: Ik denk dat Feyenoord de moeilijkste club is om voor te spelen,” aldus het orakel uit Oirschot.
*
FEYENOORD IS DE MOOISTE CLUB OM VOOR TE SPELEN, ERWIN!
Het enige waarin ik je gelijk moet geven is de uitdrukking: ‘Mafkezen,’ maar dan bedoel ik niet de fans langs het trainingsveld, maar het zooitje ongeregeld dat hoog vanuit het Maasgebouw neerkijkt op dat zelfde veld. Geen crisis? Geloof me, de tijd dat het Maasgebouw bestormd wordt, zoals eens het gepeupel de Bastille te Parijs deed, komt steeds naderbij. Ik hoef de emails van die ‘mafkezen’ zoals jij ze noemt, er maar op na te lezen. Het volk mort en als het volk mort, gaat de kop van de koning eraf, tenminste dat vermoed ik. Dat lees ik morgen wel op de pagina van Lunatic.nl! Die nemen heel mijn column over op A5-breedbeeld-formaat en dan plaats een of andere gannef er onder een kritische noot, dat ik ‘hun website’ overschrijf. Ooit van copyright gehoord, boys?
*
DE DAG VAN DE WAARHEID
Robert Eenhoorn: “Dit wordt een hele belangrijke dag voor Feyenoord. Nu is sport op zijn mooist, wanneer je aan alles de druk voelt.”
*
Waarom bestaat het dagblad De Waarheid niet meer? Omdat de mensen de waarheid niet willen horen. Omdat mensen met een visie, die letten op de kleinste details, niet gehoord worden. Ik noem geen namen, maar iedere keer als Robert Eenhoorn in de Kuip verschijnt, is er wel een of andere beleidsmaker die hem zegt dat ze spoedig eens een afspraak moeten maken. Alleen het gebeurt nooit. Wat te denken van een man als Theo van Duivenbode, afkomstig uit een ‘knokkersfamilie’ (zijn broer Bas was jarenlang bokskampioen van Nederland), die heeft de capaciteiten om deze club te leiden, maar heeft zich afgekeerd van de club waarvan hij is gaan houden. Die is notabene weer Ajacied geworden.
*
Erwin Koeman praat te veel en degenen die moeten praten spelen voor Willem de Zwijger.
*
MINEUR
Het hele weekend heeft een zweem van de downstemming die er heerst rond Feyenoord. Voor mij des te meer, daar ik gisteren met mijn alter ego, Donald Olie, naar de crematie van een goede vriend in Zeeuws-Vlaanderen ben geweest. Veel te vroeg in de aula van het crematorium beland, zaten wij net achter een ‘bakkie troost,’ zo heet koffie bij een crematie, toen er een vreemde man ongevraagd aan ons tafeltje kwam zitten, dat terwijl er elders plaats genoeg was. Maar wat bleek, de man vroeg eerst schijnheilig of wij de overledene goed gekend hadden. “Nee, we zijn een dagje uit en dachten: Laten we een gezellige tent opzoeken om koffie te drinken,” kaatst Olie terug. De verkoper van begrafenispolissen, want dat bleek de man te zijn, ging onverstoorbaar verder. Die goochem vroeg of wij verzekerd waren. Olie had een inboedel- en ik een W.A.-verzekering. Geen begrafenispolis. Dat had de overledene ook niet, bleek nu. Onze vriend de volkszanger, ook wel de Marco Borsato van Zeeuws-Vlaanderen genoemd, (allebei onverstaanbaar goed) had al zijn geld aan drank opgemaakt. “Ze verbranden me toch wel,” zei hij altijd, er aan toevoegend: “Ik hoop dat die dag de wind gunstig staat, dan ben ik eerder thuis dan de familie!” Nou, weinig familie. Wij waren de enige getuigen van de verbranding. De doodbidder vroeg welke muziek zou de overledene (zonder polis) graag gehoord hebben. Olie zei: “Draai maar: ‘Brief aan mijn moeder’ van Andre Hazes.” Zo geschiedde.
*
FEYENOORD IS OVERAL
*
Wij reden met een rotvaart dat troosteloze Terneuzen uit, dat is omgeven door rokende fabriekstorens, lijkt net het grootste crematorium op de hele aardbol. Het stadje Hulst leek ons de beste plek om de lunch te gebruiken. Eenmaal plaats genomen in de serre van een prachtig eethuisje, zag ik op de leestafel een krant liggen die mij toeschreeuwde: “Erwin Koeman: Het voelt niet als een crisis.” Ook hier achtervolgt Feyenoord je. De PZC, zo heet die krant, laat Erwin uitgebreid aan het woord. (Zie de citaten hierboven) Zaten we i.p.v. onze overleden vriend te herdenken, over het zieltogende Feyenoord te praten. Die club laat je nooit los. Onderweg heeft onze dichter des vaderlands nog enige prachtige regels over de crematie op een blocnote gekrabbeld, die weliswaar nog verder uitgewerkt moeten worden, maar die ik u desondanks niet wil onthouden.
*
NIET VERZEKERD
‘Op zich is dood gaan al geen pretje’
zo verzekerde hij mij,
‘en heeft u niks geregeld
dan krijgt u dit er ook nog bij
want wie ligt er in zijn kist
nou niet graag knap erbij
dood gaan is toch al geen pretje’
zo verzekerde hij mij
*
Nee, nu eventjes geen grappen
dus gewoon van mens tot mens
ik respecteer echt uw principes
respecteer uw laatste wens
maar als u hier nu tekent
is het dik voor elkaar
u betaalt per maand 10 euro
en dan ben ik met u klaar
*
Heus het hoeft niet meer als vroeger
als u begrijpt wat ik bedoel
zo’n nare stijve toestand
zo’n kille dooie boel
tegenwoordig gaat dat anders
u weet niet wat u ziet
geen koffie en geen broodjes
maar cake met nederwiet
*
Telkamp is bij ons verboden
klassiek is in de ban
maar Herman Brood of Katja Schuurman
er is niets dat bij ons niet kan
Niemand zit er nog te treuren
er is bier en kipsate,
er is ruimte om te dansen
echt daar zitten we niet mee
*
Ja, zo wordt doodgaan haast een pretje
het gebeurt helaas 1 keer
want bent u bij ons geborgen
smaakt dat absoluut naar meer
dus als u even tekent
al zet u maar een kruis
dan kunt u rustig doodgaan
en dan kan ik zo door naar huis’
*
Eindelijk kwam ik er dan tussen
die lijkenpikker die viel stil
ik zei: hou nou eens je kanis
en luister wat ik wil
ik zei als ik moet sterven
trekken ze mij maar door de plee
met of zonder koffie
heus daar zit ik echt niet mee’
*
Voor mij onbegrijpelijk dat iemand bij een vaart van 140 km per uur zulke prachtige regels aan het papier kan toe vertrouwen. Ja, dat is een gave. Dat doe ik hem niet na. Ik denk dat ik er maar mee stop. Voor vandaag dan, want ik moet zo de deur uit op weg naar De Kuip. Hopelijk niet naar de ter aarde bestelling van Feyenoord. Gelukkig voor ons en jammer voor Utreg hebben ze daar de griep. Tim Vincken vertoonde ook een paar dagen verschijnselen van de ‘vogelgriep’ (ja, ik maak ze vandaag allemaal), maar kan gelukkig vanmiddag spelen. Feyenoord’s hoop in bange dagen. Donder toch op met je crisis in De Kuip…
*
Naschrift:
In Amsterdam is gisteravond de oud-voorzitter van Turkiyemspor doogeschoten. Toevallig in de Jan Rebelstraat. Is Jorien van den Herik er nog genadig vanaf gekomen…

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen