Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

HENK STEEMAN IN DE BOCHT

januari 28th, 2007
GEVLEUGELDE UITDRUKKING
Tussen de jaren 1948 en 1956 organiseerde men in de zomermaanden speedway-races in De Kuip. Er werd gestreden om de “Gouden Helm.” Bekende namen uit die tijd zijn: Cootje Boef en Henk Steeman. Die gasten lieten de rode sintels tot ver in de eerste ring spatten. Vooral Henk Steeman haalde halsbrekende toeren uit. Op een gegeven moment gebruikte half Rotterdam de uitdrukking “Henk Steeman in de bocht,” wanneer iemand aan het overdrijven was, maar ook voor mensen die met een rotvaart met hun auto of brommer kwamen aanracen.
MULTIFUNCTIONEEL STADION
Door de jaren heen is De Kuip niet alleen als voetbaltempel gebruikt. Buiten de nog vers in het geheugen liggende popconcerten werd het stadion in het verleden ook gebruikt voor het houden van de bokswedstrijd Bep van Klaveren tegen Luc van Dam. (aug. ’47, zie de digitale weekendbijlage: Bep van Klaveren) Ook werd De Kuip gebruikt als noodopvang voor de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. Veel mensen hebben bijzondere herinneringen aan de voor velen ‘heilige grond.’ Rijdend op de Van Brienenoordbrug krijgen veel automobilisten warme gevoelens wanneer zij zicht krijgen op de imposante lichtmasten die hoog boven de Kuip uitsteken. Er zijn zelfs voetbaltrainers van bezoekende clubs die de buschauffeur opdracht geven een andere aanrijroute te nemen, zodat hun spelers niet onder de indruk raken bij het aanzien van dit machtige schouwspel. Dat raken ze toch wel op het moment dat de klep opengaat en zij het veld betreden. Mike Obiku typeerde deze entree ooit als: “Het lijkt wel alsof je een leeuwenkuil binnenkomt!” Iemand die voor de eerste maal dit schouwspel meemaakt is voor altijd verkocht. Mensen die het in gebruik nemen van de lichtinstallatie bijwoonden, in november 1957, hebben het er nog over. Voor de wedstrijd tegen Bolton Wanderers was het stadion bijna donker. Iedereen werd verzocht met zijn aansteker de duisternis te doorbreken, hetgeen een schitterend schouwspel opleverde. Hierop onstak men de lichten en schiep een moment om nooit meer te vergeten.
SPECIALE INGANGEN
Wat weinig supporters weten is het feit dat er drie speciale ingangen bestaan voor lieden die in het bezit zijn van een aandeel Stadion Feyenoord. Was zo’n papiertje in een ver verleden honderd gulden waard, nu moet er rond 7.000 euro voor worden afgetikt. Maar dan heb je ook wat! Je hoeft nooit in de rij te staan, want aan de Olympia-zijde, onder de imposante letters Stadion Feyenoord, bestaan er drie speciale ingangen voor ca 1500 aandeelhouders. Niemand anders dan zij komen door deze tourniquets naar binnen. Verschil moet er zijn…
RONALDINHO
Tot slot: Vandaag komt Benjamin de Ceulaer met RKC Waalwijk, onder leiding van ‘big spender’ Mark Wotte, het ongelijk van Erwin Koeman bewijzen. Benjamin zal eerst zijn vingerafdrukken moeten laten scannen, anders komt hij niet binnen. Dat scanapparaat wordt vandaag in gebruik genomen. Mark Wotte mag zo doorlopen, diens vingerafdrukken staan op zoveel cheques, tesamen met die van Gullit, die twee mogen voor de rest van hun leven gratis binnen. De heren hebben zoveel geld over de balk gesmeten (“Henk Steeman in de bocht!) in hun tijd, daarvoor had, indien goed besteed, Ronaldinho in de Kuip kunnen spelen…

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen