Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

KOFFIETIJD MET LOUIS VAN GAAL

februari 8th, 2007
Alkmaar, 6 feb '07 11 uur vm
Golden Tulip Hotel
MAN VAN DE KLOK
Precies om elf uur komt hij de hotel-lobby binnengeschreden. Geeft een stevige hand en heeft een vriendelijke uitdrukking op zijn gezicht. Informeert hoe mijn reis geweest is. Ik vertel hem dat ik heel vroeg opgestaan ben (in 't geval dat hij mij wil overtroeven, had hij vroeger op moeten staan) en dat ik geplaagd door sneeuwstormen geen prettige reis heb gehad. "Wij hadden beter in de buurt van Alphen kunnen afspreken, want daar houd ik vanavond een spreekbeurt," zegt hij nu.
L = Louis v. Gaal
K = Kroon
K: Oh, u zit in het schnabbelcircuit?
L: Wat is daar mis mee? Ik heb een verhaal dat de mensen graag willen horen en waar ze grif goed geld voor betalen. Trouwens, de halve voetbal-en-tv-wereld schnabbelt. Van de week presenteerde die Matthijs van Nieuwkerk 's middags de introductie van het nieuwe software-programma van Microsoft, een dik betaalde schnabbel, waarop hij 's avonds in "De wereld draait door" nog eens uitgebreid de ontwerper van het programma aan het woord liet en een demonstratie liet geven. Ja, Louis houdt alles in de gaten.
K: Nu even over uzelf. Afkomstig uit een groot katholiek gezin, negen kinderen is niet niks, geboren en getogen in Amsterdam. Sterrenbeeld: Leeuw, 55 jaar, voorheen gymnastiekleraar en nu een wereldberoemde coach met een flinke bankrekening.
L: (balsturig kijkend) Wat heeft die bankrekening er in Godsnaam mee te maken?
K: Nou, dat zit zo. Een jaar of tien geleden zat ik met mijn lief te eten in Het Kasteel van Rhoon. Aan het belende tafeltje nam een groot Sparta-gezelschap plaats, waaronder uw persoontje. Daar ik niet doof ben heb ik een groot deel van de conversatie kunnen horen. U zat daar op te scheppen dat u zo juist een groot appartement ter waarde van 1,2 miljoen gulden op het KNSM-eiland had gekocht en dat de bodem van de schatkist nog lang niet in zicht was. Ik vond dat een beetje patserig verhaal, te meer…
L: Ik denk dat het beter is dat wij het hierbij laten. Hier heb ik totaal geen zin in. Had ik kunnen weten. Ik lees die kolom van jou wel eens en denk, nou, nou, zo kan die wel weer.
K: Mijnheer Van Gaal, blijf rustig zitten a.u.b. Laten we het over voetballen hebben. U heeft bij Ajax gespeeld, weliswaar nooit in het eerste, maar toch, daarna vier seizoenen bij Antwerp FC, waar u het eerste jaar 10x en het tweede 3x door wijlen Guy Thijs werd opgesteld.
L: Wat wil je daarmee zeggen?
K: Dat u niet zo'n geweldige voetballer was…
L: Wie zegt dat? (loopt rood aan)
K: Volgens uw toenmalige trainer was u veel te traag. Dat kwam door de morfologie!
L: De wat?
K: Morfologie. Volgens Guy Thijs had u een te plompe lichaamsbouw voor een voetballer. U bewoog volgens hem als een karbouw.
L: Een kar uit de bouw?
K: Nee, een karbouw. Dat is een waterbuffel. (hij verslikt zich haast in zijn koffie en wil weer pleite gaan)
L: En verder?
K: U heeft nog voor Telstar gespeeld en werd daarna door Sparta gekocht voor fl 160.000
L: Wat wil je daar nou mee zeggen? Ik dacht dat dit een vraaggesprek was. Jij bent 'n 'kolomnist,' jij kan niet interviewen. Zit me constant te beledigen.
K: Is de recapitulatie van uw voetballoopbaan een belediging voor u?
L: Wat heeft dat transferbedrag ermee te maken? Dat was in die tijd veel geld!
K: Ja, omgerekend in Belgische franken wel. Grapje! (Daar hij steeds linker op mij wordt, ga ik nu over tot een charme-offensief) Wat ik zeggen wilde, tactisch was u heel sterk als speler. Tevens een verlengstuk van de trainer in 't veld en toen al een groot leider. (Slijm, slijm)
L: Ja, ik denk over alles na. Ook over de psyche van de mens en van de voetballer in het bijzonder. Het draait om details. Ik let overal op. Niets ontgaat mij. Ik zie ook dat je steeds op je aantekeningen zit te gluren. Ik hou niet van journalisten die vragen stellen vanaf een lijstje. Dan ben je geen vakman.
K: Ik kom nu zeker ook op uw zwarte lijst te staan, net als Johan Derksen?
L: Dat ligt er aan. Ik moet eerst het interview lezen, daarna neem ik mijn beslissing.
K: Lijkt op censuur. Zijn we van het Duitse juk af, voert mijnheer Van Gaal wederom de censuur in.
L: Dat moet, dat is gekomen door die zeiksnor, Johan Derksen. Die leverde teksten af, daar lustten de honden geen brood van.
K: Maar het is toch te gek voor woorden dat een tekst eerst goedgekeurd moet worden door de perschef, vervolgens door de trainer en tenslotte door de voorzitter. Zelfs het onderschrift voor de foto moet worden getoetst.
L: Dat heet professioneel.
K: U voert het wel erg ver door. Bij Ajax kregen de spelers mediatraining van die hockey-(trut)mevrouw Elsemieke Havenga en toch mochten ze niet met de pers praten. Alleen aanvoerder Danny Blind. Die had het dan steeds over 'hunnie,' waarmee hij de tegenstander bedoelde. Dan heeft zo'n mediatraining weinig zin.
L: Dat is om de spelers te beschermen tegen mensen zoals jij!
K: U let overal op, heeft zogenaamd alles in de gaten…
L: Ja, en?
K: Op de terugreis uit Tokio, na het winnen van de Wereldbeker, u weet wel die reis, waarbij een heel eind omgevlogen moest worden…
L: Waar gaat dit over?
K: Toen verdween Danny Blind met een stewardess in het toilet en niet om gezellig te keuvelen. Maar mijnheer Van Gaal die overal op let, had niets in de gaten.
L: Hoe weet jij dat?
K: Van een bevriende Ajacied.
L: Kan me niet voorstellen dat jij vrienden hebt! (Nee, hij trekt volle zalen! Ja, als ze grof betalen.)
K: Even terzake: Is Van Basten nu een goede of een slechte coach?
L: Marco is een topcoach.
K: Ik zag u voor tv solliciteren naar een job bij Bayern Munchen.
L: Ik heb nog een contract en dat dien ik uit, maar mocht Scheringa mij de overstap gunnen, dan ben ik vertrokken. Ook zou ik graag bondscoach van Spanje of Mexico willen worden.
K: Nog steeds ambitie merk ik. Vorige week gaf u Ronald Koeman een hand, terwijl u dat liever niet gedaan had.
L: Klopt, dat deed ik uit beleefdheid.
K: Ja, maar u keek erbij alsof u Hitler de hand schudde en aan stront dacht.
L: Laten we het hier maar bij laten. Uw woordkeus ligt verder onder mijn niveau.
K: Nieuw Amsterdams Peil?
L: Ik ga rijden, anders kom ik te laat bij mijn 'schnabbel' zoals jij dat noemt. Tot ziens, het was me geen genoegen. Enne, fax je de tekst even door?
==================
Ik heb, gedwongen door het slechte weer, een kamer genomen in het hotel. Er was geen minibar aanwezig, maar wel een geweldige roomservice. Daar zou Danny Blind jaloers op worden.
De tekst heb ik niet ter goedkeuring doorgefaxt. Dan maar op de zwarte lijst. De weergave van het gesprek staat hierboven, Mijnheer Van Gaal.
LODEN LOEKIE
De prijs voor de meest irritante tv-reclame en persoon ging dit jaar naar Louis van Gaal. Hoewel hij gek is op prijzen, weigerde hij het kleinood in ontvangst te nemen. Hij is de irritantste van Amsterdam, de irritantste van Alkmaar, de irritantste van Rotterdam en mocht hij er een tegenkomen die nog vervelender is dan hij, schiet'ie 'm hardstikke dood…
Ik zal door hem nooit kopen bij Keukenmaxx en Mediamarkt, ik ben toch niet gek?

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen