Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

IK HEB GERRIT HOL NOG GEKEND

juli 21st, 2007
ALLEEN ECHTE FEYENOORDERS
kunnen de club redden
 
WILLEM VAN HANEGEM SCHREEF ONLANGS
IN ZIJN COLUMN:
 
"Mijn club zit nu op de bodem en dat doet pijn. Heel typerend is het dat er nu mensen zijn die ineens voor Feyenoord zijn. Ik hoorde op de televisie dat Frits Barend het allemaal zo erg vindt voor ons en Jan Mulder huilde ook al mee. Ik vind dat hypocriet gedoe. Daar heb ik een hekel aan.Die mannen hebben helemaal niks met Feyenoord, eerder het tegendeel. Dan moeten ze nu niet ineens schijnheilig gaan zitten doen.
 
Dat is pijnlijk voor Feyenoorders want die weten allemaal waar in het voetbal de voorkeur van deze mannen ligt.
 
Ik heb trouwens sowieso de pest aan medelijden. Loop effe door zeg, Feyenoord lost dat probleem wel in eigen geledingen op. Tenminste, dat hoop ik."
 

 Bekijk de afbeelding op ware grootte
 
  DE KRONIEK VAN LEX KROONKURKhttp://www.sport.be/nl/jupilerleague/0304/images/kroonkurk_fun.gif
 
"IK HEB GERRIT HOL NOG GEKEND"
 
 
GERRIT HOL 
 
Het gaat niet zo goed met Feyenoord, hetgeen een understatement is. De laatste tijd spreek ik niet zo veel mensen. Ik ben steeds meer van mijn honden gaan houden, maar dit terzijde. In mijn nieuwe woonplaats ben ik een paar maal aangesproken door mensen die het beste met Feyenoord voor hebben. Deze lieden komen steevast met de mededeling dat zij al (vul zelf het aantal maar in, lieft zo hoog mogelijk) jaren naar De Kuip gaan. Ik vraag dan steevast: "Dan heeft u zeker Gerrit Hol nog zien spelen?" Hu, Gerrit Hol? Je dolt mij zeker? "En Jan Bol zeker ook niet?" Gerrit Hol en Jan Bol kennen ze niet. Ja, Coen Moulijn wel en Ove Kindvall ook! Dat zijn de echte kenners en daar sta je dan in de supermarkt over Feyenoord te lullen met mensen die ooit wel eens naar Feyenoord zijn wezen kijken.
 
Koffiedrinken met Henk Fraser is voor mij een genot. Over voetbal praten met een echte liefhebber kan een groot genoegen zijn. Zo heb ik ook menigmaal met Willem van Hanegem aan tafel gezeten. Die kan zo boeiend over 'het spelletje' vertellen. dat is ongekend. Willem schets situaties uit wedstrijden van jaren terug,  waarbij hij dan gebruik maakt van het bestek dat op tafel ligt, tot en met suikerklontjes toe. Hij vertelt dan hoe een spits verdedigd moet worden. Die spits staat met zijn rug naar het doel en wil een verdediger in zijn rug voelen, maar als die verdediger wijs is, houdt hij afstand zodat de spits in het ongewisse blijft. Enfin, zomaar een voorbeeld uit talloze. De man kan uren 'voetballes' geven.
 
Voor mij is het eeuwig zonde dat bij Voetbal Insite nooit iemand op de gedachte is gekomen eens een uitzendig te maken: Met Van Hanegem aan tafel. Willem geeft voetballes. Nu wordt hij ingehuurd om grapjes te debiteren. "En Willem, wat denk jij van de kwestie? Is Van Gaal een toptrainer of niet?" vraagt de presentatrice die de club van Zuid 'Vijnoord' noemt. Willem lacht eens schamper, spreidt de handen (Willem, wat heb je grote handen!) en zegt beschaafd: "Ik denk wel dat Louis een goede trainerT is." De kwestie is: iedere keer weer dat juffrouw Barend het verschil niet kent tussen 'n stelling en 'n kwestie. Bij de naam Ajax lopen bij haar de lichaamssappen alle gaatjes uit. De Feyenoorders blijven desondanks kijken, want De Kromme is op tv.
 
"IK HEB GERRIT HOL NOG GEKEND"
 
In de jaren vijftig stond Gerard Cox met zijn broer achter het doel van 'Henkie Bijl'. Ging er een bal over het doel en belandde in het afwateringsslootje dan viste Gerard de natte bal op en wierp hem naar de showbink  Henk van der Bijl. Of mijn broer was eerder en vond het blijkbaar een eer om voor ballenjongen te spelen. Tenslotte hadden we een kwartje betaald om binnen te mogen komen.
 
Zijn wij nu echte Feyenoorders omdat wij Gerrit Hol hebben zien spelen? Nee, natuurlijk niet. Gerrit Hol was een echte Feyenoorder. Kwam tesamen met Hans van der Hoek en Riny van Woerden voort uit de Feyenoord-jeugd. Gerrit woonde aan de Mijnherenlaan, waar ook Cor Veldhoen vandaan kwam. Hij speelde ruim 60 wedstrijden voor Feyenoord. Het maakt niet uit of je nu 50 jaar naar Feyenoord gaat of veel minder, een echte Feyenoorder ben je wanneer er rood-wit bloed door de aderen stroomt, wanneer je aangestoken bent door het Feyenoord-virus. Dat virus heb ik de laatste jaren bij de huidige bestuurders niet kunnen ontdekken, waarmee de teloorgang van deze prachtige club deels verklaard is.
 
 
GERRIT HOL
IS OP JEUGDIGE LEEFTIJD OVERLEDEN
 
(ook Cor Veldhoen en Riny van Woerden zijn niet meer onder ons,
maar vergeten doen we hen nooit) 
 
 
 

Willem, wat heb je grote handen… 
 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments »

 1. P.Schil says

  Dhr JKroon kan maar beter snel weer terug keren van zijn vakanie adres want volgens Ed Aldus wordt het de komende week knudde met een rietje qua weer…
  Kan dhr Kroon meteen zijn (kritische) blik geven op de wedstrijd tegen Chelsea van a.s. woensdag….

  juli 21st, 2007 | #

 2. Susanna Van Caldenborgh says

  Wat grappig om dit te lezen! Mijn moeder is getrouwd geweest met Gerrit Hol voordat hij overleed. Ik ging op zoek naar informatie over hem en kwam dit stukje tegen. Zelf ook fan van Feyenoord hoewel ik natuurlijk gerrit nooit heb zien spelen…

  maart 19th, 2023 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments.

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen