Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

DE GROOTSTE ROTTERDAMMER

februari 3rd, 2007
BEP VAN KLAVEREN DE GROOTSTE ROTTERDAMMER
Aldus De Telegraaf d.d. 26 okt 2006
De legendarische bokser Bep van Klaveren is met overmacht gekozen tot grootste Rotterdammer. De Dutch Windmill, Olympisch kampioen boksen in 1928, bleef de eerbiedwaardige humanist Erasmus en de doodgeschoten politicus Pim Fortuyn voor. Van Klaveren won via een internetverkiezing, die georganiseerd was door het Rotterdamse gemeentearchief. De in Crooswijk geboren vuistvechter, die tot op hoge leeftijd in het Kralingse Bos trainde, kreeg bijna 12.000 van de 31.000 uitgebrachte stemmen.
VOORBARIG
Dit bericht was een beetje voorbarig van de grootste krant van Nederland, daar de competitie doorloopt tot oktober van dit jaar. In de Week van de Geschiedenis maakt het archief de balans op. Maar voor menig Rotterdammerling blijft Bep van Klaveren de Kampioen!
HEET DE MAN NU BEP OF BEB?
In de tijd dat de socialistische krant Het Vrije Volk nog in het centrum van Rotterdam zetelde, zaten twee sportverslaggevers van dat
blad aan de borrel in Bar Bodega 't Schouwke in de Witte de Withstraat. Zegt de een tegen de ander dat hij de voornaam van de bokser verkeerd in zijn verslag heeft staan. Waarop de aangesprokene een weddenschap afsloot om zijn gelijk te halen. De heren besloten het Bep zelf te vragen en stuurde een telegram met de vraag wat de juiste spelling was. Hierop kregen zij een telegram van de bokser terug met de tekst: "Juiste spelling is BEP! STOP Was getekend: BEB
BEP VAN KLAVEREN MEMORIAL
Op 25 sept. jl. werd de 13e Memorial gehouden. Bep stierf op 12 februari 1992 en op zijn geboortedag van hetzelfde jaar, 26 september werd zijn standbeeld onthuld en wel op de grens van Kralingen en Crooswijk, waar ooit de Koninginnekerk stond. Dat schitterende beeld is het werk van de beroemde beeldhouwer Willem Verbon. Hoewel er in media stond dat de Gemeente Rotterdam het standbeeld betaald heeft, moet ik er toch echt op wijzen dat bokspromotor Aad Veerman dit grotendeels uit eigen middelen heeft betaald.
STANDBEELD
Bep van Klaveren hierover:
"Een standbeeld voor mij? Krijg de pleuris met je standbeeld. Je denk toch nie dat ik Piet Hein ben. Of Jan van Schaffelaar? Die van de toren is afgespronge, die kloteklapper. Wat een zakkenwasser he. We zulle wel zien as 'ut zo ver is.Ik heb voorlopig nog geen zin om dood te gaan. Maar geen standbeeld hoor. D'r zijn mensen die hebbe meer gedaan as ik. Maar as ze zonodig een standbeeld wille, dan maar een standbeeld. Maar wat zit je nou te ouwehoere met je standbeeld? Krijg de hondeziekte, ik wil helemaal nog niet dood."
In leven zou de pugilist dit jaar een eeuw oud zijn geworden. Aad Veerman: "Op het laatst zag Bep het niet zo scherp meer. We zaten op de tribune bij Excelsior, siste hij tegen me: 'staan ze weer achter die pleurislijers,' terwijl Excelsior met 3-0 voorstond. Hij ging achteruit, joh. En dan gaan, zo in je slaap, dat is de mooiste dood die een mens kan wensen op 84-jarige leeftijd."
NOG IEDERE DAG
Bep trainde tot zijn dood aan toe, nog iedere dag. Op zolder een uur rammen op die zandzak. Dat was de man ten voeten uit. Die wist niet wat opgeven was.
32 HECHTINGE
"Die gaste vandaag de dag die kenne niks. As ze een scheurtje in d'r kop hebbe, komt de dokter en dan is 'ut afgelope. Afgelope. Ik heb gebokst, ik had twee scheure in me oog en ik had 32 hechtinge toen 'ut afgelope was. Ik bikste toen tegen Christoffer Reeves. Toen kwam ik terug in de zevende ronde, zeg Theo Huizenaar tege me dat hij de handoek moes gooie. Ik zeg: Waarom? Toen zeg'ie: Je heb zo'n paar scheure in je hoofd. Ongeloofeluk. Ik kan me vinger d'r zo inlegge. Ik zeg: Niks d'ervan. Ik boks tot ik dood ga. Nou en ik won nog op punte ook. 15 rondus. Puh, kampioenschap van Europa. Maar ik had een paar scheure in mijn kop. Nou."
JOHN DE WOLF VERSUS TSCHEU LA LING
Op zaterdag 12 mei a.s. wordt in het Rotterdams Topsportcentrum een kickboksgala gehouden. Een van de partijen gaat tussen de ex-voetballers John de Wolf en Tscheu La Ling. De Wolf zal dansend door de ring gaan en Ling zal nog eenmaal zijn zesdubbele schaar demonstreren.
KICKBOKSE
Bep van Klaveren: " Je heb d'r een paar van die kickboksers bij die kenne wel knokke, Maar je mot natuurluk altijd oppasse met dat schoppe dat se je nie in een keer een linkse directe geve. Dat is 'ut gevaar van dat kickbokse. Wat als je schopt en ze geve je een lange rechtse directe? Ja dan mot je wel oppasse. Maar voor de res, vin ik 'ut wel een goeie sport."
======================================================
EEN BOKSER IS GESTORVEN
MAAR DE LEGENDE LEEFT VOORT
Bron: Hollands Greatest
Interview: Ardie den Hoed
Initiatief: Aad Veerman
Uitgave: Made in Rotterdam bv

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen