Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

KOFFIETIJD (deel twee) met ROBERT EENHOORN

januari 31st, 2007
NEW YORK
The city that never sleeps, zoals het liedje zegt. If you can make it there, you can make it everywhere.
THE NEW YORK YANKEES
Robert vertelt: “Waar Real Madrid voor staat in Europa wat voetbal betreft, zo moet je De New York Yankees zien in de VS, maar dan naar Amerikaanse begrippen. Onvergelijkbaar professioneel geleid. Letterlijk aan alles wordt gedacht. Vanaf de jeugd tot en met het eerste team heerst een ijzeren discipline. Presteren en nog eens presteren is het motto. Op alles wordt gelet. De kleding moet perfect zijn. Zij die zich misdragen vliegen eruit of krijgen fikse boetes opgelegd. De druk wordt zo hoog opgevoerd dat slechts de sterksten overblijven. Ik heb wel eens 140 wedstrijden in 150 dagen gespeeld. Het is de club van de sterren Babe Ruth en Jo DiMaggio. Babe Ruth was de eerste speler die 60 home runs in een seizoen maakte. Het blad ‘Sporting News’ koos hem tot beste honkballer aller tijden. Jo DiMaggio, bijgenaamd de Yankee Clipper, was ook een gigant. Die werd nog beroemder door zijn huwelijk met Marilyn Monroe. Is nog door Simon & Garfunkel bezongen.”
GEEN HEDEN ZONDER VERLEDEN
“De oud-spelers van de Yankees worden in ere gehouden. Die komen nog regelmatig bijeen. Wonen dan de trainingen bij van de jonge garde. Ik heb meegemaakt als ‘rookie’ dat een grote ster uit het roemruchte verleden voor mij ballen liep te rapen. Daar wordt je echt verlegen van. Ik zie Coen Moulijn op Varkenoord geen achterballen halen voor de jeugdelftallen. Door de faam van de club, daarbij gevoegd de enorme hoeveelheid huisregels die nageleefd moeten worden, loopt de druk op de spelers op naar ongekende hoogte.”
DE HONKBAL ALMANAK
Robert Eenhoorn staat in de Amerikaanse Honkbal Almanak vermeld als volgt: Debuut op 27 april 1994. Gooit en slaat rechts. Lengte 6′ 3”, gewicht: 170lb Geboren: 9 februari 1968 te Rotterdam.
Iedere worp en slag staat geregisteerd. Batting, Special Batting en Fielding. Ook zijn salaris staat vermeld. $119.000 in 1996 bij de New York Yankees, plus $ 182.500 in 1998 bij de Anaheim Angels. (Drafted by The New York Yankees in the 2nd round of the 1990 amateur draft.) Op 22-jarige leeftijd tekende Robert op 10 juni 1990 zijn eerste profcontract. Het gaat te ver om Roberts honkballoopbaan hier uitgebreid te bespreken. Als speler was hij een grote en als coach brengt hij zijn schat aan ervaring mee. Begon in ’99 bij Neptunus en won drie keer op rij de landstitel. Met het Nederlands team werd hij als coach meteen Europees kampioen. Bij het WK honkbal in 2005, in ons land gehouden, leidde hij het Nederlands team naar de eerste halve finaleplaats uit de geschedenis. So far so good.
TE WEINIG AANDACHT IN DE MEDIA
Eenhoorn klaagt dat honkbal niet de aandacht krijgt die het verdient. In het sportkatern lezen we wel: “Wibi Soerjadi maakt muziek voor paard!” Dat is sportnieuws heden ten dage. Bonfire geeft Wibi een rotschop, dat is pas nieuws. Heeft zich ook aan Anton ‘ik heb een brief gehad’ Geesink, geergerd die honkbal spottend “folklore” noemde, toen bekend werd dat de sport niet meer op de Olympische lijst voorkwam. Ook de NOS besteed weinig aandacht aan honkbal. Ja, als Tjerk, de zoon van Mart Smeets, tot catcher van het jaar wordt gekozen, dan komt er wel een cameraploeg opdraven. (Dan komt ook ‘ketser’ Mart in beeld, de griezel, die er prat op gaat die hij schaatster Ria Visser geketst heeft! Let wel: Voor de goede orde, dit heeft Robert niet verteld. maar dat moest ikzelf (LK) even kwijt!) Ook zijn er te weinig ‘echte’ kenners in het honkbal te vinden. Robert noemt Frans van Aalen, de stichter van het Neptunus Familiestadion, als een van de weinigen. Die beschouwt hij ook als een ’tweede vader.’
TRAGE BESTUURDERS
Ook de confrontatie met Nederlandse bestuurders is hem een doorn in het oog. Amateurs die geen besluiten kunnen of durven nemen, indien wel, dan heel traag. Stelt: “Wanneer ik een stageplaats voor iemand zoek in de States, pleeg ik een telefoontje en krijg te horen: Okay Robert, wanneer komt de man, dan halen we hem van het vliegveld enz. Ze betalen de verblijfskosten ook nog!” Hij onderhoudt zijn contacten. Belt regelmatig (vanwege het tijdsverschil) kort na middernacht met zijn relaties in Amerika. Deze man is dag en nacht met zijn vak bezig. Vindt dat veel Nederlandse Betaald Voetbal Organisaties nog steeds als een amateurclubje worden bestuurd. “Laten ze een voorbeeld nemen aan de organisatie bij de Yankees…”
SCHERPE GEEST
Wat mij opviel tijdens ons gesprek, is het feit dat hij razendsnel reageert op ieder ‘steekwoord.’ Komt Cuba tersprake en ik zeg Hemingway, krijg ik ogenblikkelijk de naam van het beroemde cafe te horen dat de schrijver regelmatig bezocht en wel: La Bodeguita del Medio, gesitueerd in Old Havana. Als sigarenroker komen ook de beroemde Havana’s ter sprake. “Had ik geweten dat je sigaren rookte, had ik een kistje Cohiba’s voor je meegebracht,” zegt hij vriendelijk. Hij lijkt in veel opzichten op Willem van Hanegem. Beide gegrepen door de sport, obsessief lettend op details en fantastisch kunnen vertellen in een setting als deze, gewoon aan de koffie. En een feitenkennis dat de heren hebben, ongelooflijk. “De Boston Red Sox hebben in 2004 na 86 jaar, weer de World Series gewonnen. De laatste had Babe Ruth hen bezorgd1” Roept U maar, wat wil je weten van deze boeiende man?
TOP DRIE
Enfin, ik schreef het gisteren al, en heb niet de hoop dat de heren op de burelen in de Kuip, gezeten op het pluche, naar deze eenvoudige boerenlul zullen luisteren. Nogmaals: De Feyenoord-Ambassadeur b.d. is de juiste man om als echte Ambassadeur voor de club te gaan functioneren. O ja, hij vertelde nog dat bij de Yankees de Hoge Heren ook kantoor hielden bij de oefenvelden, daar pontificaal hun protserige auto’s parkeerden, zodat de spelers zagen dat zij aanwezig waren en niet voor “the invisible man” speelden, zoals enkele Feyenoord-bestuurders.
Heren, doe er je voordeel mee. De tijd dat ik mijn spandoeken in de Kuip ga ophangen komt steeds dichterbij, want het feit dat de lesbische dochter van Frits Barend van de week Ajax, PSV, AZ, de top drie noemde op tv deed mij pijn, destemeer daar Johan Derksen geen tegengas gaf. “Je vergeet ‘Vijnoord” Barbara!”. Ik las in een voetbalblad dat zij de dochter van Barend & Van Dorp is.. Die deden naar ik weet veel samen, maar dat ze een triotje hebben gemaakt om dat valse kreng te verwekken, lijkt me sterk.
Het eerste deel is getiteld: Aan de koffie met de Feyenoord-Ambassadeur
Klik hiervoor aub op de titel in het rechterrijtje.

1 reactie »

  1. tramadol medication side effects says

    http://forums.plexapp.com/index.php?/user/13102-37-5-phentermine/

    september 24th, 2009 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen