Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

Zonder aanraking sterft een mens

november 30th, 2007

 

MEDICIJNMANNEN IN DE KUIP
 
Gingen in een ver verleden spelers met blessures en kwaaltjes langs bij 'wonderdokter' Richard Dombi, zo bezoeken heden ten dage spelers de nieuwe medicijnman, namelijk Henk de Gier, (55) die volgens hemzelf een aanvulling op de reguliere geneeskunde is. Hij probeert de zieke mens weer in balans te brengen.
 
Een van de vele spelers die hij behandelde was Julio Ricardo Cruz. De Argentijn raakte laaiend enthousiast over de behandelingen van De Gier. Na een periode van 'droogstaan' en een bezoek aan de 'medicijnman', zette Cruz dikwijls een serie van twee doelpunten per wedstrijd neer.
 
Magnetiseren is omgeven met een zweem van mystiek. De Gier weet zelf niet eens hoe het werkt, maar het werkt! Met strijken en handoplegging tovert hij mensen om van zieke vogeltjes tot energieke personen. De man brengt zijn helende en stimulerende energie over op zijn bezoekers.
 
HAPTONOOM, WONDERDOKTER OF CHARLATAN?
 
BIJ TED TROOST OP SCHOOT
 
Eind jaren zestig woonde ik in Schiebroek. Vlak bij mijn huis had Ted Troost (70) een sauna geopend. Een gemengde nog wel. Dat was schrikken in die jaren voor de bewoners van de keurige en o zo chique wijk Hillegersberg/Schiebroek. Men noemde het een 'hoerenkast.' Ik kende Ted al uit de tijd dat hij voor Feyenoord keepte. In de sauna werkte hijzelf als fysiotherapeut. Daarbuiten studeerde hij 'haptonomie,' : DE KUNST VAN HET AANRAKEN.
 
(Wie het Feyenoord-jubileumboek 1958 bezit: Ted Troost staat als keeper van het 5e elftal op de foto. Hij raakt zijn buurman op de foto aan op een zeer gevoelige plaats! Toen al…) 
 
TED STELT:
 
"Zonder aanraking sterft een mens, de aanraking is het voedsel voor de ziel. Aanraken is een emotionele beleving. Het is verschrikkelijk en duidt op emotionele armoede, dat mensen elkaar zo weinig aanraken. Zonder gevoel kun je jeniet voor een ander openstellen. Haptonomie leert mensen (weer) voelen!"
 
BEROEMDE KLANTEN
CRUYFF, GULLIT, VAN BASTEN en de 'KROMME'
 
Nadat schaatskampioen Hein Vergeer begin jaren tachtig openlijk vertelde hoe geweldig Ted Troost hem had geholpen, meldde de ene na de andere topsporter zich bij hem. Na Vergeer: de drievoudig Olympisch kampioene Yvonne van Gennip, vervolgens de voetballers Gullit, Van Basten c.s.
 
Driekwart van de beroemde Oranje-selectie uit 1988 werd door Ted behandeld. Michels liet dat (tot grote woede van de KNVB-arts) oogluikend toe. Rinus Michels had Ted in zijn Barcelona-tijd leren kennen. Daar behandelde Troost regelmatig Johan Cruyff. Al deze mensen dwepen met de haptonoom Troost, die door de reguliere geneeskunst spottend een kruising tussen Raspoetin en Onze Lieve Heer wordt genoemd.
 
RUUD GULLIT
 
Gullit zag Ted Troost als een tweede vader. Trok dag en nacht met hem op. Ruuds eerste vrouw Yvonne vindt nog steeds dat Ted hun huwelijk heeft stuk gemaakt. Troost op zijn beurt zegt dat Yvonne niet is meegegroeid met de enorme persoonlijkheid die Ruud werd in die tijd. Ook kon zij niet omgaan met zijn buitensporige populariteit in Milaan.
 
TOCH RASPOETIN?
 
Ted Troost verbleef dikwijls in Milaan. Aanbevolen door Ruud Gullit liet ook Marco van Basten zich door hem behandelen. Marco kreeg op een gegeven moment het advies van Ted: "om eens lekker naar de hoeren te gaan!" Onder goed ingevoerde journalisten gaat nog steeds de mare dat Van Basten een luxe Haagse sexclub afhuurde. Een beetje rondneuken schijnt helend te werken.
 
HET LICHAAM LIEGT NOOIT
 
Is de titel van een boek dat door Troost is geschreven. Daarin komt een passage voor waarin hij vertelt dat hij regelmatig op de passagiersstoel van zijn auto een Indiaan ziet zitten. Dat is zijn Meester. Onbegrijpelijk voor mij, want ik heb eens een weekje in die auto gereden ('n Porsche) maar Winnetou nooit gezien.
 
Ted ziet dingen die andere mensen niet zien. Dat kan. Maar in zijn zogenaamde sauna-tijd zagen alle bezoekers dat zijn vrouw met Jan ( hij heette echt Jan!!!, en Alleman) tussen de lakens schoof, maar Ted had niets door, en die Indiaan heeft hem ook geen rooksignalen gegeven.
 
GELOOF
 
Je moet in de behandeling van Troost geloven. Zelf ontken ik niet dat mensen er baat bij kunnen hebben, maar ik heb er nare ervaringen mee. Ging ook regelmatig bij Ted langs. Dan liet  hij mij op schoot zitten. Pakte mij keihard bij mijn donder. Kon mij op een gegeven moment letterlijk bij mijn nekvel optillen, zonder dat het pijn deed.
 
Ik zat in die tijd in een manische periode, maar Ted had dat niet door. Gaf mij dagelijks een injectie Parento Vite Forte B-complex, waardoor ik rusteloos en overactief bleef. Ik racete in die Porsche dag en nacht door heel Nederland.
 
Mij hielp het niet, maar toch durf ik te stellen dat Ted Troost een fenomeen is. Hij woont nu in Zwitserland. Hij haat Nederland vanwege de manier hoe mensen hier met elkaar de ruimte delen, de weg gebruiken enz.
 
Veel sporters zijn volgens hem gestoord en gefrusteerd, bijvoorbeeld door na een lange en intensieve voorbereiding 42 kilometer te gaan hardlopen. Of, dat ze vier jaar van hun leven inleveren voor een sportprestatie van een zwem-of turnwedstrijd van een paar minuten.
 
MICROSOFT
 
Ted werkt tegenwoordig met de top van Microsoft Europe.
Een concern met een omzet van twee miljard Euro.
Zijn die nou zo slim, of ben ik…?
Misschien geloven zij in Indianenverhalen.
 
BIJ FEYENOORD ZOU TED WONDEREN KUNNEN VERRICHTEN,
daar ben ik van overtuigd!
 
MOCHT U HET NIET MEER KUNNEN VOLGEN,
GA EENS BIJ TED TROOST LANGS!
 
 
ZONDER AANRAKING STERFT EEN MENS 
 
"Zonder aanraking sterft een mens, de aanraking is het voedsel voor de ziel. Aanraken is een emotionele beleving. Het is verschrikkelijk en duidt op grote emotionele armoede, dat mensen elkaar zo weinig aanraken. Wie afstand neemt van deze emotionele beleving, beperkt zich in zijn totale ontplooiing als mens.
 
Hoe minder je tast, voelt en je laat voelen, des te meer de gewaarwording verstandelijk wordt verwerkt. "Denk-tast": als contact steeds meer plaats heeft via verstandelijke vermogens, leidt dit tot verkilling en vereenzaming.
 
Zonder gevoel kun je je niet voor een ander openstellen. Haptonomie leert mensen (weer) voelen. Hoe beter je tastkwaliteit, hoe beter je voelt en je eigen bestaan en leven kan doorvoelen. Dat geeft een fantastische opening naar de gevoelens van anderen. We zijn dan in staat echt te ontmoeten."
 
 

Sportpsycholoog handelaar in gebakken lucht
 
San Marco met Ted Troost

 

 

 

 

 

 

 

Volgende pagina »

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen