Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

HUICHELACHTIGE PLATINI HERDENKT

mei 30th, 2010

 http://tyduffy.files.wordpress.com/2009/03/michel_platini_mene_le_jeu_par_petites_touches_a_l_uefa_resize_crop320par220jpg.jpeg

PLATINI

 

Voetballer bekend van het Heizeldrama. Vooraf aan de wedstrijd Liverpool-Juventus vielen (25 JAAR GELEDEN) tijdens rellen 39 doden en een paar honderd gewonden. De wedstrijd daarna was een aanfluiting. Juventus moest winnen vanwege het feit dat de doden aan Italiaanse kant geteld werden. De arbiter gaf om de wedstrijd te beslissen een onterechte strafschop aan 'Juve' (de overtreding was duidelijk buiten de zestien) en Liverpool kreeg geen strafschop toen het er recht op had. Na het presentje van de scheidsrechter verzilverd te hebben, rende Platini geheel buiten zinnen het halve veld rond, terwijl hij wist dat er stapels lijken in de catacomben lagen. Na afloop liep hij nog steeds juichend rond. Men vond hem minuten later nog steeds jubelend terug op de parkeerplaats!
 
Die Platini is nu UEFA-voorzitter. Die is nu blij dat het sporttribunaal (CAS) de schorsing van Feyenoord voor het UEFA-Cuptoernooi handhaaft. Die gaat over lijken. Met de uitsluiting van Feyenoord geeft de UEFA een een zeer sterk signaal af dat gewelddadigheden van voetbalsupporters zwaar gestraft zullen worden. (Platini heeft jaren voor Nancy gespeeld!)
 
ZWAAR STERFBED
 
Ooit komt de finale afrekening. Platini's laatste uren zullen de zwaarste van zijn leven worden. Rond zijn sterfbed verzamelen zich zo'n veertig geesten uit de Heizel, teruggekeerd van gene zijde, vrolijk dansend om zijn bed en hem bovendien in zijn oor fluisterend dat er daar boven fantastisch voetbal wordt gespeeld, maar dat hij tot in de eeuwigheid amen is uitgesloten van elke activiteit daaromtrent!
 
 
H E I Z E L D R A M A , 1 9 8 5

Op een zonnige 29 mei 1985 staat in het Heizelstadion in Brussel de Europacup I-finale op het programma. De namen op het voetbalaffiche zijn Liverpool en Juventus, volkclubs uit Engeland en Italie. De hele dag hing er rond het Heizelstadion al een gespannen sfeer. In de stad waren de Liverpool-fans zich al de hele dag aan het indrinken en ook voor aanvang van de wedstrijd in het stadion hing de spanning in de lucht. Tijdens een voetbalpartijtje van een jeugdteam voorafgaand van de wedstrijd, waarin beide supportersschare kant kozen van een team, provoceerde de Juventus-fans, die door verkeerde kaartverkoop in het neutrale vak Z waren belandt, de Liverpool-fans in het aangrenzende vak Y, waarvan al een groot deel beschonken. De politie voerde een charge tegen de Liverpoolfans, maar waren met de weinig manschappen om ze tegen te houden. De Liverpoolfans, als je ze nog zo mag noemen, drongen het vak binnen, wat voor paniek zorgde bij de Italianen. Door een enorme duwpartij en de slechte staat van het stadion, werden de naar achter gedrongen supporters van de tribune geduwd.

Ondanks het rampscenario dat zich in de minuten voor de wedstrijd had afgespeeld, werd de wedstrijd gewoon gespeeld. Juventus won uiteindelijk de wedstrijd, door een benutte penalty van Michel Platini, die hem uitbundig vierde. Veel mensen in het stadion, inclusief de spelers, hadden niet door wat de omvang van de ramp was. Wat wel duidelijk was, was dat er zich een ramp had voorgedaan op de tribunes, en dat er gewonden en wellicht ook doden waren gevallen. Michel Platini sloot de pikzwarte avond af met een ereronde, wat hem ruim 20 jaar later nog steeds kwalijk worden genomen.

Uiteindelijk vielen er 39 doden, waarvan 32 Italianen. De overige zeven waren vier Belgen, twee Fransen en een Ier. Daarnaast raken nog 400 mensen gewond.

In de nasleep van de ramp besloten de FA en de Britse voetbalclubs om hun teams voor vijf jaar uit de Europese toernooien te weren. Liverpool werd een jaar langer uit Europa gebannen. Dit resulteerde dat in 1990 Engeland onderaan de UEFA-coëfficiëntenranglijst moest beginnen, met slechts één UEFA-cupdeelnemer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgende pagina »

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen