Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

MEDEDELING WEBMASTER & TEKST AFCHEID HANS VAN VLIET

juni 23rd, 2008

LEX KROONKURK ZIT TIJDELIJK IN THE MIDDLE OF NOWHERE

ZONDER COMPUTER

OVER ENKELE WEKEN KRIJGT HIJ ALDAAR EEN AANSLUITING VAN ALICE

 

TOT DIE TIJD HOUDT HIJ RUST

EN ZENDT U ALLEN DE

HARTELIJKE GROETEN 

 

VOOR KNUT!

DE TEKST UIT HET PROGRAMMABOEKJE BIJ HET AFSCHEID VAN HANS VAN VLIET   

 

HANS VAN VLIET, ROTTERDAMMER EN WERELDBURGER
VERTREKT NAAR BALI

Hans van Vliet kwam in 1953 ter wereld in de Brouwersstraat te Rotterdam-Kralingen. Dat klinkt chique, doch de Brouwersstraat was gelegen in het 'arme' deel van Kralingen. Zijn geboortehuis lag op een steenworp afstand van de sigarenwinkel van Bep van Klaveren in de Vlietlaan. Hans steekt de beroemde bokser qua bekendheid naar de kroon. Vraag in het Rijnmond-gebied naar Hans van Vliet en men krijgt als antwoord: "Wie kent hem niet? Hij moet oom zeggen tegen de Maasbrug…"

Persoonlijk ken ik Hans zo'n dertig jaar. Hij werkte toentertijd bij de PTT en ik viel hem 's nachts lastig door ellenlange telexen te dicteren. Hij heeft mij destijds wat vervloekt als ik hem midden in de nacht wakker belde. PTT stond toen ook voor "tukkie doen". Zijn opleiding voor het radiovak kreeg hij als disc-jockey in de Witte de Withstraat bij de Frou Frou. Als groot muziek-liefhebber en kenner was het niet zo vreemd dat hij uiteindelijk bij Radio Rijnmond belandde.

Daar werd hij 'wereldberoemd' door programma's zoals de Ruilbeurs, The American Songboek e.d. maar vooral door de meeslepende reportages van zijn geliefde Feyenoord. Voor de oorlog had men Han Hollander die van een saaie voetbalwedstrijd van Oranje een waar feest maakte.

Hans is de moderne Han Hollander. Hij doet verslag van een wedstrijd van Feyenoord die niet om aan te gluren is en de luisteraars thuis denken dat de Stadionclub de pannen van het dak speelt. Al vliegen de ballen hoog over en ver naast, dan heet rakelings langs lat en paal. Hans maakt er amusement van. Hij werkt tevens in de geest van Theo Koomen. Die presteerde het ooit om samen met een andere Theo, Sijthoff geheten, verslag te doen bij de Tour de France, nadat zij zich verslapen hadden en toch maar een verhaal afstaken aan de rand van een weiland terwijl daar slechts grazend vee te zien was. (Theo & Theo zijn niet meer. God hebbe hun ziel. Vast en zeker)

Begin jaren negentig kreeg ik een telefoontje van Hans met het verzoek om columns tijdens de zaterdagse sportuitzending te gaan verzorgen. Nou, dat heeft hij geweten. Soms ging hij zwetend onder de douche na de uitzending waarin ik over de schreef (voor sommige lieden dan, het is maar net waar je van houdt) ben gegaan. Er is ooit een presentator geweest die (net als Gomes bij PSV) riep: "Kroon eruit, of ik eruit!" Hans flikkerde hem eruit. Wellicht daardoor kan hij bij mij niet stuk…

De invloed van Hans op de luisteraars is ongekend groot. Hij presteerde het om van de onbekende Willy Batenburg (zaliger) binnen enkele weken tijd een bekendheid te maken. Oene maine mats Tirol! Persoonlijk vind ik, hoewel Duits niet mijn favoriete taal is, Sag' beim Abschied leise Servus, passender klinken bij het vertrek van het Rijnmond-icoon.

Eigenlijk wil ik alleen maar zeggen dat Hans een groot artiest is. Onvergetelijk zijn ook de uren die wij in de bestuurskamer bij Jorien van den Herik doorbrachten. (Dat kon toen nog. Tegenwoordig schermt het bestuur zich volledig af) Daarom verbaasde het mij, toen Hans vorig jaar vertelde dat hij op Bali ging wonen. Ik dacht: "Die kan niet zonder Feyenoord". Tevens was ik een tikkeltje jaloers. Bali, het veel bezongen en beschreven eiland. Wie kent het liedje niet van Tante Lien: Vlieg met met mij naar Bali. Saja toean, ja mijnheer, Hans vertrekt naar Bali. Wie heeft nooit foto's gezien van die prachtige Balinese danseressen? Dames met nagels van een decimeter en een eeuwige glimlach op hun gezicht. Dat laatste schrijf ik in de geest van Hans, die voor de radio zou zeggen: "Dit voor de mannen die thuis tegen een verzuurde ouwe taart aan zitten te kijken!"

Ja, Hans gaat wel eens tot en soms over het randje. Zodoende zijn er ook mensen die hem niet moeten. Het is niet allemaal halleluja. Hij zou maar ijdel worden.

Zo, genoeg geleuter. We gaan een muziekale avond tegemoet, hopelijk zonder Krontjong- gamalan muziek en ook geen Jenever Wok Uh Loon, want daar krijg ik vlekken van in mijn nek. Had ik beter naar Bern kunnen gaan. Krijg ik na twintig jaar positieve columns schrijven een uitnodiging van de KNVB om de wedstrijden van Oranje bij te wonen. Moest ik kiezen tussen het afscheid van Hans of de ondergang van Oranje in de 1e ronde.

De keuze viel mij niet zwaar. Ik wens u allen een genoegelijke avond.

Hans, jongen, tabee dan. We zullen je missen! Hopelijk de vele jagers op Bali jou ook…

 

 

 

 

 

 

 

Volgende pagina »

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen