Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

HUICHELACHTIGE PLATINI HERDENKT

mei 30th, 2010

 http://tyduffy.files.wordpress.com/2009/03/michel_platini_mene_le_jeu_par_petites_touches_a_l_uefa_resize_crop320par220jpg.jpeg

PLATINI

 

Voetballer bekend van het Heizeldrama. Vooraf aan de wedstrijd Liverpool-Juventus vielen (25 JAAR GELEDEN) tijdens rellen 39 doden en een paar honderd gewonden. De wedstrijd daarna was een aanfluiting. Juventus moest winnen vanwege het feit dat de doden aan Italiaanse kant geteld werden. De arbiter gaf om de wedstrijd te beslissen een onterechte strafschop aan 'Juve' (de overtreding was duidelijk buiten de zestien) en Liverpool kreeg geen strafschop toen het er recht op had. Na het presentje van de scheidsrechter verzilverd te hebben, rende Platini geheel buiten zinnen het halve veld rond, terwijl hij wist dat er stapels lijken in de catacomben lagen. Na afloop liep hij nog steeds juichend rond. Men vond hem minuten later nog steeds jubelend terug op de parkeerplaats!
 
Die Platini is nu UEFA-voorzitter. Die is nu blij dat het sporttribunaal (CAS) de schorsing van Feyenoord voor het UEFA-Cuptoernooi handhaaft. Die gaat over lijken. Met de uitsluiting van Feyenoord geeft de UEFA een een zeer sterk signaal af dat gewelddadigheden van voetbalsupporters zwaar gestraft zullen worden. (Platini heeft jaren voor Nancy gespeeld!)
 
ZWAAR STERFBED
 
Ooit komt de finale afrekening. Platini's laatste uren zullen de zwaarste van zijn leven worden. Rond zijn sterfbed verzamelen zich zo'n veertig geesten uit de Heizel, teruggekeerd van gene zijde, vrolijk dansend om zijn bed en hem bovendien in zijn oor fluisterend dat er daar boven fantastisch voetbal wordt gespeeld, maar dat hij tot in de eeuwigheid amen is uitgesloten van elke activiteit daaromtrent!
 
 
H E I Z E L D R A M A , 1 9 8 5

Op een zonnige 29 mei 1985 staat in het Heizelstadion in Brussel de Europacup I-finale op het programma. De namen op het voetbalaffiche zijn Liverpool en Juventus, volkclubs uit Engeland en Italie. De hele dag hing er rond het Heizelstadion al een gespannen sfeer. In de stad waren de Liverpool-fans zich al de hele dag aan het indrinken en ook voor aanvang van de wedstrijd in het stadion hing de spanning in de lucht. Tijdens een voetbalpartijtje van een jeugdteam voorafgaand van de wedstrijd, waarin beide supportersschare kant kozen van een team, provoceerde de Juventus-fans, die door verkeerde kaartverkoop in het neutrale vak Z waren belandt, de Liverpool-fans in het aangrenzende vak Y, waarvan al een groot deel beschonken. De politie voerde een charge tegen de Liverpoolfans, maar waren met de weinig manschappen om ze tegen te houden. De Liverpoolfans, als je ze nog zo mag noemen, drongen het vak binnen, wat voor paniek zorgde bij de Italianen. Door een enorme duwpartij en de slechte staat van het stadion, werden de naar achter gedrongen supporters van de tribune geduwd.

Ondanks het rampscenario dat zich in de minuten voor de wedstrijd had afgespeeld, werd de wedstrijd gewoon gespeeld. Juventus won uiteindelijk de wedstrijd, door een benutte penalty van Michel Platini, die hem uitbundig vierde. Veel mensen in het stadion, inclusief de spelers, hadden niet door wat de omvang van de ramp was. Wat wel duidelijk was, was dat er zich een ramp had voorgedaan op de tribunes, en dat er gewonden en wellicht ook doden waren gevallen. Michel Platini sloot de pikzwarte avond af met een ereronde, wat hem ruim 20 jaar later nog steeds kwalijk worden genomen.

Uiteindelijk vielen er 39 doden, waarvan 32 Italianen. De overige zeven waren vier Belgen, twee Fransen en een Ier. Daarnaast raken nog 400 mensen gewond.

In de nasleep van de ramp besloten de FA en de Britse voetbalclubs om hun teams voor vijf jaar uit de Europese toernooien te weren. Liverpool werd een jaar langer uit Europa gebannen. Dit resulteerde dat in 1990 Engeland onderaan de UEFA-coëfficiëntenranglijst moest beginnen, met slechts één UEFA-cupdeelnemer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 Comments »

 1. Koos says

  😈 Louis Davids zong in het lied “De Voetbalmatch” TJESSES JAN, ER VALLEN TOCH GEEN DOOIEN?

  Platini is inderdaad hypocriet

  mei 30th, 2010 | #

 2. theo de tukker says

  Soms kunnen we je niet meer bijbenen Lex, en dat ligt aan ons’
  omdat we nog aan het nagenieten waren over je vorige columns,
  bijv. als er toen geen geld meer was voor de Eur. Cup duels, dan
  was je aangewezen op Sport in Beeld, en als de commentator toendertijd gehinderd werd door bijv.sneeuw,regen,mist ,etc,etc,
  dan,wanneer er iemand een goed getymde 5 meter sliding in-
  zette, dan was het commentaar steevast; DAT, moet Laseroms
  geweest zijn !! Ze hebben zich NOOIT vergist. waarvan akte.

  mei 30th, 2010 | #

 3. James 'Gringo' Hetfield says

  Aanhakend op de column over Theo de Tank ben ik wel benieuwd naar hoe het kon dat Rinus Israel uit Amsterdam Noord de harten van het Legioen wist te veroveren. Hoewel ik geloof dat destijds er minder haat en nijd was valt het mij als Amsterdammer op dat Israel mateloos populair is (gebleven).

  mei 30th, 2010 | #

 4. Pekinees says

  JGH, we stonden toen nog door elkaar, en de gevechten op de tribunes waren verbaal: Amsterdamse tegen Rotterdamse humor. Alleen al daarom waren die wedstrijden het een feest…

  En er waren meer A’dammers hoor: wat te denken van onze Eddy PG – keeper met de mooiste benen (en daarom opmerkelijk veel vrouwelijke supporters in de vakken achter de goal)…

  Terug naar deze column:
  Platini houdt F’noord niet uit de europese competities, ook niet de hooligans onder ons, maar het incapabele management:

  “Feyenoord heeft nog altijd concrete interesse in linksback Youssef El Akchaoui, maar de armlastige Rotterdammers kunnen de Alblasserdammer op korte termijn niet vastleggen. Dat meldt het AD. Om de voormalig speler van onder meer Excelsior, ADO Den Haag en NEC Nijmegen te kunnen contracteren, moeten de Rotterdammers eerst zelf spelers van de hand doen.”

  mei 31st, 2010 | #

 5. Joop says

  James Gringo Hetfield, Rinus was een gewone jongen, een stratenmaker die vanaf DWV naar DWS ging. DWS was qua clubcultuur een tegenhanger van Ajax en dat alleen al was goed te behappen in Rotterdam. Koppel daaraan Rinus’ prestatie èn zijn gebrek aan capsones, dan is het licht te verklaren waarom hij in Rotterdam is uitgegroeid tot een van de vele geweldige clubiconen. Een echte aanvoerder, en een waar boegbeeld in zijn tijd.

  mei 31st, 2010 | #

 6. Liefhebber says

  Ik vergeet nooit de beelden van een juichende Michel Platini nadat hij Juventus op 1-0 had gebracht. Ik was in 1985 18 jaar en heb dat nooit begrepen. Achteraf snap ik niet dat we nog naar die voetbalwedstrijd zijn blijven kijken. De huidige generatie hooligans zou eens goed naar dat drama moeten kijken en zichzelf dan vervolgens afvragen waar ze toch in Godsnaam mee bezig zijn. Alleen dat laatste is vermoedelijk teveel gevraagd.

  mei 31st, 2010 | #

 7. James 'Gringo' Hetfield says

  @Joop: Dank en zo had ik het inderdaad niet bekeken 🙂

  mei 31st, 2010 | #

 8. Pekinees says

  Dat klopt Joop. Ik ken DWS-supporters die tegelijkertijd F’noorder in hart en nieren waren en niets van Ajax moesten hebben.

  mei 31st, 2010 | #

 9. Joop says

  Die ken ik nog steeds, af en toe in Amsterdam, ga ik altijd naar een mooi bruin café, aan de Rozengracht, zat ik bij een man aan tafel, bleek het André Pijlman te zijn en ik scoorde punten door gelijk over DWS te beginnen, werd nog heel gezellig die middag.

  mei 31st, 2010 | #

 10. Wim, Toronto says

  Platini is de draak van de Uefa. De impact dat die wedstrijd achterliet ben ook ik nooit vergeten. Ik was 20 en keek uit naar een mooi avondje voetbal. Die beelden waren zo afgrijselijk dat het als een film voor me afspeeld.
  En dan Platini! juichen als een gek en dan hoe die lul rond het veld niet te springen na de wedstrijd.
  Als je weet dat er zoveel doden zijn gevallen dan zou ik persoonlijk die hele wedstrijd niet meer kunnen spelen.
  En dan is het inderdaad schrijnend hoe Platini Feyenoord een oor aan heeft genaaid. Misschien krijgt Lex nog gelijk als hij voor de hemelpoort staat. Ik denk echter dat Platini zich mag melden bij de brandende ingang van de hel!

  mei 31st, 2010 | #

 11. Wim, Toronto says

  Fransen zijn trouwens toch niet de meest tolerante mensen.
  Hier vanuit Toronto kom ik regelmatig in Montreal. Montreal heeft de Franse cultuur. Moet je eens vragen aan echte Torontonians hoe ze denken over de “Fransen” in Quebec!

  mei 31st, 2010 | #

 12. Koos says

  @ Wim Toronto: Je hebt gelijk over de Fransen, wat een naar volk! Dat is ook de reden dat ik het nooit op z’n Frans doe…

  mei 31st, 2010 | #

 13. Joop says

  Ja, maar dan kunnen we Grieks en Russisch ook wel vergeten…. zucht 😈

  mei 31st, 2010 | #

 14. Pekinees says

  Wat was DWS? Een club met – evenals F’noord – de grootste glorie in de jaren 60. Ter herinnering. (Bron: Wikipedia)

  Door Wilskracht Sterk (DWS) is een Nederlandse voetbalclub uit Amsterdam. In 1907 werd de club opgericht onder de naam Hercules. De naam werd op 22 maart 1909 veranderd in Door Wilskracht Sterk (DWS). De clubkleuren zijn blauw-zwart. De profclub DWS speelde haar thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion.

  DWS werd voor de invoering van het betaald voetbal in 1954 verschillende malen kampioen in de eerste klasse. Het landskampioenschap werd in die jaren nooit behaald. In 1954 trad de club toe tot het profvoetbal. In 1958 fuseerde DWS met BVC Amsterdam tot DWS/A en nam de eredivisieplaats van die club over. In 1962 werd de naam weer DWS. Het grote succes volgde in 1964 toen DWS landskampioen werd als promovendus uit de eerste divisie, een nog steeds unieke prestatie.

  In 1972 volgde een fusie met het eveneens in het Olympisch Stadion spelende Blauw Wit en De Volewijckers tot FC Amsterdam. DWS ging verder als amateurclub met een succesvolle jeugdafdeling.

  mei 31st, 2010 | #

 15. Koos says

  @ Pekines Bij DWS riep men toch altijd: “Arie, Arie…” De hamvraag: Om welke Arie ging het? Niet om Arie Haan!

  mei 31st, 2010 | #

 16. Joop says

  Arie den Ouden, de spits en topscoorder!

  mei 31st, 2010 | #

 17. jwm says

  Ach, ik ken vele Amsterdammers met een FC hart, toen die club helaas ten ziele ging werd men massaal Feyenoord supporter. Niet zozeer vanwege Feyenoord maar des te meer om de Ajax supporters te laten blijken nooit, maar dan ook nooit aan hun zijde te gaan staan. En dat allemaal op een toch wel relaxte wijze.

  En die tijden van Rinus, dat was natuurlijk van een heel ander decennium. Toen had ‘den mensch’ nog enig fatsoen, waarom denk je dat zovelen hier inmiddels over de landsgrenzen wonen. Niet omdat Nederland er in die jaren oo vooruit is gegaan … 🙄

  juni 1st, 2010 | #

 18. Pekinees says

  ‘Heerenveen kaapt El Akchaoui voor neus Feyenoord weg’ kopt het AD.

  Kaapt weg? Hoezo, kaapt weg?
  Er is toch geen cent te makken. Niks dus Kaapt Weg, maar Weg Ermee (met de huidige F’Noord bestuurders)

  juni 1st, 2010 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments.

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen