Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

DE PORSCHE VAN TED TROOST

januari 18th, 2007

BOBBY FISCHER KOMT NAAR NEDERLAND

SEPTEMBER 1981

KRANTENKOP UIT HET ALGEMEEN DAGBLAD

Op ‘Pagina Twee’ staat een verhaal over een Duitser, Anton Pagel genaamd, wonend in Bergen Noord-Holland (vlak bij het strand), die voorzitter is van de schaakvereniging de ‘Koningsclub.’ Voor die club speelden Tinman, Bohm, enfin de grootheden uit de vaderlandse schaakwereld. Die Pagel betaalde de heren schakers een normaal honorarium en daar boven op, abnormaal veel zwart geld. Geld stinkt niet, ook niet voor die zogenaamde elitaire schakers.

Ik lees het bewuste artikel en denk: “Hoe kan Bobby Fischer naar Nederland komen als joodse man om voor een mof te gaan schaken?” Bovendien zat hij op dat moment in een psychiatrische inrichting te Pasadena. Dat stond in Sports Illustrated, dat niet alleen door ‘Smart Meets’ gelezen wordt. Hierop bel ik verontwaardigd de krant en vraag om het telefoonnummer van die mof. Dat kreeg ik niet, maar wel verstrekte men mij het adres: Eeuwige Laan nr. 16.

Ik stuurde direct een telegram naar Anton Pagel met de vraag of hij contact met mij wilde opnemen. Geen antwoord. Nog een telegram. Niks, nada, noppes antwoord. Derde telegram, idem dito. Ik dacht: “Is die vuile vieze stinkmof helemaal van de ratten besnuffeld?”

U begrijpt inmiddels dat ik niet van mo…. eh, Duitsers houd. Ik verkeerde bovendien in een zogenaamde manische fase. Werd bijna dagelijks behandeld door Ted Troost, die mij iedere dag een hoge doses vitamine B-complex injecteerde. Na dagen nog niets van die kolere mof gehoord te hebben, spring ik op een avond in mijn auto, of liever gezegd: DE PORSCHE VAN TED TROOST en spoed mij richting Bergen. Kom bij dat huis aan. Bel aan. Zoeklichten floepen aan. Camera’s beginnen te draaien. Maar geen sjoege. Goede raad was duur, maar voor mij als ex-koppelbaas niet onbetaalbaar op dat moment. In die Porsche van Ted zag ik die avond eindelijk de Indiaan zitten, die hem ook altijd raad gaf en deze platvoet bracht mij op het idee de houten brievenbus die langs de weg stond, in de brand te steken, oftewel rooksignalen te geven! Ik pakte een jerrycan benzine uit de kofferbak, sprenkelde het brandbare goedje over de ‘Briefkaste’ en liet deze lekker fikken. Nog steeds geen reactie. Shell hielp toen niet direct. Bij het bombardement op Rotterdam vlogen die moffen op Shell-benzine, toen hielp Shell wel.

WEDDENSCHAP

Enfin, de volgende morgen gaat mijn semafoon af met het nummer dat ik Pagel gegeven had. Ik stond op dat moment bij het station in Schiedam. Belde hem op en verwachtte en scheldkanonnade, maar nee, hij lult nergens over, maar vraagt wat ik van hem wil. Ik maakte hem duidelijk dat ik een hekel aan moffen heb, zeker aan bluffende moffen. Plus dat Bobby Fischer als joodse man never nooit niet voor een Nazi zou komen schaken. Ja, ik weet mij over het algemeen in zo’n situatie wel plastisch uit te drukken. Manie of niet, dan valt er een laagje vernis van mijn overigens keurige taalgebruik. Dus die Obersturmfuhrer blijft door de telefoon beweren dat hij ‘Briefen von Fischer hat’ und wie schnel ik in Bergen sein konte, mochte, weiss ich viel.

Binnen een uur ben ik bij je! Onmogelijk, zei onze Oosterbuur. Wedden? Ja, om duizend piek! Staat! Ik stapte in die Porsche (een jongensdroom-auto) en spoedde mij als de brandweer richting die brievenbus met dat huis erachter, waar die Pagel woonde. Ik kan aardig autorijden, al zeg ik het zelf. Bescheidenheid is mij volkomen vreemd. Ik heb tenslotte ooit de Rally van Monte Carlo gereden met Maus Gatsonides, maar dit dan ook geheel terzijde.

Ik stoof dan ook binnen het uur het grindpad op van de woning: Eeuwige Laan nr.16! Die mof staat in de deuropening en zegt dat het met een Duitse auto geen kunst is om die weddenschap te winnen. Hij nodigt mij binnen. In de hal staan twee borstbeelden. Een van hem en een van zijn vrouw. Ik ben eerst naar der Abort gegaan zum Kotzen. Rijke Patser. Onvoorstelbaar. Hij vraagt in wat voor zaken in zat. Ik was net koppelbaas af. Zei hem, dat ik in kunst (Mahler of Maler) deed. Ik zag daar een partij ‘oude meesters’ aan de muur hangen. Geroofd joods kunstbezit? Het leek het huis van Pieter Menten wel. Hierop vraag ik hem wat hij deed voor de kost. Hij zat in ‘beton!’ “Oh, u bent bunkerbouwer of koppelbaas’ lach ik hardop. Nee, hij had een geheime formule voor het produceren van beton uitgevonden, of iets dergelijks.Werd binnen een minuut hard of zo. Kon je ook op je piep smeren, dat Viagra bestond toen nog niet. Vervolgens vraag ik naar de brieven van Bobby Fischer. Ja, die zou hij zo dadelijk pakken. Eerst wilde hij tegen mij schaken. Hij wilde zijn duizend piek terug winnen. Okay, zeg ik nonchalant. Ik deed net alsof ik Bobby Fischer zelf was. Wij beginnen te schaken.

Hij (met wit) opent d2-d4. Ik Pg8-f6

2. c2-c4 e7-e6

3. Pg1-f3 d7-d5

4. Pb1-c3 Lf8-b4

5. e2-e3 0-0 Dit is geen gelijkspel, maar staat voor rochade!

Ik denk: “Krijg nou niks. Zo opende Spasski tegen Fischer de serie om het wereldkampioenschap op IJsland.” Dat was de eerste partij, toen Bobby veel te laat arriveerde. Speelde toen veel te gehaast. Voor de kenners: de partij waarin via een variant van het Nimzo-Indisch, een stelling op het bord verscheen met een ‘vergiftigde’ pion. Zo’n spannende Nazi-partij. Met dien verstande dat Fischer verloor. De tweede match kwam hij helemaal niet opdagen! Werd uiteindelijk toch wereldkampioen…

Maar Anton Pagel is Spasski niet. Ik win. Die man was geen enkele partij voor mij. Hij werd bloedlink. Zijn kunstgebit klapperde in zijn mond. Volop kunst daar, ja. Ik denk nog: “Kan je daar ook niet wat van dat geheime beton tussen smeren?” Hij wilde revanche. Steeds om duizend gulden. Ik win met de eerste weddenschap mee, in totaal vierduizend gulden. Zo, in ’t handje. Ik vraag hem zeurderig: “Waar zijn nou die brieven?” Maar Anton was inmiddels zo kwaad geworden, dat hij mij commandeerde net zo snel op te rotten als ik gekomen was. Ik schold hem uit voor: Nazi! Daar had hij de leeftijd voor. Ik geef toe: een zwaktebod. Hierop drukte hij op een knop en komen er toch een paar kleerkasten van kerels de kamer binnen. Security, bodyguards of Sturmabteilung Leibstandarte Anton Pagel. Hoe dan ook, ik hoefde niet naar buiten te lopen. Werd heel hoffelijk -dat moet ik die moffen nageven- naar buiten gedragen en als een Komo-zak op het grindpad gesodemieterd.

Enfin, Bobby Fischer ist nimmer gekommen! Anton Pagel werd enkele jaren later gearresteerd in Engeland, wegens geknoei met BV-tjes Toch een soort koppelbaas. Bankroet in jail!

DE PORSCHE VAN TED TROOST heb ik uiteindelijk niet gekocht. Er zat een brandgaatje in de bekleding! Ted zei dat hij niet rookte en dat hij mij met een sigaar in de mond in de Porsche had zien stappen. Ik zei hem toen dat die Indiaan van hem rooksignalen had zitten geven! Hij dreigde mij in een psychiatrische inrichting op te laten sluiten…

MAAK HET VERHAAL ZELF VERDER AF, EN KLEUR DE PLAATJES!

P.S.

Iedere dag de laatste column lezen? Zet htpp://www.lexkroon.nl/

bij uw favorieten of log in via lexkroon.nl

De column van vrijdag 19 januari is getiteld:

KOMEDIANTEN GEVRAAGD

klik a.u.b. aan in het rijtje hiernaast

Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen