Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Meest recente berichten

Recente reacties

MEDEDELING WEBMASTER & TEKST AFCHEID HANS VAN VLIET

juni 23rd, 2008

LEX KROONKURK ZIT TIJDELIJK IN THE MIDDLE OF NOWHERE

ZONDER COMPUTER

OVER ENKELE WEKEN KRIJGT HIJ ALDAAR EEN AANSLUITING VAN ALICE

 

TOT DIE TIJD HOUDT HIJ RUST

EN ZENDT U ALLEN DE

HARTELIJKE GROETEN 

 

VOOR KNUT!

DE TEKST UIT HET PROGRAMMABOEKJE BIJ HET AFSCHEID VAN HANS VAN VLIET   

 

HANS VAN VLIET, ROTTERDAMMER EN WERELDBURGER
VERTREKT NAAR BALI

Hans van Vliet kwam in 1953 ter wereld in de Brouwersstraat te Rotterdam-Kralingen. Dat klinkt chique, doch de Brouwersstraat was gelegen in het 'arme' deel van Kralingen. Zijn geboortehuis lag op een steenworp afstand van de sigarenwinkel van Bep van Klaveren in de Vlietlaan. Hans steekt de beroemde bokser qua bekendheid naar de kroon. Vraag in het Rijnmond-gebied naar Hans van Vliet en men krijgt als antwoord: "Wie kent hem niet? Hij moet oom zeggen tegen de Maasbrug…"

Persoonlijk ken ik Hans zo'n dertig jaar. Hij werkte toentertijd bij de PTT en ik viel hem 's nachts lastig door ellenlange telexen te dicteren. Hij heeft mij destijds wat vervloekt als ik hem midden in de nacht wakker belde. PTT stond toen ook voor "tukkie doen". Zijn opleiding voor het radiovak kreeg hij als disc-jockey in de Witte de Withstraat bij de Frou Frou. Als groot muziek-liefhebber en kenner was het niet zo vreemd dat hij uiteindelijk bij Radio Rijnmond belandde.

Daar werd hij 'wereldberoemd' door programma's zoals de Ruilbeurs, The American Songboek e.d. maar vooral door de meeslepende reportages van zijn geliefde Feyenoord. Voor de oorlog had men Han Hollander die van een saaie voetbalwedstrijd van Oranje een waar feest maakte.

Hans is de moderne Han Hollander. Hij doet verslag van een wedstrijd van Feyenoord die niet om aan te gluren is en de luisteraars thuis denken dat de Stadionclub de pannen van het dak speelt. Al vliegen de ballen hoog over en ver naast, dan heet rakelings langs lat en paal. Hans maakt er amusement van. Hij werkt tevens in de geest van Theo Koomen. Die presteerde het ooit om samen met een andere Theo, Sijthoff geheten, verslag te doen bij de Tour de France, nadat zij zich verslapen hadden en toch maar een verhaal afstaken aan de rand van een weiland terwijl daar slechts grazend vee te zien was. (Theo & Theo zijn niet meer. God hebbe hun ziel. Vast en zeker)

Begin jaren negentig kreeg ik een telefoontje van Hans met het verzoek om columns tijdens de zaterdagse sportuitzending te gaan verzorgen. Nou, dat heeft hij geweten. Soms ging hij zwetend onder de douche na de uitzending waarin ik over de schreef (voor sommige lieden dan, het is maar net waar je van houdt) ben gegaan. Er is ooit een presentator geweest die (net als Gomes bij PSV) riep: "Kroon eruit, of ik eruit!" Hans flikkerde hem eruit. Wellicht daardoor kan hij bij mij niet stuk…

De invloed van Hans op de luisteraars is ongekend groot. Hij presteerde het om van de onbekende Willy Batenburg (zaliger) binnen enkele weken tijd een bekendheid te maken. Oene maine mats Tirol! Persoonlijk vind ik, hoewel Duits niet mijn favoriete taal is, Sag' beim Abschied leise Servus, passender klinken bij het vertrek van het Rijnmond-icoon.

Eigenlijk wil ik alleen maar zeggen dat Hans een groot artiest is. Onvergetelijk zijn ook de uren die wij in de bestuurskamer bij Jorien van den Herik doorbrachten. (Dat kon toen nog. Tegenwoordig schermt het bestuur zich volledig af) Daarom verbaasde het mij, toen Hans vorig jaar vertelde dat hij op Bali ging wonen. Ik dacht: "Die kan niet zonder Feyenoord". Tevens was ik een tikkeltje jaloers. Bali, het veel bezongen en beschreven eiland. Wie kent het liedje niet van Tante Lien: Vlieg met met mij naar Bali. Saja toean, ja mijnheer, Hans vertrekt naar Bali. Wie heeft nooit foto's gezien van die prachtige Balinese danseressen? Dames met nagels van een decimeter en een eeuwige glimlach op hun gezicht. Dat laatste schrijf ik in de geest van Hans, die voor de radio zou zeggen: "Dit voor de mannen die thuis tegen een verzuurde ouwe taart aan zitten te kijken!"

Ja, Hans gaat wel eens tot en soms over het randje. Zodoende zijn er ook mensen die hem niet moeten. Het is niet allemaal halleluja. Hij zou maar ijdel worden.

Zo, genoeg geleuter. We gaan een muziekale avond tegemoet, hopelijk zonder Krontjong- gamalan muziek en ook geen Jenever Wok Uh Loon, want daar krijg ik vlekken van in mijn nek. Had ik beter naar Bern kunnen gaan. Krijg ik na twintig jaar positieve columns schrijven een uitnodiging van de KNVB om de wedstrijden van Oranje bij te wonen. Moest ik kiezen tussen het afscheid van Hans of de ondergang van Oranje in de 1e ronde.

De keuze viel mij niet zwaar. Ik wens u allen een genoegelijke avond.

Hans, jongen, tabee dan. We zullen je missen! Hopelijk de vele jagers op Bali jou ook…

 

 

 

 

 

 

 

66 Comments »

 1. Willem S te R says

  Zou er ook een sauna in de verbouwde kleedkamers zijn?Als die spelers dan in een cirkel gaan zitten met die Astronaut-ovic erbij, hebben we een dampkring…….

  Die Knudde had vroeger ook een sauna willen exploiteren.Maar hij vond de cursus te lang duren om zijn diploma te halen.Toen iemand hem vertelde dat er tegenwoordig ook een stoomcursus bestaat dacht Erectie Knudde dat hij in de maling werd genomen..Hij zei nog:”ik begrijp het wel maar ik snap er niets van……….

  juli 11th, 2008 | #

 2. stephanie says

  Wat jammer dat ik op 19 juli en 6 september het feest niet kan meemaken.:lol::lol:Lee towers( net zo oud als de club zelf) zal wel weer komen opdraven, hebben ze bij Feyenoord niks anders?Ach ja in zijn witte pak, en zijn feyenoordsjaaltje, en 8000 euro , na afloop in zijn zak, dan is hij wel voor een middag feyenoordsupporter

  juli 13th, 2008 | #

 3. Melchior says

  ‘Hij zal nog moeten rijpen, maar een dergelijk talent is op latere leeftijd voor ons niet meer haalbaar’, legde technisch directeur Peter Bosz uit op de website van Feyenoord. ‘Onze scouting heeft dan ook uitstekend werk geleverd.’

  Fetenoord contracteert Boter.:cool:

  juli 13th, 2008 | #

 4. Wishful Thinking says

  Boter bij de vis? Of mosterd na de maaltijd?
  We kopen nu dus alleen nog maar in om later met winst te verkopen. Voetbalmakelaars ipv een voetbalclub.
  Laat ik met mijn Feijenoordhart – ja, met een nostalgische ‘lange ij’ – nu denken dat we niet weer op een middenvelder maar (AL JAREN) op een rechtsback uitzijn.

  juli 13th, 2008 | #

 5. Verslaafde Kroongetuige says

  Het tegenwoordige voetbal – en nu dus ook ons eigen Feyenoord – staat bol van de voetbalkunstenaars (meestal “eitjes”), en nu dus weer een boterzachte middenvelder erbij. We hebben gewoon stevige kerels nodig om -traditiegetrouw- het elftal overeind te houden. Met weemoed denk ik terug aan de tijden met het betonnen blok van IJzeren Rinus en Theo de Tank.

  juli 13th, 2008 | #

 6. ruud says

  weer een middenvelder(tje), voor het nieuwe systeem van de boszwachter; (1)-0-10. Staat natuurlijk wel leuk in 010.

  juli 13th, 2008 | #

 7. ik blijf lachen says

  Tjonge hier moet ik toch wel ….
  een gast die wel 5 comp heeft gespeeld in de 2de devisie in brasil.
  wat ga je doen feyenoord ,wat ben je aan het doen?
  Haal eens een bosveld of rinus ect ,dit is niks

  juli 14th, 2008 | #

 8. Vino says

  Schijnbaar gaan we ook nog de nieuwe Coen huren, de Portugese Coentrao, van Benfica. Ben benieuwd, de beelden op youtube zagen er leuk uit.

  juli 14th, 2008 | #

 9. Willem S te R says

  Deze vagina,eh sorry,pagina kan niet worden weergegeven.

  juli 14th, 2008 | #

 10. Willem S te R says

  Hallo Webmaster,ik was mijn naam vergeten te vermelden na het Submit comment.Er komt een pagina in beeld met de tekst “FOUT”….Hoe kan ik vervolgens voorkomen dat heel mijn tekst verdwijnt?Want dat is namelijk gebeurd…..

  Webmaster: Een computer-cursus nemen Willem!

  juli 14th, 2008 | #

 11. Typiste says

  Aan Willem. Tekst in het vervolg maar in je word processor typen en dan ‘copy paste’-en. Ben je je teksten nooit kwijt en kan je er later ook nog eens een mooi boekje van maken!

  juli 14th, 2008 | #

 12. Jopie says

  Ik heb de dagen geteld. Overmorgen krijgt Ome Lex een aansluiting…

  Ik zag Alice met haar wapperende jurk vandaag in Rotterdam.

  Webmaster: Alice komt eind volgende week bij Ome Lex! Hij is er helemaal klaar voor…

  juli 14th, 2008 | #

 13. ik blijf lachen says

  En wij voor ome lex , heb de sigaar en zuip klaar voor hem staan

  juli 15th, 2008 | #

 14. jw says

  Feyenoord krijgt toch voorzichtig weer glans, ik zou haast vergeten dat er nog steeds een legioen lapzwansen in het Maasgebouw zetelt, maar het is duidelijk dat Verbeek een heerlijke eigenwijze koers vaart.

  Talenten worden bij Feyenoord te snel afgeschreven, een Elmander destijds moest ook nog rijpen maar heeft nooit een goede kans gekregen om minimaal een seizoen te leren.

  Nu wordt opnieuw een talent gekocht dat nog moet rijpen (komt uit Brazilie maar Bosz blijft steevast naar Argentinie afreizen, wat doet hij daar toch steeds?) Krijgt dit talent niet de kans, weer een beleidsmisser erbij.

  Verbeek echter begrijpt het goed, die ziet wel in dat talenten een kans moeten krijgen, zelfs wanneer het talent zelf (Biseswar) al door de gehele club is afgeschreven.

  Al zou die onder Verbeek alsnog door de mand vallen, vroeg of laat zal deze benadering zijn vruchten afwerpen, maar ik blijf erbij, succes is enkel haalbaar indien spelers BEGELEID worden (pas de 431-ste keer dat ik dit roep maar zo stront eigenwijs als ik ben blijf ik het roepen)

  Een voetbalclub runnen is niet zo moeilijk als menigeen denkt, de heren maken het graag moeilijk zodat ze zolang en zoveel mogelijk de zakken kunnen vullen. (en in het geval van Bosz af en toe kunnen legen in Argentinie).

  Zo, laat maar komen die competitie!

  juli 15th, 2008 | #

 15. tramadol medication in dogs says

  http://forums.plexapp.com/index.php?/user/13102-37-5-phentermine/

  september 24th, 2009 | #

 16. Candice says

  De titel DE KRONIEK van LEX KROON ? MEDEDELING WEBMASTER & TEKST
  AFCHEID HANS VAN VLIET is adequaat geselecteerd voor dit kader weet wat je eet dieet.
  Het moet gezegd worden dat ik uw stuk bovendien ook
  vermakelijk heb doorgenomen

  november 13th, 2012 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments.

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen