Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

DE STERKSTE MAN VAN ROTTERDAM

juli 20th, 2011

http://www.mijnleescadeau.nl/afbeeldingen-boeken/penoze-rob-van-olm-250pixw.jpg

(Lex Kroon: Dit boek is beslist een aanrader! In de koffer mee op vakantie!)

 

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSP8WEDSj2kws5EwvbXLxLs2Of3sxxB2ggGkqyG3iIWeeSr4Y3L

 

 

EUROPEES KAMPIOENSCHAP
BOKSEN
KOOPMANS-BLANCHARD
UITGESTELD
 
Dit bericht verscheen medio 1982 in de kranten aan de vooravond van het titelgevecht van Rudy Koopmans tegen Alex Blanchard. Wegens een blessure van Rudy Koopmans stond erbij. Wat die blessure inhield stond er niet bij!
 
KOOPMANS K.O.
 
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQZ5-PAxV7CLD4VP8uP_YIpjg-4VGXqdo3uw53uxAjDdz5k1WEg2GFIGb8eeQ
NEES PORS
 
Op een dijk in de buurt van Rotterdam werkt Europees kampioen boksen Koopmans, zijn dagelijkse looptraining af. Hij wordt op de fiets begeleid door zijn sponsor en mentor Bart Mudde, voor de Rotterdamlingen bekend van de stratenmakers op het platteland-show. Er nadert hen een auto van achteren. De auto kan niet passeren op de smalle dijk. Plotseling klinkt er een harde knal. De bokser schrikt en springt pardoes van de dijk. Er was al eens op hem geschoten in die tijd. (Ajax-voorzitter Jaakke zou zeggen: "Boksers zijn nu eenmaal geen knoorknapen!") Van de schrik bekomen kijkt Koopmans in de lachende gezichten van Nicky Hidalgo en Nees Pors, die hadden een vuurwerkbom achter Koopmans laten ontploffen. Deze begint te schelden, het ene k-woord na het andere k-woord vloog in de rondte, gevolgd door de mededeling: "ik sla jullie allebei de typhus!" Hij kwam hierop dreigend op Nees Pors af en wilde zijn dreigement in daden omzetten. Wat de uit Friesland afkomstige Koopmans niet wist en heel de rotterdamse horecawereld wel, is het feit dat Nees bekend stond als de STERKSTE MAN VAN ROTTERDAM.
 
Wie sloeg nu uiteindelijk wie de 'typhus?' Rudy Koopmans moest zich in het Zuiderziekenhuis laten behandelen aan zijn verwondingen en was dusdanig toegetakeld dat de match tegen Alex Blanchard moest worden uitgesteld. Die Koopmans is zeven jaar europees kampioen in het half zwaargewicht geweest. Nees Pors had geen schrammetje. Zijn commentaar: "Die drollenbokser kan niet tegen een geintje!"
 
IN MEMORIAM NEES PORS
 
In november jl. was het al weer vijf jaar geleden dat Nees Pors op zestigjarige leeftijd aan een plotselinge hartstilstand overleed. Jarenlange coke-verslaving heeft deze krachtpatser uiteindelijk geveld. Tot vlak voor zijn dood sprong hij zowel voor- als achterwaarts nog steeds over een barkruk. Nees heeft bijna heel zijn leven in de horeca gewerkt. De eerste keer dat ik hem zag 'boksen' was in 1963 en wel tegen een stuk of vijf dronken Noren. De ring, zonder touwen, stond in de dansgelegenheid 'De Cascade,' waar Nees werkte als ober. Hij sloeg die Noren stuk voor stuk knock-out. Zijn collega's zaten inmiddels op het toilet, die lieten hem aan zijn lot over. Zo'n boksscene heb ik daarna nooit in ROCKY-films 1 t/m 10 gezien. Nees had ook 'Sly' Stallone het snot voor de ogen geslagen.
 
Bokspromotor Aad Veerman heeft Nees ooit aangeraden professioneel bokser te worden en zich te melden bij de boksschool van de legendarische Theo Huizenaar. Tevergeefs, Nees werkte meestal 's nachts in de horeca en kon de discipline niet opbrengen die een professionele bokser in zijn leven moet aanbrengen. Theo Huizenaar heeft hem dikwijls voorgehouden: "Ik maak jou europees kampioen zwaargewicht!"
 
TOCH EEN GROOT SPORTMAN
 
De tijd waarin de mooiste anecdotes te noteren waren, was de periode dat Nees samen met John Drok het cafe 'Club 66' in de Mauritsstraat beheerde. Daar kwamen veel bekende voetballers over de vloer, o.a. Pim Doesburg, Co Prins (ja, die van Ajax en Oranje) en … Theo Laseroms. Vanuit die kroeg is ook de transfer van Laseroms (terug uit deStates, waarheen hij gevlucht was) naar Feijenoord tot stand gekomen, maar dat is een apart verhaal.
 
KAMPIOENSELFTAL
 
Zo kon het gebeuren dat Nees een cafe-elftal op de been bracht dat won van iedere tegenstander. Al die semi-profvoetballers speelden graag op de zomeravond met elkaar. Sparta, Feyenoord, en Excelsior leverden spelers, zij het dat de clubs van niets wisten. De wedstrijden werden meestal ver buiten Rotterdam gespeeld. Nees Pors was de directeur van de Regulateurenfabriek. Die duldde geen tegenspraak. Dat was een soort Ernst Happel in het klein. Hij wilde altijd winnen. De beroemde Cootje Prins kwam eens een paar minuten te laat en werd prompt reserve gezet! Die heeft 10x in Oranje gespeeld. Je komt tegenwoordig makkelijker in het Oranje van Marco van Basten, als toentertijd in de selectie van Nees Pors…
 
http://img354.imageshack.us/img354/264/1711727496lj6ajt0.jpg
Nees, 4e van links, te beginnen bij Teub van Reij in burgerkleding
 
Tot slot: zijn kans om een groot bokskampioen te worden heeft hij nooit gegrepen. Wel werd hij Bokskampioen (zonder gordel) van Rotterdam en heeft zijn oerkracht gebruikt voor zijn eigen incassobureau, 'Binnen zonder kloppen' genaamd. Nees werd ingehuurd om geld te innen van dubieuze debiteuren in allerlei (louche) zaakjes. Van die gevallen waarbij brieven met de aanhef: "bij het doorlezen der boeken, hebben wij een betalingsachterstand geconstateerd," niet helpen. Wanneer Nees aan de deur kwam wilde men wel betalen. Of hij 'Binnen zonder kloppen' de hemelpoort is binnen getreden, Joost of liever gezegd, God mag het weten…
 
Bij leven heeft hij heel veel geld verdiend, doch is berooid gestorven. Er worden heel zelden rijke junks ter aarde besteld. Zijn begrafenis is door enkele zeer bekende rotterdamse zakenlieden betaald. Nees zei altijd: 'laat de Roteb (gemeentereiniging) mij maar meenemen!"
 
Nees blijft, ondanks zijn vele 'boevenstreken' de onvergetelijke bokskampioen oftewel: DE STERKSTE MAN VAN ROTTERDAM
 
http://media.nu.nl/m/m1dzlhba5wwj_505x800.jpg

 HET GEVECHT TEGEN BLANCHARD (15 nov. '82)

NA MAANDEN UITSTEL, EINDIGDE IN EEN OVERWINNING VOOR KOOPMANS

HETGEEN BETEKENDE DAT EIGENLIJK NEES PORS

EUROPEES KAMPIOEN WAS

 

http://www.mediafreak.nl/images/20070214%20Fighting%20With%20The%20Stars%202007/20070214%20Fighting%20With%20The%20Stars%20John%20De%20Wolf%2006%20Klein.jpg

John de Wolf, kreeg slaag van Tcheu La Ling

typisch een geval van:

Er staat een man voor de kleuterschool te roepen:

"Laat de sterkste maar naar buiten komen…"

of verzin zelf een onderschrift.

Onder de beste inzendingen verloot ik mijn BP-tankpas

http://allsecur.nl/mediaObject/various/2010/tankpas/original/tankpas.png

Daarmee kunt  u GRATIS TANKEN

in de Golf van Mexico

7 Comments »

 1. ron says

  mooi verhaal lex . dank . hij sloeg ooit een agent tussen twee sigaretten automaten shocking klem . ( verhaal van die ouwe van me die ging weleens met hem de hort op )

  juli 21st, 2011 | #

 2. Pekinees says

  En na de aanpak van de kwestie Been, weer een dikke min voor Van Geel: (AD van heden)

  …. Voor het overige is de keuze voor Koeman ook een rare. Hij staat in bijna alles haaks op Louis van Gaal. Dat is voor beide mannen een compliment. Het zijn authentieke heren met een eigen manier van werken bij een club. Maar hoe kun je na de een onmiddellijk bij de ander terechtkomen? Dat duidt op opportunisme van de leiding.

  Ik had het van Van Geel best knap en logisch gevonden als hij eens in een andere vijver was gaan vissen. Eentje waar je trainers vindt die nog door kunnen groeien, die samen met het jonge Feyenoord een bepaalde weg op gaan. Een beetje zoals bondscoach Bert van Marwijk ooit begon in Rotterdam.

  Dat had gekund als de technisch directeur zich breed had gemaakt, als hij pal voor de club was gaan staan en ruimte en steun had gegeven aan een nieuwe, onverwachte man. Van Geel had dan alle wind moeten vangen, dat wel. Zoals hij het ook met Harm van Veldhoven heeft gedaan bij Roda JC.

  Dat heeft de topman van Feyenoord niet gedurfd en dat is jammer. Met de keuze van Koeman is hij niet van toegevoegde waarde geweest. Het is de keuze voor een schild waar iedereen, mcht het mis gaan, straks wr gerieflijk achter kan gaan staan schuilen. (Chris van Nijnatten)

  juli 21st, 2011 | #

 3. Pekinees says

  Rotterdammer en oer-Feijenoorder Johnny Hoes, de man achter Hand in Hand, is niet meer….

  juli 24th, 2011 | #

 4. Wim, Toronto says

  Koeman!!! Dat gaat weer kudt met peren worden.
  We kunnen vast opzoek naar zijn opvolger ergens medio December-Januari.

  😈

  juli 24th, 2011 | #

 5. jwm says

  In dat geval, Wim, neemt hij dan de TD (die voor een 5 jarenplan is aangesteld waar niemand weet van heeft) in zijn kielzog met hem mee?

  Ik heb niets tegen Koeman, wat me meer bevreemd is dat je een trainer voor 1 jaar aanstelt waarmee je eigenlijk wilt zeggen ‘we kloten een jaartje aan en dan zien we wel weer’. Als dit dan de visie van een TD is die Beenhakker moet vervangen had men de positie beter leeg kunnen laten.

  Goed, dat verhaal van Nees Pors; klassieker. De terugkeer van Kroon kan nooit lang op zich laten wachten.

  juli 29th, 2011 | #

 6. Knut johannesen says

  Hey lex , ik heb t boek gelezen. Toen ik het boek zag liggen moest ik meteen aan jouw kroniek denken en aan het commentaar van sommige ” volgers” . Vooral de laatste van ” rudy ” doelend waaeschijnlijk op koopmans. Jammer dat pors in het boek ” munne ” heet en de andere ” gefinieerde ” namen mij niet zoveel zeggen dat zou het wat leuker maken

  augustus 6th, 2011 | #

 7. wesley van der vall says

  Leuk boek, alleen de gefigneerde namen is jammer ook al kan ik mij wel een voorstelling maken, waren een paar mooie kerels bij die tijd Ronnie van K, Karel J, Jan V, Huib N. , Peter V, Joop S, Nikele K, Aad van der V, Nikcy H, Henk S, Joop N, Koos L, Freek etc. Te veel om op te noemen alleen alsie echt binnen t wereledje heb gezeten kan je de namen plaatsten. Nees was een grote, jammer zijn einde, vindt t alleen triest dat er mensen zijn die na zijn door een grote muil hebben maar vroeger geen tering betekende. Nees ik heb zelf kinderen en zal ze over je vertellen en ook deels in die geest opvoeden, daar ik zelf ook nogal het principe van de waterpas heb gehanteerd, hahaha LINIA DIRECTA WATERPAS! ESPECT RIP

  augustus 31st, 2011 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments.

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen