Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

LUCIUS ZORGT VOOR VUURWERK IN DE KUIP

januari 23rd, 2007
DE VASTE LEVERANCIER
voor al uw vuurwerk
Al jarenlang levert Theo Lucius rond de jaarwisseling (al of niet legaal) vuurwerk aan zijn medespelers, vrienden en bekenden. Eerst bij PSV, nu dus ook bij Feyenoord. Zijn uitspraak voor de Radio Rijnmond-microfoon na afloop van de wedstrijd tegen NAC zorgde voor een verlate zevenklapper, of een ‘gillende keukenmeid’, dat kan ook ja. Was dat verstandig? Nee! Was dat begrijpelijk? Ja! Want…?
“DAAR ZAKT MIJN BROEK VAN AF”
aldus Theo, die vooral de jongere spelers een kat gaf. Die moeten volgens hem, veelbelovende talenten of niet, maar eens gepasseerd worden. (In het veld worden ze dat al voldoende, Theo bedoelt: buiten het veld)
GEBOREN LEIDER
Is Theo een geboren leider? Nee! Een gemaakte leider? Ook niet, anders had hij bij PSV niet jarenlang als 11e, 12e of 13e man gefungeerd. Theo is in de hitte van de strijd ongewild op de stoel van Erwin Koeman gaan zitten. Hij had zijn kritiek na afloop in de kleedkamer moeten ventileren. BOVENDIEN STELT HIJ ZIJN EIGEN FALEN AAN DE ORDE. Niet zo vreemd, want Theo is geen leider, maar een nuttige waterdrager…
NEEM EEN VOORBEELD AAN DE HOCKEY-DAMES
Die werden van de week met zes nieuwe jonge meiden kampioen. Op de vraag aan coach Marc Lammers hoe het gelukt is om onervaren talent zo succesvol in te zetten, antwoordde hij:”Onze ervaren speelsters hebben de kar getrokken. Die zijn zeer kritisch naar zich zelf en leggen de schuld voor ondermaats presteren niet bij de jonkies!”
AMATEURISTISCHE AANPAK
Feyenoord is weliswaar een sportclub, maar tegenwoordig eerder een bedrijf waar vele miljoenen euro’s in omgaan. Spelers worden door scouts beoordeeld en op hun aanbeveling aangetrokken. Die scouts zijn meestal oud-voetballers die niet of nauwelijks naar het karakter van een speler kijken, want daar hebben ze geen kaas van gegeten. Daar moet je voor doorgeleerd hebben. Bij AZ kijken ze bij een intake-gesprek naar het karakter van de nieuwkomer. Psychologie van de koude grond, daar ook Van Gaal hier niet voor doorgeleerd heeft. In het bedrijfsleven gaat iemand die een salaris verdient van een half miljoen euro dagenlang door een beoordelingsmolen. Neem Pascal Bosschaert, die verdiende bij Feyenoord 675.000 euro per jaar, maar tot mijn teleurstelling moet ik constateren dat hij slechts uitblonk als dressman bij het presenteren van de kledinglijn die Feyenoord voor aanvang van ieder seizoen via haar krant en tv-programma presenteert. Een psychologische test had wellicht het falen van deze sympathieke jongeman kunnen voorkomen. Bosschaert krijgt inmiddels ook op de website van FC Den Haag een ruime onvoldoende voor zijn prestaties. Hetzelfde was het geval met Anthony Lurling. Die kwam als 25-jarige naar Feyenoord. Speelde daarvoor voor FC Den Bosch en Heerenveen. Zwalkte de laatste jaren via duitse clubs, RKC Waalwijk en is nu terug bij af: FC Den Bosch. Dit voorbeeld noem ik, daar ik een schrijven ontving van iemand wiens beroep het is om mensen psychologisch te beoordelen. Ik citeer: “Lurling is een begaafd speler maar kijk naar zijn foto’s en in het bijzonder naar zijn ogen. Zo’n jongen moet je eerst ’testen’ alvorens je de beurs opentrekt. Dan weet je dat die investering nooit wat gaat opleveren!” Het kwam er op neer, dat je in de ogen van een ‘loser’ kijkt.
WAAR IS WIM JANSEN?
Op 28 october jl. werd Wim Jansen zestig jaar. Columnist Edwin Struis schreef in Sportweek: “In elk voetbalminnend land zouder er afgelopen weekeinde grote verhalen over hem zijn verschenen, een mooie documentaire over zijn leven gefabriceerd. Over de man die met Feyenoord de Europa Cup I, de UEFA Cup, de wereldbeker voor clubteams en talloze andere prijzen won. Die als international twee keer in een WK-finale stond en tot het respectabele aantal van 65 interlands reikte, enz. enz. Pagina’s vol zouden er geschreven zijn over Wim Jansen. Zo niet in Nederland. Enkel het AD had zijn naam opgenomen in de jarigenrubriek. Zou het misschien aan de naam zelf liggen? Tik Wim Jansen in bij Google en je krijgt Wim Jansens in allerlei soorten en maten. Adviseur in verzekeringen, adjunct-directeur van de Wereldomroep enz. Anderhalf miljoen hits Jansen in 0,13 seconden. Waarom is Wim Jansen niet uitgegroeid tot een levende legende? Hij wilde nooit opvallen. Als speler niet, als trainer niet en nu als technisch adviseur van Feyenoord al helemaal niet.!”
KLUIZENAAR
Dat Feyenoord kluizenaar Wim Jansen invloed laat uitoefenen op het technisch beleid, mag al een wonder heten. Met welke namen kwam hij op te proppen? Boussaboun, Leonard, enfin bekijk de laatste aankopen. Liet hij in de contracten opnemen wie wel en wie niet met een zwembroek aan onder de douche mocht staan? We kunnen het hem vragen, antwoord geven doet hij niet. Zijn die spelers psycologisch getest? De vraag stellen is hem beantwoorden. Feyenoord is teveel Wim Jansen geworden. Voorzichtig, schuw, naar binnen gekeerd. Bij het woord transparantie trekken de beleidsbepalers een heel zuinig gezicht. Feyenoord wordt bestuurd zoals de Sovjet-Unie tot midden jaren tachtig!”
CONTACT MET DE PERS
Elk artikel, hoe onbenullig dan ook, moet langs de persafdeling. De spelersgroep mag niet lekken naar de pers op straffe van ontslag, aldus Peter Bosz, de man die toen hij zelf nog actief voetbalde bij Feyenoord lekken tot kunstvorm verhief. Zijn vriend, de journalist Gerrit van Leeuwen heeft menige ‘primeur’ in Voetbal International kunnen publiceren.
Tot slot: Feyenoord is ziek, dat is duidelijk. In plaats van een voetbalschool in Ghana lijkt het mij verstandiger de jeugd op Varkenoord psychologisch te begeleiden. Die Ipods eens van derlui oren te halen en ze voor te bereiden op wat hen te wachten staat, mochten ze al slagen als profvoetballer. Ook de bestuursleden zouden eens psychologisch getest moeten worden, zoals in elk groot concern. Nu lijkt het erop, (het wordt vervelend) dat het bouwen en financieren van een nieuw stadion prioriteit numero uno is. Waarom geen gewiekste zakenman als Roel Pieper, een echte Feyenoordsupporter, als adviseur aangetrokken? Deze ex-sportman heeft in de States alle kneepjes van het vak geleerd. Waarom zit er geen sterke zakenvrouw in het bestuur? De heren kijken wel uit. Hun belangen stroken niet met die van de club.
LEUGENDETECTOR
Ik stel voor, al die Bob de Bouwers eens aan de leugendetector te plaatsen. Falen zij, dan hoeven ze niet op de electrische stoel, maar wel door naar af! En ontvangen geen 200 duizend euri per jaar!
De column van woensdag 24 januari is getiteld: Feyenoord naar de beurs.
Klik hiervoor op de titel in het rechterrijtje.

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen