Pagina’s

Archief

Pagina’s

Meest recente berichten

Recente reacties

HENK FRASER en het herstel van FEYENOORD

februari 24th, 2007
TERUG IN DE TIJD
*
Het seizoen 1990/'91 was voor Feyenoord een rampjaar. Onder leiding van de 'Heren' Bengtsson en Verbeek stond men bij het ingaan van de winterstop op de 11e plaats. Het peperdure duo werd ontslagen, met gevolg dat Feyenoord jarenlang heeft moeten bloeden vanwege het krankzinnig hoge salaris van deze twee 'losers!' De afkoopsom moest in termijnen voldaan worden. Tevens werden o.a. de spelers Piet Keur en Ton Lokhoff de laan uitgestuurd. De "suikeroom" van de gezusters Koeman, de Weledele Heer Ger Lagendijk, zakkenvuller eerste klas, speelde in die tijd voor wat nu Peter Bosz doet: Het Goede Heertje! Die had voor 9 miljoen gulden spelers gehaald (was nota bene zelf makelaar in van alles: spelers, verzekeringen enz) met een resultaat van nul komma nul. Kan je nagaan wat er bij 'Ome Ger' aan de strijkstok is blijven hangen. Die werd in het voorjaar op de keien gezet, tegelijk met Martin Snoeck, de man met de grootste potentie van Nederland en het hoogste salaris wat een bestuurder ooit verdiende. Die verdiende in een uur meer bij Feyenoord dan het maandelijks huishoudbudget van een gemiddeld gezin! Dat van die verhoogde potentie kwam door het feit dat Martin een erectie kreeg wanneer hij zijn salarisstrookje zag. Wat hij met die erecties deed zal ik maar niet vertellen. Na de "Open brief aan Peter Bosz" heb ik dat wel geleerd, sindsdien heb ik er zelf niet een meer gehad.
*
WIM JANSEN
*
Na de winterstop zakte Feyenoord zelfs naar een 14e plaats. Wim Jansen had het roer inmiddels overgenomen van het 'gouden' trainersduo en werkte langzaam naar een herstel toe. In de competitie werd nog even met 6-0 van PSV verloren. (Fraser werd met rood van het veld gestuurd, sloeg uit woede zijn hand stuk op de kleedkamerdeur. Middenhandsbeentje op drie plaatsen gebroken) Hierna kwam de kering. Voor de halve finale van de KNVB-beker moest Feyenoord weer naar Eindhoven. Daar dacht men aan een 'gemakkelijke' wedstrijd. Het tegendeel gebeurde. Wim Jansen had (zoals het hoort) hard gewerkt om een betere verdediging neer te zetten. Dat werkte, niks zes doelpunten tegen, niet eentje belandde in het Feyenoord-doel! Henk Fraser scoorde de enige en winnende goal en dat doelpunt luidde het herstel in. Men klom van de 14e naar de 8e plaats en won uitendelijk de KNVB-beker! Waar is Wim nu? Haal dat kunstje nog eens uit a.u.b.
*
HENK FRASER
R'dam 23 feb
*
Ik zie hem al van verre aankomen. Soepele tred, geheel in het zwart gekleed, al met al de uitstraling van een sportman. Veertig jaar inmiddels en heel weinig veranderd sinds hij gestopt is met voetbal. Wij zijn 12 jaar geleden bevriend geraakt, maar de laatste jaren hebben we elkaar niet meer gezien. (Mijn schuld, nu doe ik boete) Hij ziet Robert Eenhoorn, De Kromme en mij graag, vanwege onze uitgesproken mening. Voor mij een compliment. Na wat privezaken te hebben besproken, gaan we over tot de orde van de dag. Hij blijft u tegen mij zeggen, dat gebeurt me alleen nog bij Mac Donalds tegenwoordig. We laten zijn leven nog even de revue passeren. Geboren op 7 juli 1966 te Paramaribo. Kwam in 1973 naar Nederland. (Eerste generatie Suri's) Zag op zijn verjaardag in '74 Oranje tegen Duitsland verliezen in de WK-finale. Is sindsdien Van Hanegem-fan. Speelde in de jeugd van RFC, werd gescout door o.a. Tinus Bosselaar van Sparta, kreeg op Spangen zijn eerste contract. Speelde slechts 12 wedstrijden voor Sparta. Verkaste naar FC Utrecht, waar hij dierbare herinneringen aan heeft. Heeft daar veel van Nol de Ruiter geleerd en… voor het eerst Willem van Hanegem ontmoet. Op hardhandige wijze. De Kromme speelde op de training regelmatig mee. Op een gegeven moment heeft hij Henk een elleboogstoot gegeven, waardoor hij minutenlang half 'groggy' bleef liggen. Enige dagen later nam Fraser revanche. Tijdens een zaalvoetbalwedstrijd ging Van Hanegem in het doel staan. Er kwam een voorzet waarbij Fraser zijn kans zag om wraak te nemen. Hij gaf Willem ook een 'elleboogje' met als resultaat dat Henk 'rikketikketik' hoorde toen hij terugliep. Rolde er vier stiftanden van de Kromme over de vloer.
*
RODA JC
*
Na FC Utrecht speelde Henk twee seizoenen voor de Limburgers. Ook hier spreekt hij over een prettiget tijd. Het valt mij op dat hij steeds met respect spreekt over de trainers waarmee hij gewerkt heeft. Jan Reker in dit geval noemt hij een sociaal en zorgzaam mens, waarvan hij veel geleerd heeft. Werd in die periode geselecteerd voor Oranje. Maakte de malaise op het WK' 90 mee, gehouden in Italie, ook wel de Beenhakker Soap genoemd. Beenhakker heeft toen een blauw oog opgelopen door het bekende openstaande deurtje van een keukenkastje. Henk kwam 6x uit voor Oranje.
*
NAAR DE KUIP
*
Hierboven staat het rampseizoen reeds beschreven. Henks kennismaking met de De Kuip, waar hij als jongetje van droomde, om er te mogen spelen. "Ik hou van Feyenoord" zegt hij op die voor hem kenmerkende zachte beschaafde toon. Achter deze man zou je niet 'Het Beest,' de Vinnie Jones uit de polder, zoals hij ook wel eens werd genoemd, zoeken. Willem van Hanegem had het in zijn column na Ajax-Feyenoord veertien dagen terug nog over Henk. Vergeleek het gevecht Davids contra Buys met de 'gasten" die vroeger Fraser opzochten om te bewijzen hoe geweldig zij zelf ook te keer konden gaan. Een gesprek met Henk gaat grotendeels over zijn vriend De Kromme. "Van hem heb ik zoveel geleerd. Daar heb ik nu als jeugdtrainer veel profijt van. Ik houd van die man! Verder zou ik wel eens stage willen lopen bij Van Gaal, dat is echt een vakman, hoe jij er ook over denkt en schrijft! Trouwens die column over Peter Bosz ging veel te ver, je had zijn vrouw er buiten moeten laten!" Ik stribbel tegen en zeg hem dat die Bosz over mij niet van die leuke dingen vertelde en dat er onder vrienden een erecode bestaat om van elkaars vrouw af te blijven. "Ik had je kop eraf gehaald," vervolgt hij, "wanneer je zo'n column over mij had geschreven…"
*
Wordt vervolgd.
*
Bij thuiskomst zat mijn mailbox vol. "Het is geen Nou Camp, maar Camp Nou" Ik ging twijfelen. In november ben ik nog een week in Barcelona geweest. Heb koffie gedronken met Frank Rijkaard en die had het steeds over Nou Camp. Hierop heb ik twee journalisten in Spanje gebeld (Edwin en Leo voor de insiders) en gevraagd naar de juiste toedracht.
*
Het antwoord: "Camp Nou is Catalaans voor Nieuw Veld. Maar de naam is NOU CAMP! Het bijvoegelijk naamwoord "NOU" komt in het Catalaans achter het zelfstandig naamwoord.
*
Bedankt Leo! Ik had de titel van de column al veranderd. Die Dirk in Nou Camp weet wat… Nu kunnen de dames "Natte dweil" en "Natte Kut!" ook weer terug naar af! Goed kijken of er vandaag weer ergens een foutje te ontdekken valt, dames! Nou misschien hebben ze wel eens een jurk aan, maar dames? Kijk liever eens naar wat er allemaal mis is bij Feyenoord, dan hebben jullie voorlopig genoeg om over te zeiken…
*
Klik voor de column van zondag: PRINSJESDAG op de titel in het rechtterrijtje

1 reactie »

  1. love marriage specialist in india says

    What a information of un-ambiguity and preserveness
    of valuable know-how about unexpected feelings.

    oktober 6th, 2014 | #

Leave a comment

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS feed for these comments. | TrackBack URI

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen