Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

FEYENOORD IS NET ALS PASEN

januari 29th, 2007
HARD GRAS
In het voetbalblad voor intellectuelen trof ik in de aflevering van september jl. getiteld: ‘Feyenoord wint de Wereldcup’ een quote die Feyenoord het best typeert:
FEYENOORD IS EIGENLIJK NET ALS PASEN
JE WEET DAT DE KRUISIGING ONBARMHARTIG
EN ONAFWENDBAAR IS,
MAAR OOK DAT JE EEN WEDEROPSTANDING
NOOIT HELEMAAL MOET UITSLUITEN
QUOTE VAN DE DAG
PERSCHEF FRED BLANKEMEIJER
voor de wedstrijd tegen RKC:
“FEYENOORD KEN D’r NIKS VAN DIT SEIZOEN,
MAAR RKC KEN D’R NOG MINDER VAN!”
ORANJEBOOMSTRAAT
Na afloop van de wedstrijd gistermiddag reed ik door de Oranjeboomstraat, eens een straat met daarin de meeste Feyenoord-kroegen. Bovendien was er ook de bierbrouwerij Oranjeboom gevestigd. Zou die straat kunnen vertellen dan kwamen er de mooiste verhalen vandaan. Van Gerard Kerkum en Piet Steenbergen die er hun vrouwen leerden kennen, toevallig allebei kasteleinsdochters. Kerkum was veel in het nieuws de laatste tijd, doch Pieter wat minder. Een kaartmaat van hem vertelde dat hij een beetje achteruit gaat. Piet schijnt schoppenaas niet meer van de ‘nel’ te kunnen onderscheiden. Was overigens een van de eerste Feyenoorders die in Frankrijk ging voetballen.
TURKMENISTAN
Rijdend door de Oranjeboomstraat moest ik aan die overvolle kroegen denken, bevolkt door mensen die heel de week hard gewerkt hadden en voor aanvang van de wedstrijd van Feyenoord gezellig een paar grote pilsen naar binnen sloegen. Cafe Gerrit Smits (op nr 48) en Cafe Stadion Zuid bij de spoorwegovergang van de 2e Rosestraat, waren de bekendste stamkroegen. Wat een godvergeten droefenis straalt die straat nu uit. De Turkse koffiehuizen hebben de “Feyenoord-clubhuizen’ vervangen. (overigens stem ik niet op Geert Wilders) Aan de gevels bungelen de bekende schotels, want ze zijn gek op voetbal die Turken, niet ons voetbal, maar wel op dat van Besiktas of Galatasaray. Tevens staan die schotels symbool voor de heimwee of weltschmerz die de meeste van deze ‘medelanders’ hebben. Zonder er een waarde-oordeel over uit te spreken, zie ik toch liever voetbalsupporters in die straat dan vrouwen met hoofddoeken om, die boodschappen doen in de supermarkten, waar ooit Feyenoord-cafe’s gevestigd waren. Het lijkt nu Turkmenistan wel…
CONSEQUENT
Oud-Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom gaf eens een inmiddels legendarisch geworden antwoord aan KNVB-voorzitter Lo Brunt, toen de laatste hem maande om consequent te zijn. Dat was tijdens de vergadering (in Hotel Terminus tegenover het station van Utrecht, anno 1954) over de invoering van het betaald voetbal. Kieboom risposteerde de beroemde zin: “Waar staat geschreven dat ik consequent moet zijn?” Het betaalde voetbal was geboren, ondanks de tegenwerking van de conservatieve KNVB.
Ik betwijfel of de arbiter Kuipers in de Kuip en zijn maat Wegereef in Groningen het verhaal van Kieboom kennen. Zij floten allebei gistermiddag uiterst inconsequent. Kuipers gaf Royston Drenthe een gele kaart die echt nergens op sloeg. Zo’n leidsman draaft over het veld met een licht mongloide uitdrukking op zijn gezicht, de handen met de duimen omhoog voor de borst met een air van ‘ik ben de baas in de Kuip,’ terwijl hij ten aanschouwe van gans de natie voor dorpsgek loopt te spelen. De wedstrijd was al niet om aan te zien en werd bovendien ‘kapot gefloten!’ Door de wind waaide de bal van de elfmeterstip terwijl Lucius zijn aanloop nam. Die bal werd niet op de juiste plaats genomen en moest volgens de regels opnieuw getrapt worden. Inkonsekwent met de K van Kieboom! Zo ook Heer Wegereef bij FC Groningen-Ajax. (Wesley S. ging op een been van een tegenstander staan! Donkerrode kaart werd niet gegeven!) Jaap Stam had al een gele kaart en liep tegen het eind van de wedstrijd pardoes protesterend tegen Wegereef op. Volkomen tegen de nieuwe instructies. De man deed er niets tegen. Hij durfde Stam zijn tweede gele prent niet voor te houden! Enfin Jaap Stam doet de komende wedstrijd tegen Feyenoord niet mee. Met of zonder Jaap Stam, Feyenoord gaat gewoon drie punten pakken in Mokum. Je moet nu eenmaal de wederopstanding niet uitsluiten. Het zal wellicht de vroege Pasen van Charisteas worden…

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen