Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

ZIPPO WINT VAN AJAX

februari 4th, 2007
MEMORIES
Rotterdam, 4 feb 2007 06.15 uur
Over ruim zes uur wordt er afgetrapt in de Arena. Ik ben nerveus, het lijkt wel of ik zelf moet spelen vanmiddag. Ajax uit, altijd lastig. Voetbalbeelden verschijnen op mijn netvlies. De gekste en mooiste herinneringen schieten mij te binnen. Dagdromen is wel eens prettig. Op zo’n moment heb ik geen behoefte aan de sportprogramma’s van John de Mol, die gisteren in De Telegraaf zijn beklag deed over het feit dat iedereen zo genadeloos kritisch is op zijn product Talpa c.q. Tien. Moet’ie maar niet zoveel bagger op de buis vertonen. Hij klaagt dat hij zojuist een miljoenendeal met een amerikaanse zender heeft gesloten (vele nullen voor de komma), want aan die lui heeft John het format van “De Gouden Kooi” verkocht. Bagger in optima forma. John bekijkt iedere morgen huilend zijn banksaldo. Bij de samenvattingen van de wedstrijden is gelukkig niet te merken dat hij Ajacied is. Ongelooflijk wat daar door de presentatoren en producers met de mantel der liefde wordt bedekt, aangaande Ajax. Gisteravond voor de wedstrijd PSV-AZ vroeg de ene ijdeltuit aan de andere: “Laat je je snor staan?” Zegt die andere: “Ja, voor het goede doel. Hij staat me eigenlijk niet!” Flikker toch op, stelletje flapdrollen. Het voetbal moet terug bij de NOS, dan nemen we de met zichzelf ingenomen Smart Meets op de koop toe…
BIJGELOOF
In de vroege lente van 1995 deed ik de bijgelovige Van Hanegem een Zippo-aansteker cadeau. Kon hij ook bij wind tegen zijn sigaretje opsteken. Tevens zei ik erbij dat ding hem geluk zou brengen. Altijd bij je dragen Willem! Zo geschiedde. Op 8 maart togen Willem, zijn Zippo en de selectie naar Mokum voor de wedstrijd tegen Ajax en wel de kwart-finale van de Amstel Cup. Die Mokummers hadden dat seizoen alles gewonnen wat er maar te winnen viel. In de competitie met 4-1 van Feyenoord en voor de Supercup met 3-0. Alle keren in het Olympisch Stadion, waar een constante penetrante zeiklucht hangt, opgebouwd gedurende meer dan een halve eeuw.
SUDDEN DEATH
Na de reguliere speeltijd op die gedenkwaardige woensdagavond is de stand 1-1. Dan doet de Zippo zijn werk. Vijf minuten in de verlenging steekt Willem een sigaretje op. Hij zuigt nadenkend aan het gifstokje. Mike Obiku heeft hij laten invallen, die is volgens hem zo gek als een deur, ‘die gosert.’ Dan gebeurt er iets bijzonders. De huidige technisch directeur, de door mij zo bewonderde Peter Bosz, poeiert een lange bal naar voren in de richting van Obiku. In de Ajax-verdediging botsen de twee ‘Franken’ tegen elkaar, en wel De Boer en Rijkaard. Via de schouder van De Boer springt de bal voor de voeten van Mike Obiku. Die sprint als een gek richting doel met daarin Van der Sar. Met alleen Danny Blind nog voor hem lobt Obiku de bal over de aanvoerder heen en komt daarna vrij voor Van der Sar, terwijl de inmiddels opgekrabbelde Rijkaard hem nog een doodschop probeert te geven. Mike Obiku scoort zijn Golden Goal! Dat hadden die Ajacieden nog nooit meegemaakt. Dat kon ook niet, want het was de eerste wedstrijd met de Sudden Death. Danny Blind is sinds die avond aan de drank geraakt! Of die Zippo de Feyenoord-trainer geluk heeft gebracht behoort onder de categorie: Mysterieuze krachten in de sport. Ook die penetrante Amsterdamse pislucht rook ineens naar Chanel 5.
MIJN WENS
voor vanmiddag
In de verdediging van Ten Cate vallen gaten. In die van Timmer is men slimmer. Rijmen is niet mijn sterkste kant, zoals u bemerkt. Enfin, ik hoop op een prachtige partij voetbal. De scheidsrechter is de Heer Van Egmond, in het burgerbestaan werzaam voor Vrouwe Justitia. Ik heb de man regelmatig onrechtvaardig zien fluiten. Dat hoort nu eenmaal bij de rechtspraak. Maar het rottige is dat men bij voetbal niet in hoger beroep kan. Of zijn we de duik van Machlas vergeten, toen Feyenoord in de Arena vijf minuten voor tijd met 0-1 voor stond? Mijnheer Dick Jol gaf voor de “schwalbe van het jaar’ een penalty! Die kwam in die tijd veel bij de groenteboer, hetgeen nergens op slaat, maar dat deed die strafschop ook niet…
KEIHARD WERKEN
Feyenoord zal hard moeten knokken voor een goed resultaat. De magie van de Zippo is uitgewerkt. In dat andere stadion waren de Olympische Goden met ons en wat zij met hun Godenzonen in de Arena voor hebben? Hopelijk worden de arrogante heertjes weer met beide benen op de grond gezet. Op hun geliefde 27e grasmat!
==========================================
De digitale weekendbijlage is getiteld:
De grootste Rotterdammer
(is geen zelfportret)
Klik desgewenst hiervoor op de titel in het rechterrijtje
De column van maandag 5 feb:
FEYENOORD SPEELT VOORLOPIG IN HET ZWART
klik hiervoor svp op de titel in het rechterrijtje

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen