Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

KAMPIOEN

juli 27th, 2009

De afbeelding “http://www.ako.nl/content/images/Nieuws/martin_bril.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

Door Martin Bril: 

KAMPIOEN

Feyenoord werd kampioen. Slecht nieuws voor wie niet van Feyenoord houdt. Goed nieuws voor mij.

Het nieuws  bereikte mij in een snackbar. Er zijn slechtere plekken om door goed nieuws getroffen te worden.

Het was rustig in de snackbar. Aan de counter langs de muur zat een oud echtpaar. Ze hadden ieder een bord patat voor zich. Dit was geen vrolijk gezicht.

Verderop speelde de televisie. Evert ten Napel stond op de Coolsingel en interviewde Ulrich van Gobbel die schitterend glom zoals alleen Ulrich van Gobbel glimmen kan, intimiderend.

"Jullie straalden kracht uit dit seizoen he…" riep Evert schor.

"Ja," zei Van Gobbel.

"Jij straalde ook kracht uit he," ging Evert verder. Zijn hand rustte verlegen op de machtige schouder van Ulrich.

"Dank je," antwoordde Van Gobbel, verrassend bescheiden voor Ulrich van Gobbel.

"Geniet er nu maar van jongen," ging Evert verder, "wat een feest he…"

"Ja," sprak Van Gobbel. Hij wist niet zeker of hij Evert ten Napel van het bordes zou gooien of niet.

Even later was het de beurt aan Leo Beenhakker. Hij ging de massa toespreken. Hij werd ingeleid door Peter Houtman. Er ging onmiddellijk een steek door mij heen.

Peter Houtman.

Het waren ooit Henk Spaan en Harry Vermegen die voor het programma Nieuwe Koeien een filmpje over Peter Houtman maakten dat begon op een keurig paadje van grindtegels dat door een keurig aangeharkt tuintje naar een keurige, met koper beslagen voordeur van een keurige bungalow voerde. Onder deze beelden klonk muziek uit een elektronisch orgel. De camera gleed op de deur af die langzaam openging.

De muziek zwol aan.

De camera was nu binnen en zwenkte door een interieur dat adembenemend was in zijn burgerlijkheid. Toen zagen we de man waar alles om draaide: Peter Houtman. Hij zat achter een enorm elektronsich orgel. En hij bespeelde het. Ook dat nog.

Peter Houtman.

Feyenoord-spits.

Mijn hart brak, toen. Mijn hart brak, nu -in een snackbar op een zondagmiddag. Daar stond hij, op de Coolsingel. Peter Houtman, de beste organist die ooit in de spits van Feyenoord speelde. Hij riep: "Leo, Leo, Leo!" en de Coolsingel schreeuwde met hem mee.

"Ze zijn kampioen," bromde verderop de oude man boven zijn patat. Hij stak een friet in zijn mond,

"Uhuh," zei zijn vrouw naast hem.

"We gaan hier niet roepen dat we de besten van Amsterdam zijn," loeide ondertussen Leo Beenhakker, "wij hier in Rotterdam zeggen: wij zijn de besten van Nederland!" 

Uit zijn bundel: HOLLANDSE LUCHTEN

Martin Bril overleed 22 april jl. 

 

FEYENOORDERS WERKEN ZICH IN HET ZWEET IN DE HAVEN

Dat horen zij in De Kuip te doen!

De selectie van Feyenoord heeft maandagmiddag een geslaagd bezoek gebracht aan de Rotterdamse haven. Spelers en trainers waren op de Maasvlakte te gast bij International Lashing Service en APM Terminals Rotterdam en werden na een korte veiligheidsinstructie direct aan het werk gezet. ‘Op zondagmiddag komen de mensen die hier werken bij ons kijken en nu waren wij een keer bij hen te gast’, zei Mario Been. ‘Het was een leuke middag met een geweldige samenwerking. We zijn een stuk wijzer geworden over wat er allemaal gebeurt bij grote havenbedrijven als deze.’

 

DE AFGANG VAN DOMINEE MAASBACH, ALIAS CEES VAN CUILENBORG

DOOR JOHAN DERKSEN:

 
Intussen vraagt de hele VI-redactie zich af waarom Van Cuilenborg, na bijna veertig jaar, zonder afscheid te nemen van zijn werknemers met de stille trom vertrok om van zijn pensioen te genieten. Hij was ooit een gepassioneerd journalist die zichzelf kon wegcijferen in het belang van het blad. Persoonlijk heb ik veel geleerd en veel te danken aan Van Cuilenborg. Hij zag als eerste in, dat een hoofdredacteur ook commercieel moet denken en gaf me de ruimte om me te ontplooien.

Daarvoor ben ik altijd loyaal geweest, misschien wel te lang. De laatste jaren zag ik hem veranderen. Hij werd een op status beluste profiteur. Een man die kickte op titels als editorial director en president van de European Sport Magazines. Hij benoemde zichzelf tot een unieke bladendokter, terwijl alle bladen naast het succesvolle VI mislukten. Zijn ego was zelfs zo groot, dat hij het maandblad Sport International een jaar of twintig met creatief boekhouden, met allerlei drogredenen, op de markt hield.

Hij was de laatste jaren voortdurend op reis voor de ESM, waar VI nooit iets aan had, maar het gaf hem blijkbaar een gevoel voor eigenwaarde als hij Franz Beckenbauer of Sepp Blatter van nabij meemaakte. Zijn ongebruikelijke en onfatsoenlijke vertrek heeft geen littekens achtergelaten op de redactie. De erfenis die hij over zijn graf heen achterliet wel. Hij sloot een lachwekkende deal af met zijn mede-commissaris bij Sparta, Alex Klein, die VI Junior mocht uitgeven.

En vlak voordat hij met de noorderzon vertrok, sloot hij nog een driejarig contract af met Sparta, waardoor ik met peperdure, en volledig overbodige, businessseats zit. En ik denk al jaren dat de raad van commissarissen bij Sparta uit integere heren bestaat.

Naschrift Lex Kroon: Ik zag die dominee laatst in een Jaguar rijden! Met zo'n kop wordt dat merk sterk gedevalueerd…

 

ANDERE TIJDEN SPORT:

"WILLEM, ZIE JE TRUUS NOG WEL EENS?"

 

De afbeelding “http://www.gaarmans.nl/images/items/79_content_hema02.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

 

 

 

 

 

 

Volgende pagina »

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen