Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

WAAR IS HET BROODMES?

februari 2nd, 2007
AJAX-FEYENOORD
Ooit klonk er op zondagmorgen, voorafgaand aan deze klassieker, de kreet door sommige huiskamers: “Moeder, mag ik een boterham?” ‘Nee, Jantje, dat gaat niet, je broer heeft het broodmes mee naar het voetballen!” Gelukkig hebben we tegenwoordig voorgesneden broden. De tijd van agressie is voorbij. Onze jongens (Feyenoord-supporters) reizen met een verplichte combi-kaart, kunnen niet even uitstappen in Beverwijk, maar drinken met elkaar gezellig een kopje koffie in de trein, waarbij de jodenkoeken kwistig in het rond gaan. Trouwens, de wedstrijd begint om half een, dan zijn de meesten nog te slaperig, na een doorwaakte nacht, om zich druk te maken. Dat doen ze pas na afloop, mocht de uitslag tegenvallen. Maar dan gaan ze niet net als voorheen de treinstellen slopen, welnee, zij zingen tesamen het lied, bekend van Tom Manders; “Weet je wat ik het mooiste van Mokum vind? De laatste trein naar Rotterdam!”
GODENGROET
Ik kreeg onlangs een pakketje thuisbezorgd, verzonden door de Ajax-administratie. Er zat een begeleidend briefje bij. Heel keurig, niks mis mee. Alleen men ondertekent daar een schrijven als volgt: “Met een Godengroet!” Die gasten zijn van een andere planeet, die kennen het gezegde van hoogmoed en de val niet…
VALSE HOOP
Wij leven in het ‘kort lontje’-tijdperk. De door mij als boulevardkrant betichte krant plaatste gisteren een filmpje op haar website van een dodelijke steekpartij. Een uit de hand gelopen burenruzie. Ik kreeg van diverse kanten kritiek van lezers van die krant, waarvan de naam mij even niet te binnen wil schieten. De krant die vandaag schrijft: “Slachting onder Duitse trainers!” Slachting? Zijn de Nazi’s weer aan de macht? Een columnist mag chargeren, maar een ochtendkrant? Voorlopig blijft de kwalificatie “Boulevardkrant” van kracht. De verwachting dat de wedstrijd van zondag ordentelijk zal verlopen, zal valse hoop blijken. Waar moet het maandagmorgen anders over gaan?
CLUBLIEFDE
De eerste foto’s in de serie ‘clubliefde’ staan al op de website van de krant. Bij Feyenoord trof ik een foto van een meisje uitgedost in de clubkleuren, poserend voor het hek van het Philipsstadion. Boven dat hek prijkt de tekst: “Eendracht maakt macht.” Boven een hek van een trainingskamp bij onze oosterburen lees ik: “Arbeid macht frei.” Nu is het wachten op een fanatieke supporter die daar gaat poseren, teneinde de spelers duidelijk te maken dat Churchill’s lijfspreuk over ‘bloed, zweet en tranen’ hen tot een overwinning kan leiden.
Enfin, misschien is het wel de Goden verzoeken door Churchill, het broodmes, plus de Nazi’s erbij te halen, maar mijn clubliefde en de emoties die daarmee ‘hand in hand’ gaan, laten mij wel eens doordraven, zoals de beroemde Bles dat vroeger deed. Bles?? Ja, het paard van de schillenboer, die te vroeg is gestorven door al die drukke maandagen na een verloren klassieker.
Bles is vervangen door de Kliko! Laten we hopen dat we zondagavond smakelijk kunnen eten en dat de huisvrouwen in Mokum opgescheept zitten met ongenaakbare voetbaldwazen…

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen