Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

“Ik lach om niet te huilen”

juli 3rd, 2007

Mededeling van de Webmaster: Lex Kroon is er een weekje tussenuit. In die tijd publiceren wij dagelijks enige passages uit zijn boeken, die niet herdrukt worden, maar binnenkort op CD als luisterboek te verkrijgen zijn.

Hieronder eerst een recensie van film-en theaterproducent Jop Pannekoek zaliger, waarmee Kroon al vertellende door de stad reed, voor de tv-serie "Roets in Rotterdam." 

 

 RECENSIE JOP PANNEKOEK:

"Ik moest sterk aan Rotterdam denken toen ik oud materiaal van Lex Kroon terugvond. Deze ex-koppelbaas, ex-snuiver, ex-psychopaat, ex-hotelier en ex-katholiek was lange tijd taxichauffeur. Hij reed ons rond door Zuid, terwijl hij over vroeger vertelde. Zijn twee boeken ('Ik lach om niet te huilen' en 'Lach en Vergeet') koester ik als Rotterdamse juweeltjes. Uit het laatste citeer ik een passage over hoe het vroeger toeging in Zuid:

,,Ben opgegroeid in de jaren vijftig, die me een gruwel waren. Het autoritaire tijdperk. Waarin niets mocht. Voetballen op de Speelweide (ik woonde in Tuindorp Vreewijk) was verboden. Dat was een lap grond zo groot als de Povlakte; daar konden makkelijk veertig voetbalvelden uit. Voetbalde je toch, dan werd je opgeschreven door de wijkagent, Knoop geheten. Door ons alras omgedoopt in 'Knopendoos, de ballensnijder'. Als hij je pakte voor voetballen – de misdaad van de jaren vijftig – moest je 's zaterdagsmiddags op het politiebureau Sandelingplein komen en 1000 strafregels schrijven 'Ik mag niet voetballen op de Speelweide'.

Was Knoop vroeger maar op de Wallen gestationeerd. Hij zou wel raad weten met honden-in-de-gracht-schoppers. Ondertussen heeft Lex wel leren schrijven. Misschien wel dankzij 'Knopendoos'."

 

DE UITGEVER:

 

 

In een directe, meeslepende, rauwe stijl schrijft Kroon zijn leven neer. Hij sabelt de phychiatrischie aan stukken, die hij gedurende de twee jaar heeft leren kennen in de St. Bavo-inrichting te Noordwijkerhout. Hij levert slag met zijn vader, die hem nooit heeft willen vertellen dat hij zijn echte vader niet is. Hij beschrijft de Rotterdamse onderwereld, de tijd dat hij als koppelbaas in het Hilton-hotel woonde, de vrouwen, de hoeren, de dealers, de taxichauffeurs. Anekdotisch, geestig, belezen, in een speurtocht naar zijn eigen wortels vormt Kroon het beeld van zijn bizar, gevoelig, wild en ontheemd bestaan.

 

PAGINA 1 VAN HET BOEK:

IK LACH OM NIET TE HUILEN

 

SINT BAVO / MIJN PATMOS

Een nieuwe man in de Noordwijkerhout

 

En daar was ik dan eindelijk op de plaats die mij vele malen voorspeld was door mijn vader: psychiatrische inrichting Sint Bavo te Noordwijkerhout!

"Jij, jij komt nog eens bij mijn broer Herman terecht!" Hoeveel malen had ik dat niet moeten horen? Broer Herman zat er al bijna twintig jaar. Was ner als ik, volgens mijn vader dan, een dronkelap, een nietsnut en een hoerenloper. Was tien jaar ouder dan mijn vader en had hem als achtjarig jochie, toen hij dronken thuis kwam, in de bedstee ondergekotst. Dat had in 1916 plaatsgevonden.

"Wat is de schokkendste ervaring uit uw jeugd?"

"Nou, eh, ik was een jongetje van acht jaar en toen kwam mijn grote broer Herman thuis, likdronken, en die kotste me onder."

Vandaag schrijven we maandag 13 septemder 1971.. Ik had nog nooit iemand ondergekotst, maar zat nu toch maar een paar honderd meter van 'Herman de kotser' af.

Ironie van het lot, de profetie was uitgekomen.

's Avonds om elf uur kwam ik aan. Per ambulance. Voorover liggend op een brancard, de handen geboeid op de rug. De sleuteltjes van de handboeien hadden de ziekenbroeders. Mijn handen kregen de vrijheid terug. De rest van mijn lichaam (en geest) 28 maanden later.

Er stond een cordon van verplegers op mij te wachten. Gevaarlijk agressief zou ik volgens de Rotterdamse politie zijn. Zo kwamen ze niet veel aan. Maar het tegendaal was waar. Ik was volkomen rustig. Weliswaar druk in mijn praten, maar dat is gewoonlijk mijn verteltrant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 Comments »

 1. Ruud says

  Wat is dit voor een goedkope reklame ik verwacht hier een column te kunnen lezen.

  Webmaster: Kroon is er een weekje tussenuit. Had U liever een lege pagina gezien? Er is veel vraag naar zijn boeken, die hij niet wil laten herdrukken. Daarom komen ze op cd uit. Goedkope reclame, ach, het is maar net hoe je het bekijkt. Wij noemen het voorpublicatie. Kroons’ vaste reactie: “Wij zullen uw abonnementsgeld terugstorten…!”

  juli 3rd, 2007 | #

 2. Spartapiet en Kroon-fan says

  🙄 Meer dan 200 Kronieken achter elkaar, zonder 1 dag over te slaan. Mag de man nu er een weekje tussenuit? Ik heb a moeite om negen op te staan, mijnheer Lex staat iedere morgen om 5 uur op om een stukje te schrijven. Chapeau!

  Door mij in ieder geval een prettig long weekend gewenst

  juli 3rd, 2007 | #

 3. Joop says

  En zo is het maar net, Spartapiet!

  juli 3rd, 2007 | #

 4. Pekinees says

  Geweldig idee. Ik zie de rest van de week reikhalzend uit naar de stukjes. En dan zo’n krankzinnige reactie van ene Ruud. Lex, tank maar even lekker bij.

  Overigens schoot me bij het lezen de hit uit die tijd in gedachten: ‘They’re Coming To Take Me Away, Ha-haaa’ door Napoleon XIV (pseudoniem voor Jerry Samuels – een recording engineer in New York), in 1966.
  Jerry Samuels: “….Based on that, I came up with the idea of ‘They’re Coming To Take Me Away.’ I was sitting in a nice easy-chair one night. It had a little vibrator on it and I was stoned because I loved to smoke grass.”

  juli 3rd, 2007 | #

 5. AZ says

  Gents, ik heb Lex’s beide boeken, en vind het aanraders. Wat mij betreft kan het verplichte leerstof voor Nederlands zijn op de Rotterdamse middelbare scholen.
  Ik bedoel, als Wolkers op de lijsten staat … dan mag Kroon toch zeker niet ontbreken, of eh … zie ik dat verkeerd ?

  Lex, als je dit onverhoopt leest : “Enjoy your trip, geniet van de Mrs, en laat de hond niet wegwaaien …!” 😉

  juli 3rd, 2007 | #

 6. De grote schoonmakert says

  Hey AZ

  hoe is het op het thuis front? hoop dat mrs beter is..

  lees net weer in de telegraaf dat men ver is met Thomasson,en de hoop op Landzaat nog niet hebben opgegeven

  juli 3rd, 2007 | #

 7. Rutger says

  Ik heb ook beide boeken in mijn bezit, maar “ik lach om niet te huilen” is van een veel hoger niveau dan het tweede boek.
  Het is jammer dat de beste man niet een thrilogie schrijft, nog één laatste boek zou ik absoluut aanschaffen.

  juli 3rd, 2007 | #

 8. AZ says

  @ Rurger
  Ik ben het met je eens, maar … heb persoonlijk meer een voorkeur voor z’n 2e boek. Het niveau is uiteraard een maatstaf, maar mij (but who the hell am I) bevalt z’n 2e boek gewoon beter.

  Lex heeft mij verteld hoe hij over z’n boeken denkt en ook hoe ze zijn verschenen. Net als jij heb ik ‘m ook aangeraden een 3e boek uit te brengen. Hij heeft n.l. onmiskenbaar talent, en … nu voor mij het belangrijkst van al … hij schrijft geen commerciele rotzooi. Je ‘leest en voelt’ de mens achter de tekst, en da’s voor mij nu eenmaal een ‘pruimbare maatstaf’.

  @ SchoonmakerT
  Grote collega, merci nog voor de belangstelling, ook in eerdere posts. De Mrs is met goed gevolg geopereeerd en gaat gestaag, maar is en blijft ‘een vrouw’ … dat ze vooral in deze revalidatieperiode bewijst.
  De chirurg is n.l. helaas ‘vergeten’ haar stembanden te verwijderen en mondje dicht te hechten, met als resultaat dat het ‘doeTdittedoeTdatte-gehalte’ inmiddels het menselijk incasseringsvermogen overstijgt. De was, de strijk, de kook en afwas, k’heb er drefthandjes van gekregen.
  En dan de boodschappen … zij schrijft het briefje en ik pak dan steevast de verkeerde spullen uit de rekken van de supermarkt. Ze scheen ‘appels’ te hebben opgeschreven, en ik breng een pak waspoeder mee. Kortom, een zalig leven nu.
  Maar ja, what the fuck … alhoewel deze understatemant voorlopig nog wel ‘een ver van m’n bedshow is’…

  @ webmaster
  Excuses voor bovenstaand vrijpostig antwoord aan Hr. SchoonmakerT. Als iemand belangstellend vraagt hoe het is, dan is het niet meer dan correct hierop te antwoorden.
  Bovendien is Hr. Kroon momenteel ‘op retraite’ en gunnen wij hem van harte de noodzakelijke rust. Meer dan 200 dagelijkse Kronieken gaat nu eenmaal niet in de koude kleren zitten.

  Webmaster: Ook van deze kant wensen wij U een spoedig herstel van Uw eega toe! Wat moet een man zonder zijn vrouw?

  juli 3rd, 2007 | #

 9. AZ says

  @ webmaster
  Uw laatste zin is de spreekwoordelijke “spijkerT op de kop”. Merci voor de beterschap.

  juli 3rd, 2007 | #

 10. AZ says

  @ SchoonmakerT

  Landzaat en Tomasson … ik vraag me af of dat allemaal wel nodig is. Je kan n.l. geen team kopen, hoe goed de nieuwe namen ook mogen klinken. Ok, het zijn echte en bewezen profs, maar toch.

  Overigens, deze 2 komen niet om de bank op te vullen, dus wat moet je dan met de ’talenten’ ? Deze guppen moeten aan de hand van gelouterde profs het spelletje leren, ervaring opdoen etc. … maar dan moeten ze wel aan spelen toekomen ! En, Bertus en talent (Leonardo en v. Persie), … m’oek nog meer zeggen ?

  Denk je eens in dat zowel Tomasson als Lanzaat er nog bij komt , moeten zowel Guzzie, Hofs, Drenthe, Bruins dan wekelijks op de bank plaatsnemen ? In feite zou het moeten dat ‘de jochies’ over een klein jaar de vaandeldragers van het eerste team moeten zijn, enneh … zijn daar trouwens de ’talentenpools’ ook niet een beetje op geschoeid ?

  Ik denk dat het middenveld een beetje overvol aan het worden is, en daarom de kans best wel bestaat dat de interesse voor een jongen als Drenthe, mits er aan een hoge de vraagprijs voldaan wordt, omgezet kan worden in een verkoop. Vergeet niet dat Feyenoord immer nog zwaar rood staat, dus ….

  Ach, we’ll see the blindman says. Boszke kan en wil schijnbaar geld uitgeven (het woordje HUUR kent hij niet). Gezien z’n geweldige know-how en toekomstvisie moeten we ons hart vasthouden …

  juli 3rd, 2007 | #

 11. Pieter D. says

  Allemaal een goedenavond,

  Dat geldt ook voor Ruud want ik weet zeker dat hij alles leest. Verder niet zeuren dus Ruud en de columnist die wij allemaal graag lezen ook eens een weekje of twee rust gunnen.
  AZ, ik ben het volledig met je eens want met Limbo Bert als trainer moeten we niet nog meer gesattelde spelers binnenhalen want dat gaat dan ten koste van de grote jonge talenten die we nu hebben. Tomasson en Landzaat blijf dus zitten waar je zit want anders krijgen Bruins, Wijnaldum, Hofs en Biseswar geen enkele speelminuut.
  Nog vertrekken moeten voor redelijke bedragen Harrystaynot, Castelen, Collen, Huysegems, Léonard, Pardo, Saidi en Bahia. Dan nog voor een redelijk bedrag bij ome Dirk “de Koef” losweken dan moeten we toch met een goed gevoel de selectie kunnen loslaten voor een succesvol nieuw seizoen?
  Ik heb er dan in elk geval vertrouwen in.

  Lex, neem het er van!

  Webmaster, kom maar op met leuke stukkies want ik heb helaas de boeken niet en op Marktplaats worden ze niet aangeboden, dus waarschijlijk ook niet bij de Slegte. Vorige reacties hebben mij echt nieuwsgierig gemaakt.

  De komende drie weken kunnen we het voetbal laten voor wat het is en ons concentreren op het allermooiste jaarlijkse sportevenement wat zaterdag in Londen van start gaat, al dan niet met EPO.

  juli 3rd, 2007 | #

 12. pablow says

  tomasson altijd halen
  alleen al voor de blessuretijd …

  verder met die azettert eens

  juli 3rd, 2007 | #

 13. AZ says

  @ Pieter D.

  Over een week vertrek ik naar de Alpen. Moet er ‘iets’ voor Rabo in Tignes en op la Plagne gaan doen …
  Weet dan niet of ik tijd zal hebben om m’n cluppie te volgen, maar ben wel heel benieuwd hoe Bert z’n opstelling tegen de amateurs zal zetten. Krijgen de jonkies een echte kans of niet ? Wat wordt de rol van Danny Buys, en van de vuurwerkspecialist. Speelt v. Bronckhorst centraal of op links, enz …

  K’las net dat Huysegems eitjes voor z’n geld heeft gekozen en op weg is naar Tukkerland. Misschien wel jammer, want ik was best wel benieuwd wat hij kon met een goede aanvoer van achteruit.
  En de geruchten over Drenthe/Real/Chelsea lezend : Als deze jongen ook nog verkast wordt de spoeling dun en lijkt me de linkerkant duidelijk, veel alternatieven zijn er dan niet meer.

  juli 4th, 2007 | #

 14. han (Poprad) says

  @az jij bent wel lekker belangrijk he.?

  man man man ..lullo

  Webmaster: Nee, mijnheer Han trekt hier volle zalen. Komt slechts op deze site om links en rechts een kat uit te delen. Zijn we Karel en Freek kwijt, staat er een nieuw sfeerverzieker op. Midden in de nacht zo’n reactie plaatsen, erg flink! Six-pack teveel op?

  Terug naar de grotten van Han… man man man … nog grotere, kinderachtige lullo

  juli 4th, 2007 | #

 15. Danny van Strien says

  YouTube Danny van Strien Rotterdam

  Vriendelijke groeten Danny van Strien Dichter

  november 5th, 2022 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments.

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen