Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

ANGELOS CHARISTEAS IN DE EREGALERIJ

januari 21st, 2007
ZORBA DE GRIEK
Wat naamgeving betreft zijn ze weinig creatief, de Grieken. Iedere gemeente met meer dan tienduizend inwoners herbergt wel een grieks restaurant vernoemd naar de film uit 1964: ‘ZORBA de GRIEK.’ Hoewel mijn vrouw zuinig heet te zijn, anders doe je geen boodschappen bij de Aldi, en de koelkast uitpuilde, had zij gisteravond ‘geen zin om te koken.’ We gingen lekker buiten de deur eten. Persoonlijk zit ik liever binnen, zodat ik mocht zeggen waarheen de culinaire reis zou gaan. Dat werd dus bij mijn favoriete Griek, Dimitri genaamd, met de zo vele malen misbruikte naam: ‘ZORBA de Griek.’ De plaats noem ik niet, anders wordt het daar te druk. Wel verklap ik dat ze er de lekkerste gamba’s in knoflooksaus uit de oven van heel Nederland serveren. Het was al weer een tijdje geleden dat wij daar gegeten hadden, zodat bij binnenkomst mij ineens een levensgrote foto opviel en wel van ANGELOS CHARISTEAS.
EREGALERIJ
De griekse spits hing (zijn foto dan, sommigen zien hem liever letterlijk hangen) aan de muur tussen de groten uit Hellas, zoals daar zijn: Demis Roussous, Nana Mouskouri, Mikis Theodorakis en dat is geen Griek: Anthony Quinn, de hoofdrolspeler uit de film Zorba.
MENUKAART
Nadat wij een ‘goed tafeltje’ hadden uitgezocht (goed is voor mij de plek waar vandaan ik de deur in de gaten kan houden) kwam de typisch Hollandse serveerster, die door de weeks bij de Boerenleenbank werkt, ons vragen ‘wat wij wilden drinken.’ We bestelden en vroegen om de menukaart, die ken ik uit mijn hoofd, want die is al jaren hetzelfde, tengevolge van het eerder genoemde gebrek aan creativiteit. In plaats van de menukaart kwam Dimitri de eigenaar met de nieuwste uitgave van Voetbal International aangelopen. Dat was nou net het laatste waar ik zin in had na de uitschakeling van Feyenoord door de UEFA: over voetballen lullen! Trots toonde hij Charisteas op de cover, waarop de spits in de grootst mogelijke Bodoni-letters zijn liefde aan de stadionclub verklaart: “FEYENOORD WARMER DAN AJAX!” Op dat moment vreesde ik voor het koud worden van mijn eten, want als Dimitri over voetballen begint, volle zaak of niet, is hij niet meer te stoppen. Fatsoenshalve moet je af en toe antwoord geven en met volle mond praten staat niet netjes.
‘HOLLANDERS ZIJN KLOOTZAKKEN’
volgens de Griekse entrepreneur: “Angelos is een wereldspits, een lieve jongen, heel gevoelig en heel muzikaal! Jullie schrijven hem kapot. Zo’n talent moet je koesteren, dan krijg je daar heel veel voor terug…” Ik had geen zin in deze opgedrongen discussie en ging aan broodjes tartaar zitten denken. De Griek ratelt maar door. Hij kwam uit hetzelfde dorp als Angelos, waar ze hem als tiener ‘Marco van Basten’ noemde. Ook hadden ze samen in de jeugdelftallen gespeeld, waar Charisteas op zeventienjarige leeftijd door Aris Saloniki werd ontdekt.
GAMBA’S
De gamba’s in knoflooksaus arriveren, waarop ik ineens bedenk dat ik vannacht op de bank moet slapen, daar mijn vrouw niet van knoflook en de lucht ervan houdt, die haar herhaaldelijk doet opmerken: “het lijkt wel alsof je aan de gasbel van Slochteren gekoppeld hebt gezeten!” Eenmaal op de bank gelegen, krijg ik een Franse Bulldog in mijn nek die regelmatig zijn tong in mijn oor steekt, zodat ik halfslaperig het idee heb dat mijn sexleven nog dik in orde is, maar dat is een side-line. Ik verorber een paar gamba’s en Zorba de Griek pepert mij in dat Angelos zo gelovig is, regelmatig ter kerke gaat blah, blah, blah. Ik zeg eindelijk iets terug: “Dan zit’ie bij Feyenoord goed, want daar loopt constant een pater rond!” ‘Grieks orthodox, die pater?’ vraagt Dimitri. “Nee, Nederlands Hervormd! Dat is John de Pater, de huisfotograaf…’
Enfin, het kwam hierop neer, we moeten Angelos vertrouwen geven, dan gaan we nog heel veel plezier aan hem beleven. Hijzelf beleefde veel plezier aan Charisteas, want de muzikale spits treedt regelmatig op in zijn zaak. Speelt prachtig piano en gitaar. Schrijft zelf zijn liedjes enz.
Tot slot vraagt hij eindelijk mijn mening over het Griekse wonderkind. Ik zeg hem dat ik Charisteas vergelijk met een Cadillac met V-8-motor. Ik zie zijn ogen glinsteren bij het compliment. Ik vervolg: zo’n Cadillac loopt in de stad 1 op 3 en dat doet Charisteas ook! Het mag dan een lieve jongen zijn, persoonlijk zie ik liever een spits “zo gemeen als rattenkruid!” Waarop mijn eigen Sjaan opmerkt: ‘Pas maar op, zo dadelijk gooit’ie nog krattenkruid in je griekse koffie!’ Voor het eerst in jaren klopte de rekening niet gisteravond en wilt U weten waar Charisteas zijn muzikale kunsten vertoont: Restaurant “ZORBA DE GRIEK’, ergens in Nederland, daar waar ze van die lekkere gamba’s hebben in knofloksaus…
P.S.
De digitale Weekend-bijlage is getiteld: DE STERKSTE MAN VAN ROTTERDAM
Even klikken op de titel in het rechterrijtje a.u.b.

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen