Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

Zonder aanraking sterft een mens

november 30th, 2007

 

MEDICIJNMANNEN IN DE KUIP
 
Gingen in een ver verleden spelers met blessures en kwaaltjes langs bij 'wonderdokter' Richard Dombi, zo bezoeken heden ten dage spelers de nieuwe medicijnman, namelijk Henk de Gier, (55) die volgens hemzelf een aanvulling op de reguliere geneeskunde is. Hij probeert de zieke mens weer in balans te brengen.
 
Een van de vele spelers die hij behandelde was Julio Ricardo Cruz. De Argentijn raakte laaiend enthousiast over de behandelingen van De Gier. Na een periode van 'droogstaan' en een bezoek aan de 'medicijnman', zette Cruz dikwijls een serie van twee doelpunten per wedstrijd neer.
 
Magnetiseren is omgeven met een zweem van mystiek. De Gier weet zelf niet eens hoe het werkt, maar het werkt! Met strijken en handoplegging tovert hij mensen om van zieke vogeltjes tot energieke personen. De man brengt zijn helende en stimulerende energie over op zijn bezoekers.
 
HAPTONOOM, WONDERDOKTER OF CHARLATAN?
 
BIJ TED TROOST OP SCHOOT
 
Eind jaren zestig woonde ik in Schiebroek. Vlak bij mijn huis had Ted Troost (70) een sauna geopend. Een gemengde nog wel. Dat was schrikken in die jaren voor de bewoners van de keurige en o zo chique wijk Hillegersberg/Schiebroek. Men noemde het een 'hoerenkast.' Ik kende Ted al uit de tijd dat hij voor Feyenoord keepte. In de sauna werkte hijzelf als fysiotherapeut. Daarbuiten studeerde hij 'haptonomie,' : DE KUNST VAN HET AANRAKEN.
 
(Wie het Feyenoord-jubileumboek 1958 bezit: Ted Troost staat als keeper van het 5e elftal op de foto. Hij raakt zijn buurman op de foto aan op een zeer gevoelige plaats! Toen al…) 
 
TED STELT:
 
"Zonder aanraking sterft een mens, de aanraking is het voedsel voor de ziel. Aanraken is een emotionele beleving. Het is verschrikkelijk en duidt op emotionele armoede, dat mensen elkaar zo weinig aanraken. Zonder gevoel kun je jeniet voor een ander openstellen. Haptonomie leert mensen (weer) voelen!"
 
BEROEMDE KLANTEN
CRUYFF, GULLIT, VAN BASTEN en de 'KROMME'
 
Nadat schaatskampioen Hein Vergeer begin jaren tachtig openlijk vertelde hoe geweldig Ted Troost hem had geholpen, meldde de ene na de andere topsporter zich bij hem. Na Vergeer: de drievoudig Olympisch kampioene Yvonne van Gennip, vervolgens de voetballers Gullit, Van Basten c.s.
 
Driekwart van de beroemde Oranje-selectie uit 1988 werd door Ted behandeld. Michels liet dat (tot grote woede van de KNVB-arts) oogluikend toe. Rinus Michels had Ted in zijn Barcelona-tijd leren kennen. Daar behandelde Troost regelmatig Johan Cruyff. Al deze mensen dwepen met de haptonoom Troost, die door de reguliere geneeskunst spottend een kruising tussen Raspoetin en Onze Lieve Heer wordt genoemd.
 
RUUD GULLIT
 
Gullit zag Ted Troost als een tweede vader. Trok dag en nacht met hem op. Ruuds eerste vrouw Yvonne vindt nog steeds dat Ted hun huwelijk heeft stuk gemaakt. Troost op zijn beurt zegt dat Yvonne niet is meegegroeid met de enorme persoonlijkheid die Ruud werd in die tijd. Ook kon zij niet omgaan met zijn buitensporige populariteit in Milaan.
 
TOCH RASPOETIN?
 
Ted Troost verbleef dikwijls in Milaan. Aanbevolen door Ruud Gullit liet ook Marco van Basten zich door hem behandelen. Marco kreeg op een gegeven moment het advies van Ted: "om eens lekker naar de hoeren te gaan!" Onder goed ingevoerde journalisten gaat nog steeds de mare dat Van Basten een luxe Haagse sexclub afhuurde. Een beetje rondneuken schijnt helend te werken.
 
HET LICHAAM LIEGT NOOIT
 
Is de titel van een boek dat door Troost is geschreven. Daarin komt een passage voor waarin hij vertelt dat hij regelmatig op de passagiersstoel van zijn auto een Indiaan ziet zitten. Dat is zijn Meester. Onbegrijpelijk voor mij, want ik heb eens een weekje in die auto gereden ('n Porsche) maar Winnetou nooit gezien.
 
Ted ziet dingen die andere mensen niet zien. Dat kan. Maar in zijn zogenaamde sauna-tijd zagen alle bezoekers dat zijn vrouw met Jan ( hij heette echt Jan!!!, en Alleman) tussen de lakens schoof, maar Ted had niets door, en die Indiaan heeft hem ook geen rooksignalen gegeven.
 
GELOOF
 
Je moet in de behandeling van Troost geloven. Zelf ontken ik niet dat mensen er baat bij kunnen hebben, maar ik heb er nare ervaringen mee. Ging ook regelmatig bij Ted langs. Dan liet  hij mij op schoot zitten. Pakte mij keihard bij mijn donder. Kon mij op een gegeven moment letterlijk bij mijn nekvel optillen, zonder dat het pijn deed.
 
Ik zat in die tijd in een manische periode, maar Ted had dat niet door. Gaf mij dagelijks een injectie Parento Vite Forte B-complex, waardoor ik rusteloos en overactief bleef. Ik racete in die Porsche dag en nacht door heel Nederland.
 
Mij hielp het niet, maar toch durf ik te stellen dat Ted Troost een fenomeen is. Hij woont nu in Zwitserland. Hij haat Nederland vanwege de manier hoe mensen hier met elkaar de ruimte delen, de weg gebruiken enz.
 
Veel sporters zijn volgens hem gestoord en gefrusteerd, bijvoorbeeld door na een lange en intensieve voorbereiding 42 kilometer te gaan hardlopen. Of, dat ze vier jaar van hun leven inleveren voor een sportprestatie van een zwem-of turnwedstrijd van een paar minuten.
 
MICROSOFT
 
Ted werkt tegenwoordig met de top van Microsoft Europe.
Een concern met een omzet van twee miljard Euro.
Zijn die nou zo slim, of ben ik…?
Misschien geloven zij in Indianenverhalen.
 
BIJ FEYENOORD ZOU TED WONDEREN KUNNEN VERRICHTEN,
daar ben ik van overtuigd!
 
MOCHT U HET NIET MEER KUNNEN VOLGEN,
GA EENS BIJ TED TROOST LANGS!
 
 
ZONDER AANRAKING STERFT EEN MENS 
 
"Zonder aanraking sterft een mens, de aanraking is het voedsel voor de ziel. Aanraken is een emotionele beleving. Het is verschrikkelijk en duidt op grote emotionele armoede, dat mensen elkaar zo weinig aanraken. Wie afstand neemt van deze emotionele beleving, beperkt zich in zijn totale ontplooiing als mens.
 
Hoe minder je tast, voelt en je laat voelen, des te meer de gewaarwording verstandelijk wordt verwerkt. "Denk-tast": als contact steeds meer plaats heeft via verstandelijke vermogens, leidt dit tot verkilling en vereenzaming.
 
Zonder gevoel kun je je niet voor een ander openstellen. Haptonomie leert mensen (weer) voelen. Hoe beter je tastkwaliteit, hoe beter je voelt en je eigen bestaan en leven kan doorvoelen. Dat geeft een fantastische opening naar de gevoelens van anderen. We zijn dan in staat echt te ontmoeten."
 
 

Sportpsycholoog handelaar in gebakken lucht
 
San Marco met Ted Troost

 

 

 

 

 

 

 

7 Comments »

 1. Webmaster says

  Lex Kroon is door griep geveld, vandaar een herhaling.

  november 30th, 2007 | #

 2. Joop says

  Beterschap Lex! Wel weer een wereld verhaal over een Koreaanse aankoop van 2 miljoen met heimwee, daar valt voor jou vast wel weer wat smeuïgs van te maken!

  november 30th, 2007 | #

 3. Pekinees says

  Lex, dat heb ik ook net achter de rug en het kostte me veel meer tijd dan vroeger om te herstellen. Realiseerde me dat wij boven de 60 zijn en dus beter een (gratis, ook in China) griepprikje kunnen halen!

  november 30th, 2007 | #

 4. peter van den driest says

  Lex,

  Ben inmiddels uitgegroeid tot een zeer trouwe lezert van je kroniek. De ellende die wij als Feyenoorders over ons heen hebben gekregen… het verhaal van de gifbekert ja toch niet dan. En dan ineens een solide elftal, resultaat voetbal, punten pakken en meteen een hosanna stemming in de kuip. En dan maken ze het nog waar ook tegen de aartsvijand, met eindelijk goed voetbal over lange perioden. Luigi de meester van de steek pass kreeg zelf de ingeroeste aandeelhouders op vakkie C op de banken. Lee Lee Lee werd ook enthousiast toegjuicht…Makkelijk lullen maar ik was niet onder de indruk van die chaotische spleetoog. Weet niet wie de knoop in het maasgebouw heeft doorhakt om die labiele pseudo vedette te contracteren, maar uiteindelijk is de professor uit Uggelestein vernatwoordelijk.Hoe is het in godesnaam mogelijk dat die gast er nog zit…

  december 1st, 2007 | #

 5. El jardinero says

  Lex,

  De ellende die wij als Feyenoorders over ons heen hebben gekregen… het verhaal van de gifbekert. En dan ineens een solide elftal, resultaat voetbal, punten pakken en meteen een hosanna stemming in de kuip.

  En dan maken ze het nog waar ook tegen de aartsvijand uit de grootste poel des verderfs, met eindelijk goed voetbal over langere perioden. Luigi de meester van de steekpass kreeg zelfs ondergetekende en de andere ingeroeste aandeelhouders op vakkie C op de banken.

  Lee Lee Lee werd ook enthousiast toegejuicht… maar die chaotische Aziatische dravert werd niet voor niets gewisseld.

  Uiteindelijk mag de louche professor uit Uchelestein verantwoordelijk worden gehouden voor het vatleggen van die labiele pseudo vedette , de grootste miskoop uit de geschiedenis van Feyenoord. Tragischer nog dan Glenn “Kiwi” Kwidama en Sixto “eenoog'” Rovina….

  Gudde, Cola Chris, Poelmann de rouge caviar en Bob Van Well

  Ingrijpen!!!

  Groet uit het Guiseppe Meaza van de tuinman met rood-witte hart.

  december 1st, 2007 | #

 6. jw says

  Dat zie je verkeerd Julio, die Lee werd echt niet gehaald vanwege achterliggende commerciele doeleinden. Die Lee kan ECHT voetballen (op de PS3) :mrgreen:

  december 1st, 2007 | #

 7. Martijn says

  Geachte heer Kroon,

  Als u zich weer qua gezondheid in orde voelt, ben ik benieuwd wat u over de situatie rond Lee gaat schrijven. In de media verschijnen tegenstrijdige uitspraken. De Ugcheliaan beweert alles eraan te hebben gedaan om Lee zich zoveel mogelijk op zijn gemak te laten voelen door hem o.a. in contact te laten komen met de Koreaanse gemeenschap. Lee heeft inmiddels laten weten dat hij zich heel eenzaam voelt in Rotterdam.
  Wat vindt u van de voetbalkwaliteiten van Lee? In die paar halve wedstrijden die hij heeft gespeeld, heb ik de indruk dat hij een goede voetballer is met een uitstekende traptechniek. Als we in ogenschouw nemen dat de meeste spelers van een ander continent moeten wennen aan onze cultuur en spelsysteem, dan heeft hij het zo slecht nog niet gedaan. Of Lee een miskoop is geweest, moeten we nog maar afwachten. De huidige heren in het Maasgebouw weten de verkoopprijs nog aardig omhoog te krikken (zie Drenthe en Harryteas). Lee is voor twee miljoen euro gehaald en het verbaast mij niets als hij voor dezelfde prijs weer wordt verkocht. Weet u waarom spelers van een andere cultuur bij P$V wel kunnen aarden en bij Feyenoord zelden?
  Een hele andere vraag is waarom het aantal geblesseerden onder Van Marwijk altijd zo hoog is ondanks de aanwezigheid van een speciale fitnesstrainer, conditietrainer en diëtiste. Zou het aan de trainingsvormen liggen?

  december 1st, 2007 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments.

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen