Pagina’s

Archieven

Pagina’s

Recente berichten

Recente reacties

HET FEYENOORD-VIRUS

december 31st, 2006
ALTIJD WAT TE DOEN
Herman Finkers zei ooit: "In Almelo is altijd wat te doen. Dan springt het stoplicht op rood en dan weer op groen!" Bij de club van Rotterdam-zuid gaat dit niet op. Daar rinkelen constant alarmbellen en ziet men diverse kleuren zwaailichten. Daar is altijd wat te doen.
HET WAS ME 'T JAARTJE WEL
om nog maar eens een ouwe beroepsgrappenmaker te citeren
en wel Wim Kan
MEMORIES
Op de laatste dag van het jaar wil ik geen onverkwikkelijke zaken oprakelen,
maar juist de momenten, dierbare herinneringen
en de meest opvallende zaken
uit tientallen jaren Kuip-bezoek nog eens
memoreren
ONVERGETELIJKE MOMENTEN
in willekeurige volgorde
BOZE KASTELIJN
verlaat Kuip in de rust
Feyenoord speelde in de jaren zestig droomvoetbal. Het swingde de Kuip uit. Maar soms hadden de boys geen zin. Zo kon het gebeuren dat zij tegen GVAV bij rust met 1-4 achter stonden. De kastelijn van cafe Vredehof aan de Oudedijk verliet scheldend het stadion. Eenmaal terug in de kroeg mopperde hij tegen de 'vaste jongens aan de toog' dat hij het nog eens aan zijn hart kreeg door die lamstralen van een voetballers. Om half vijf zette hij de radio aan en hoorde Frits van Turenhout (die zo mooi nul-nul kon zeggen) de voetbaluitslagen voorlezen…
"Feyenoord-GVAV 7-4" Direct na de rust scoorde 'Beertje' Kreijermaat vanuit de middencirkel, (ik kan er iets naast zitten) en vervolgens voerden Moulijn, Schouten en Cor van der Gijp een voetbalshow op die men nooit meer zal vergeten.
DOELMAN GILMAR
komt zijn doel uit om Coentje een hand te geven
In die zelfde 'droomvoetbal'-periode kwam er een Braziliaanse selectie tegen Feyenoord spelen. Ik ga niet 'Googlen' maar put uit mijn geheugen. Bij de gasten liepen de beroemdste voetballers rond. Didi, Vava, Garincha of hoe die gasten ook mogen heten. Die waren in 1958 in Zweden wereldkampioen geworden. Meestal hadden de Zuid-Amerikaanse ploegen belabberde keepers, die werden "loco' genoemd. Je moest goed gek zijn om doelman te worden. Gilmar was een uitzondering. Die was net zo goed als de Brazilianen Gomes en Dida tegenwoordig. Deze Gilmar keepte in de Kuip een wereldpartij. De man had veel meegemaakt, maar nadat Coen Moulijn zijn voetbalshow had opgevoerd (Coen was die middag niet af te stoppen) kwam Gilmar nog tijdens de wedstrijd uit zijn doel en schudde Coen uit bewondering de hand.
RODE KAARTEN
in de Kuip
Het gebeurde tijdens Feyenoord-Volendam dat de netste, liefste, aardigste voetballer van Nederland, (die vooral bekend stond dat'ie zo goed voor zijn moeder was) tegen een rode kaart opliep. Dit tot verbazing van het gehele publiek. Frank Kramer was zijn naam. Tegenwoordig commentator bij Eurosport. Ik heb een speciale tape van hem die ik opzet als ik niet kan slapen. Voorheen werkte hij voor Avro's Sportpanorama en vond zelf dat hij heel goed was. Zo stond hij eens in de hal van het Hilton-hotel te telefoneren. Mobieltjes waren er nog niet. De telefoon hing in een nis zodat men ongestoord kon bellen. Zo niet Frank, die trok het snoer haast uit de muur en ging midden in de hal bellen: "met Frank Kramer van Avro's Sportpanorama!" Kunnen jullie mij allemaal horen en zien? Hierop stapte hij in zijn 'Lelijke Eend' om koffie te gaan drinken bij zijn moeder.
DE SNELSTE RODE KAART
kreeg Hans Kraay jr
Die viel in tegen Feyenoord, ik weet niet meer voor welke van de 88 clubs hij toen speelde en kreeg binnen dertig seconden een gele kaart. De volgende gele, dus rode, scoorde hij binnen tien minuten daarna. Een van de grootste schoppers op de Nederlandse velden ooit. Vertelt regelmatig dat hij nog met George Best heeft gevoetbald, maar niet dat hij nooit best heeft gevoetbald. George Best dronk in die tijd dat de Jonge Kraay hem meemaakte, minimaal zes flessen wijn per dag en is nu nog alleen te bewonderen op Ierse postzegels. De dames likken er graag aan, terwijl de zegels zelfklevend zijn.
WIE KREEG DE EERSTE GELE KAART
nadat deze was ingevoerd?
Willem van Hanegem
Dit waren zomaar een paar gedachten-kronkels, die een man besmet met het Feyenoord-virus, regelmatig te binnen schieten.
Rest mij nog alle mensen die Feyenoord een warm hart toedragen:
Een Prettige Jaarwisseling
en
een gezond en sportief succesvol 2007
toe te wensen.

Volgende pagina »

De Kroniek Van Lex Kroon is proudly powered by Computerhome Vlaardingen